Битва за Україну. День п’ятсот сорок другий

Битва за Україну. День п’ятсот сорок другий

Укрінформ
Нідерланди і Данія отримали від США «зелене світло» на передачу Україні F-16. У РФ дрон спалив на летовищі два стратегічні бомбардувальники Ту-22

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сорок другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Міноборони РФ заявило, що уранці 19 серпня українські Сили оборони атакували безпілотниками військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області Російської Федерації, виникла пожежа і пошкоджено один літак. Місцеві пабліки пишуть, що внаслідок пожежі пошкоджено щонайменше два бомбардувальники – міноборони РФ.

Візит президента України до Швеції

Президент України Володимир Зеленський разом із дружиною Оленою прибув із робочим візитом до Швеції.

Президент Зеленський і прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Головне з пресконференції:

  • Від початку війни Швеція забезпечила Україну на 2,2 млрд євро підтримки і допомагатиме надалі в боротьбі за свободу та територіальну цілісність. Це нині є найважливішим завданням швецького уряду в міжнародній політиці - прем’єр-міністр Швеції
  • Україна працює над тим, щоб Швеція надала винищувачі Gripen. Тестові випробування літаків Gripen за участі українських пілотів вже почалися. Також Україна та Швеція обговорили кроки для можливого отримання Україною цих літаків – Володимир Зеленський.
  • Представники Києва й Стокгольма підписали декларацію про намір стосовно спільного виробництва й обслуговування шведських бойових машин піхоти CV-90 - шведський прем'єр Ульф Крістерссон.
  • Швеція готує 13-й пакет військової допомоги, до якого увійдуть боєприпаси для ППО, бойових машин, запчастини для техніки та техніка для розмінування – президент Зеленський.
  • Наступною державою, з якою Україна почне перемовини про двосторонню угоду щодо довгострокових безпекових зобов’язань у межах декларації «Групи семи», стане Швеція – Володимир Зеленський, Президент України.

Ракетний удар по Чернігову

  • У Чернігові внаслідок російського ракетного удару по Драмтеатру загинули 7 людей, серед яких 6 річна дитина, 117 поранених, з них 10 поліцейських та 12 дітей. Госпіталізовано 25 людей – Ігор Клименко, міністр МВС. У Чернігові 19-21 серпня оголошено днями жалоби.

  • Президент Зеленський показав наслідки удару російських загарбників по центру Чернігова в суботу, 19 серпня вдень – телеграм президента. «Російська ракета влучила просто в центр міста, у наш Чернігів. Площа, політехніка, театр. Звичайний суботній день, який Росія перетворила на день болю та втрат. Є загиблі, є поранені. Мої співчуття тим, хто втратив рідних…», - наголосив Президент.

  • Російська армія завдала ракетного удару по драмтеатру в центрі Чернігова, коли там проводився зліт виробників дронів та навчальних шкіл з аеророзвідки у рамках демо-дня «Люті пташки», хоча точне місце проведення знали лише учасники заходу – Марія Берлінська, засновниця громадської організації «Центр підтримки аеророзвідки». Марія Берлінська повідомила що захід було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою, місце було надано місцевою владою, але Чернігівській міськраді стверджують, що не надавали дозвіл на проведення виставки дронів.

  • У Чернігові ракетним ударом ворога пошкоджено також пам'ятку архітектури національного значення – П'ятницьку церкву – МКІП.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джо Байден, президент США: «Розв'язана Росією війна - це не лише європейська проблема; такого вторгнення не було з часів Другої світової війни... Росія вже програла. Вона не може досягти своєї початкової мети, яку вона заявляла. Це неможливо».

