Битва за Україну. День п’ятсот сорок дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот сорок дев’ятий

Укрінформ
Друге судно вийшло з порту Одеси після зупинки «зернової ініціативи». В авіакатастрофі на Житомирщині загинули троє пілотів

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сорок девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Балкер Primus під прапором Ліберії в суботу вранці залишив порт Одеси, куди він прибув 20 лютого з грецького порту Перама під найменуванням Polarstar, і рухається в напрямку болгарського порту Варна - MarineTraffic. Балкер Primus став другим судном, після контейнеровоза Joseph Schulte, яке вийшло з порту Одеси поза рамками «зернового коридору».

- Сполучені Штати бачать «життєздатні» маршрути для експорту українського зерна, тож протягом наступних місяців можливе повернення до показників довоєнного періоду - Джеймс О'Браєн, керівник офісу з координації санкцій Держдепу США.

- У Туреччині вважають, що альтернативні Чорноморській зерновій ініціативі шляхи вивезення зерна можуть бути ризикованими, тому країна продовжує активні зусилля з усіма сторонами на всіх рівнях для відновлення роботи «зернового коридору» - Хакан Фідан, міністр закордонних справ Туреччини.

- У Міністерстві закордонних справ відреагували на заяву міністра сільського господарства Польщі, що його країна, а також Словаччина, Болгарія, Румунія та Угорщина підтримують продовження заборони на імпорт українського зерна до кінця 2023 року - пресслужба МЗС. Такі односторонні обмеження не відповідають духу і букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.

***

- Міністр оборони України Олексій Резніков висловив впевненість, що Німеччина у підсумку погодиться надати Україні крилаті ракети Taurus. Резніков сказав, що «дуже оптимістичний» і вірить, що у майбутньому Україна отримає їх.

ЦИТАТИ ДНЯ

Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ: «Росія отримала те, що й мала отримати - теж повітряні тривоги. Звичайно, це тільки початок. Я думаю, що Сили оборони будуть мати більше засобів для того, щоб на Росії було все тривожніше і небезпечніше і щоб вони пережили те саме, що переживають наші громадяни».

Олексій Данілов, Секретар РНБО України: «Російська Федерація перемогти нас військовим шляхом не може. Тому у неї є план В. Це через внутрішню дестабілізацію спробувати похитати нашу країну. Українцям слід бути пильними та не допустити подій, на які розраховує Росія за рахунок тих медіа-колаборантів, яких останнім часом фіксують все більше».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна не відправлятиме своїх солдатів на смерть без результату, коментуючи критику наступу Збройних Сил України у західних медіа - Bild. Наступ йде за планом, який попередньо обговорювався із союзниками.

- Крим будуть повертати комбінованим шляхом, але без військових дій це зробити неможливо - Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони. Знищення 126-ї бригади Чорноморського флоту РФ тимчасово оголило ділянку західного берега Криму, тому російське командування змушене терміново вживати заходів та перекидати ППО з інших ділянок фронту.

- У складі Військово-морських сил ЗСУ сформували окрему бригаду для застосування морських безпілотників - портал «Мілітарний». Бойовий прапор отримала 385-та окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення Військово-морських сил ЗСУ під час урочистостей з нагоди Дня незалежності України.

- Російські окупанти 25 серпня весь день піднімали винищувачі МіГ-31К, проте запустили по Україні лише два дрони-камікадзе Shahed-136. Українські захисники їх збили в межах Харківської області - Повітряні сили.

- На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ у районі Вугледара Донецької області. Протягом доби відбулися понад 40 бойових зіткнень - Генштаб.

- На Куп'янському та Лиманському напрямку ситуація залишається складною. Після тривалих боїв і понесених втрат російська армія здійснює перегрупування своїх сил і засобів, перекидаючи з території РФ новосформовані частини та з'єднання з метою просування на захід, до річки Оскіл, та створення буферної зони навколо Луганської області - генерал-полковник Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- На Таврійському напрямку Сили оборони України за останню добу втрати ворога склали 309 осіб, знищено 19 одиниць військової техніки ворога. Зокрема, 4 танки, 6 ББМ, 8 артилерійських систем та мінометів, 1 РСЗВ, 5 складів боєприпасів ворога - генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Підрозділ Центру спецоперацій «А» СБУ «Білий вовк» з початку повномасштабного вторгнення знищили 216 танків - СБУ. Штатна чисельність танкового полку армії РФ становить 94 одиниці, то наші хлопці вже «закрили» на своєму рахунку 2 полки і наполегливо добивають третій.