Олексій Резніков, міністр оборони України: «Чудові новини від наших друзів у США! Нідерланди й Данія отримали “зелене світло” на передачу Україні F-16 після того, як наші пілоти завершать підготовку. Україна довела, що неможливе насправді можливе. Наше військо продемонструвало, що в ньому багато людей, які швидко вчаться. Ми скоро доведемо, що перемога Україна – невідворотна. Уперед - до Перемоги».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Наша країна дотримується всіх морських правил, які діють у світі. З РФ ми це питання узгоджувати не збираємося, бо робимо все необхідне. Зокрема, перше судно вже пройшло (до Босфору з Одеси. Ред.), і найближчим часом будуть наступні судна... Якщо РФ вирішить атакувати судна, які йдуть під прапором інших країн, це розглядатиметься як безпосередня атака на ці країни, а не на Україну».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Українські війська прорвалися через російське мінне поле на північ від Токмака і зараз вступають у бій з першою лінією російської оборони, яка утримує місто - CBS News.

  • Сили оборони на Бахмутському напрямку продовжують тиснути на ворога, завдаючи йому суттєвих уражень; за добу знищено 75 окупантів і поранено 152 - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ.

  • Російські війська продовжують концентрувати свої наступальні спроможності на Куп'янському напрямку, але отримують відсіч - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. 36 окупантів знищено, 57 отримали поранення, п'ять потрапили до полону.

  • На Таврійському напрямку Сили оборони України за добу знищили 17 одиниць ворожої техніки - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».  Втрати ворога вбитими та пораненими склали 233 особи (загиблі - 58, поранені - 175).

  • Сил оборони на Півдні протягом минулої доби знищили 10 човнів, які використовували російські диверсійно-розвідувальні групи, а також 40 окупантів, великокаліберну гармату та 5 одиниць автобронетанкової техніки - Наталя Гуменюк, начальник об’єднаного координаційного пресцентру Оперативного командування «Південь».

  • Служба безпеки України під час першої спецоперації з підриву моста через Керченську протоку у жовтні 2022 року використала вантажівку з 21 т вибухівки, яка була загорнута у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску її не помітили - Василь Малюк, голова СБУ .

  • Міністерство оборони України допустило вітчизняні безпілотні літальні апарати SkyKnight, яким не страшні засоби ворожої окопної РЕБ, до експлуатації у військах – Міноборони.

***

Атака шахедів

  • Уночі 19 серпня сили протиповітряної оборони знищили 15 із 17 ворожих ударних дронів Shahed-136/131 - Повітряні сили ЗСУ.

  • Сьогодні вночі в кількох селах Хмельницького району вибуховою хвилею пошкоджено 30 будинків, вибито вікна і двері в 32 домоволодіннях, 2 жінки були поранені уламками скла, ще 6 людей звернулися до лікарні в шоковому стані – ОВА.

  • Російські війська атакували дронами-камікадзе один з інфраструктурних об'єктів на Житомирщині, внаслідок падіння уламків виникла пожежа, яка була локалізована фахівцями ДСНС – ОВА. Жертв і постраждалих немає.

***

  • Україна атакує лише ті російські об’єкти, які мають відношення до війни, і Курська атомна електростанція до них не належить – Олексій Данілов, Секретар РНБО. У Центрі національного спротиву заявили, що росіяни планують провокацію на Курській атомній електростанції та готують евакуацію місцевого населення.

  • Каховська ГЕС не підлягає відновленню: у результаті теракту зруйновано 11 прольотів верхньої частини греблі із 28-ми - Ігор Клименко, міністр МВС. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила. До зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів. Щонайменше 34 особи загинули, ще 28 - отримали поранення. Безвісти зниклими вважаються 39 осіб (на контрольованій урядом території – ред.).

  • В Україні від моменту повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 100 666 воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками - Юрій Бєлоусов, керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької, Херсонської та Харківської областей 1 людина загинула, 17 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Україна зосереджена на отриманні чотирьох типів літаків від міжнародних партнерів: F-16, Gripen, французький Rafale і Eurofighter Typhoon - Сергій Никифоров, речник Президента України.