- Деякі підрозділи армії РФ зазнали значних втрат на островах у дельті Дніпра у Херсонській області, командири ігнорують скарги особового складу - Інституту вивчення війни.

- Член ПВК «Вагнер» на прізвисько «Бібер», якого ватажок залишив допомагати кадровим частинам РФ, ймовірно, був ліквідований під Бахмутом. Про його смерть повідомив телеграм-канал «ЧП Крым».

***

- Приватна компанія «Українська бронетехніка», яку пов’язують з екснардепом Сергієм Пашинським, доставила в Україну перші тисячі 122 мм осколково-фугасних артилерійських пострілів з повним зарядом - пресслужба компанії. Снаряди виробляються у партнерстві з одним із холдингів Східної Європи. Вони використовуються для артилерійських систем Д-30 та 2С1 Гвоздика.

- Відомий пілот Андрій Пільщиков з позивним «Джус» та ще двоє льотчиків загинули унаслідок зіткнення двох українських літаків увечері 25 серпня на Житомирщині - соцмережі. У пресслужбі командування Повітряних сил ЗСУ зазначили, що офіційний коментар буде пізніше з огляду на певні обставини та розпочате слідство.

***

- Російські окупанти вранці 26 серпня вдарили по Куп’янському району, влучили у кафе, відомо про щонайменше двох загиблих, 1 пораненого - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

- Загарбники в ніч на 26 серпня атакували село Ольгівка Херсонської області, загинула жінка, вдень обстріляли Херсон, поранено двоє жінок - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

- Станом на ранок 26 серпня 2023 року 503 дитини загинули та понад 1116 отримали поранення різного ступеня тяжкості - Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В останню суботу серпня в Україні відзначається День авіації – свято військових та цивільних авіаторів –Укрінформ. Україна входить до десятки країн, що мають замкнутий технологічний цикл виробництва авіатехніки.

- Від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну авіація Повітряних сил ЗСУ здійснила понад 14 тис. бойових вильотів. Десятки українських пілотів стали Героями України, сотні авіаторів — кавалерами високих державних нагород. Чимало героїв-льотчиків Україна втратила за час війни, є втрати і серед особового складу, який здійснює наземне забезпечення польотів - Армія Inform.

- Президент Зеленський провів зустріч з амбасадором фандрейзингової платформи United24 Андрієм Шевченком - Телеграм-канал глави держави.  На сьогодні United24 є головною платформою для пожертв на підтримку України. Цього разу кошти збирали на відбудову Михайло-Коцюбинського ліцею у Чернігівській області, який росіяни зруйнували в березні 2022 року.

- Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан під час першого офіційного візиту в Україну зустрівся з лідером кримськотатарського народу - Мустафою Джемілєвим - МЗС Туреччини. «Ми підтримуємо всі ініціативи щодо зміцнення прав і статусу кримських татар».

- У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявили про створення робочої групи, яка розроблятиме стратегію правового режиму на звільнених від росіян територіях - Мінреінтеграції.

- На конференції «Воєнні медіавиклики-2023» наголошувалося, що українські платформи мають посилити мовлення на країни Європи - Укрінформ. Основні меседжі конференції:

  • треба впливати на західну аудиторію - посилити іномовлення іспанською, португальською, англійською, але аж ніяк не російською;
  • необхідно посилювати присутність на популярних медіаплатформах, зокрема в Ютубі, та сконцентруватися на якості контенту та вивченні інструментів у роботі з аудиторією;
  • треба говорити про культуру відповідального громадянина, вчитися не йти на Телеграм-канали, які не мають власників, і змалечку навчати, як поводитися у віртуальному світі. 

- Патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» відбувся у суботу в Ужгороді - Закарпатська ОВА. У заході взяли близько пів тисячі закарпатців.

- Ще 11 українських дітей вдалося повернути з Росії і тимчасово захоплених територій - благодійна організація Save Ukraine. На сьогодні вже 161 дитину вдалося повернути команді Save Ukraine.

- Служба безпеки України затримала у Києві, Одесі та Харківській області чотирьох військових чиновників, які «допомагали» ухилянтам уникнути призову та виїжджати за кордон. Зловмисникам загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна - пресслужба СБУ.

- Аварійні відключення світла сталися у Харківській області 26 серпня через російські обстріли. Знеструмлено понад 10 тисяч споживачів - Міненерго.

***

- Українські аграрії зіткнуться з подальшим зниженням цін на їх продукцію та з проблемами зберігання вже нового врожаю зернових та олійних культур, якщо після 15 вересня блокування експорту продукції українського АПК не буде знято - Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації.

- На тимчасово окупованих територіях, за виключенням півострова Крим, було вкрадено 3,7 млн тонн українського зерна - Центр національного спротиву. Далі зерно перепродається дотичним до гауляйтерів підприємствам й реалізується за ринковими цінами у самій РФ.

- На цьому тижні Національний банк продав на міжбанківському валютному ринку для підтримки курсу гривні $590,15 млн, а купив - $1,04 млн - НБУ.

- За тиждень вартість бензину А-95 в гурті зросла на 0,5 грн/л, а ціна на ДП підвищилася на 0,25 грн/л - Enkorr.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Уряд Швеції вивчає питання поставок багатоцільових винищувачів Gripen Україні - Пол Юнсон, міністр оборони країни. Він зазначив, що треба вивчити, як це впливає на обороноздатність, на оборонну економіку, а також отримати дозвіл на експорт у США, адже деталі для Gripen виробляють там.

- Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що країни G7 завжди знали, що війна РФ проти України буде довгою - Bloomberg. G7 та НАТО готові до тривалої війни - готові підтримувати Україну «стільки, скільки потрібно».

- Державний департамент і Міністерство фінансів США застосували візові обмеження та санкції до 13 російських фізичних та юридичних осіб, які пов’язані з насильницьким вивезенням українських дітей - Мінреінтеграції. Під санкції потрапили також дитячий літній табір в окупованому Криму «Артек» та його «директор» Костянтин Федоренко.

- Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що вбивство Євгенія Пригожина не могло відбутись без вказівки Путіна, а тому показує, що домовлятись із ним не має сенсу – «Європейська правда».

- На третій день після заяви МЗС України про приєднання Сербії до Кримської платформи у Белграді передумали. Глава МЗС Сербії назвав «маніпуляціями» новини про приєднання Сербії до Кримської платформи та наголосив, що країна не підтримала декларацію Кримської платформи - Politika. «Прем’єр-міністр брала участь у цій зустрічі через відеозвернення, але ми не схвалювали текст декларації, тому що він виходить за рамки, які є прийнятними для нас».

- Прикордонна служба Польщі повідомила у суботу, що сорок осіб намагалися нелегально перетнути польсько-білоруський кордон - Польське радіо. Серед нелегалів були мігранти із Індії, Іраку та Ірану. П’ятнадцять осіб, побачивши польські патрулі, повернулися до Білорусі.

- У польському Жешуві вже восьма людина померла внаслідок спалаху небезпечної хвороби. Польські служби з’ясовують джерело спалаху «хвороби легіонерів» у Жешуві, де відомо про понад 100 випадків інфікування.

- Чотири країни – Японія, США, Австралія та Філіппіни – провели спільні військово-морські навчання в Південно-Китайському морі - Kyodo News. Метою навчань є «посилення співпраці в напрямку реалізації вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону», чого прагне Токіо, протидіючи впливу Китаю.

- Голова уряду Естонії Кая Каллас не збирається йти у відставку на тлі скандалу, пов'язаного з бізнесом її чоловіка у РФ - ERR. Прем'єр пояснила, що компанія Stark Logistics, де її чоловік має частку власності, здійснювала перевезення не для російського партнера, а для іншої компанії, що має бізнес у РФ.

ВОРОГ

- Джерела у розвідці Великої Британії та України зазначають, що до збиття літака ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина може бути причетний генерал-майор ГУ Генштабу РФ Андрій Авер'янов - Inews. Очолюваний Авер'яновим підрозділ пов'язаний із численними вбивствами та диверсіями за кордоном, включаючи отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у 2018 році.

- Іноземні компанії, які намагаються вийти з Росії, стикаються із спротивом цьому і значними витратами, оскільки Москва вимагає 50% знижки на розпродаж активів, а також внесення до російського бюджету не менш як 10% від ціни - Reuters.

- У столиці Росії вночі 26 серпня тимчасово закривали на приймання і виліт літаків аеропорти «Внуково», «Шереметьєво» і «Домодєдово» – «ТАСС» і «РИА Новости». 24 авіарейси затримано і 8 скасовано у трьох московських аеропортах. Мер столиці РФ Сергій Собянін стверджує, що вночі 26 серпня на околиці Москви російські сили протиповітряної оборони нібито збили безпілотник.

- У російському Кемерові вдень спостерігають величезну пожежу на місцевому складі феєрверків - росЗМІ. Через пожежу конструкції не витримали, будівля обвалилася.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-