  • Під Києвом у селі Петропавлівська Борщагівка Бучанського району на території Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС у складському приміщенні сталася пожежа – МВС. Причина: детонація під час експертизи, є постраждалі працівники експертної служби. Підрозділи ДСНС перебувають на місці у складі 22 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки.

  • Міській владі Києва доручено підготувати системне рішення для забезпечення шкіл і садочків належними укриттями - Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.  Міська влада столиці розпочала будівництво лише чотирьох укриттів в школах і садочках, тоді як реально їх потрібно сотні. Водночас на нове будівництво укриттів виділено 61 млн грн.

  • Уряд прискорить терміни проєктування Національного військового меморіального кладовища - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. 20 квітня 2023 року Київська міська рада виділила під створення військового кладовища земельну діяльну, проте  жодних робіт з облаштування кладовища розпочато так і не було. Родини загиблих Героїв звернулися до Президента України з вимогою підписати ухвалений закон про створення Національного військового кладовища в Биківні та почати будівництво.

***

  • За даними валютних інтервенцій Нацбанк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 406,71 млн доларів, що на 62,69 млн доларів менше ніж тижнем раніше – Нацбанк.

  • Уряд виділив Міністерству енергетики 350 млн гривень для підтримки енергетичних компаній. Це кошти на здешевлення кредитів, які ці компанії направляють на ремонти пошкодженого обладнання та на проходження опалювального сезону - прем'єр-міністр України.  

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Німецький збройний концерн Rheinmetall має намір найближчими днями розпочати обслуговування танків в Україні - Армін Паппергер, гендиректор компанії. Перші дванадцять працівників з України вже розпочали навчання в Німеччині, на черзі - ще стільки ж. Керівник Rheinmetall також підтвердив намір якнайшвидше розпочати виробництво танків в Україні.

  • Переважна більшість держав-членів Європейського Союзу не підтримує продовження після 15 вересня ембарго на імпорт зерна з України, і в разі односторонніх кроків Польщі деякі країни можуть вдатись до контрзаходів – ЗМІ. Європейська комісія вважає, що одностороннє продовження Польщею ембарго на українське зерно є порушенням європейського права. За це Польщі можуть загрожувати штрафні санкції.

  • Польські правоохоронці викрили групу завербованих спецслужбами РФ біженців з України, які мали стежити за перевезенням озброєнь до нашої країни та готувати диверсії на території Польщі – ЗМІ.

  • Президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда та президент Південної Кореї Юн Сок Йоль під час саміту у Кемп-Девіді домовилися про нове партнерство у сфері безпеки – ЗМІ.

  • В Економічному співтоваристві країн Західної Африки (ECOWAS) визначилися щодо «Дня Д» (день початку військової операції) для можливого військового втручання в Нігер з метою відновлення демократії – Reuters.

  • Китай у суботу, 19 серпня, розпочав військові навчання навколо Тайваню у відповідь на візит віцепрезидента Вільяма Лая до США - Reuters.

ВОРОГ

  • Путін провів нараду у військовому штабі в Ростові-на-Дону, звідки окупанти управляють бойовими діями на території України - РИА Новости. Путін заслухав доповіді начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова, командувачів напрямків та інших вищих офіцерів.

  • Заступник міністра оборони Росії Віктор Горемикін вважає дії польської влади та НАТО загрозою для його країни та Білорусі і тому Москва була змушена розмістити ядерну зброю в Білорусі – росЗМІ.

  • Міністерство юстиції Росії у п'ятницю оголосило так званими іноземними агентами сімох осіб, серед яких – публіциста Андрія Піонтковського та економіста Андрія Іларіонова – ЗМІ.

  • У Білорусі через відсутність фінансування зі сторони Росії фіксують зменшення кількості найманців приватної військової компанії «Вагнер» з 5,8 тисячі до 4,4 тисячі осіб - Центр національного спротиву. Частина «вагнерівців» підписала контракт і відбула в країни Африки, частина пішла у відпустку, але планує або перейти в інші терористичні структури або взагалі звільнитися.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-