День Незалежності: вдруге поспіль у реаліях Великої війни

День Незалежності: вдруге поспіль у реаліях Великої війни

Укрінформ
По-воєнному стримано, але з програмою ширшою за минулорічну. Чекаємо, зокрема, на візити глав держав-союзниць України

24 серпня є і завжди буде символічним і надзвичайно важливим днем для українців у всьому світі, навіть попри щохвилинне зухвале намагання ворога зламати наш дух та знищити нас фізично. З 2014 року цей день набув ще більшої знаковості, адже волю, свободу і незалежність нам доводиться виборювати зі зброєю в руках. 

Зрозуміло, що в умовах повномасштабної війни про пишне святкування не йдеться – параду знову не буде, з огляду на повітряну загрозу масові заходи буде мінімізовано. Втім, і цьогорічний День Незалежності України відзначений буде гідно — запланована низка поважних заходів, частина з яких вже є традиційними. Зокрема, в столиці пройдуть саміт Кримської платформи, Форум ветеранів, відбудеться вручення відзнаки «Національна Легенда України».

Різноманітні урочисті заходи до Дня Незалежності відбудуться і за межами України – МЗС доручило посольствам підсвітити відомі пам’ятки та місця, підняти українські прапори, провести марші/мітинги/ралі з українською громадою та організувати низку заходів культурної дипломатії (благодійні вечори, концерти, виставки).

ГОЛОВНА УВАГА І ШАНА У ЦІ ДНІ – ВОЇНАМ, ЗАХИСНИКАМ — ОБОВ’ЯЗКОВО БУДЕ НАГОРОДЖЕННЯ НАШИХ ГЕРОЇВ

Попри всі обмеження та посилені заходи безпеки, які диктує воєнний стан, офіційна програма заходів до Дня Незалежності може бути більш активною, ніж минулого року.

«Ми очікуємо на участь в офіційних заходах лідерів інших держав. Зарано говорити, які саме очільники держав прибудуть в Україну з візитами в ці дні. Але підтримка всіх наших партнерів (і їх особиста участь у заходах, і дистанційна підтримка союзників) є важливим свідченням того, як цивілізований світ об’єднався проти агресора і підтримує Україну у цей складний історичний момент.

Зважаючи на те, що напередодні знакових для України дат 23-24 серпня Президент України матиме переговори з лідерами багатьох країн щодо подальшої підтримки України, в тому числі підтримки воєнної, можна говорити, що програма ще більш активна, ніж минулого року. Деталі – згодом», - повідомили Укрінформу в пресслужбі Офісу Президента України.

Там наголосили, що звісно головна увага і шана у ці дні – нашим воїнам, захисникам, представникам Сил оборони України, тож обов’язково буде нагородження наших героїв.

В ЦЕНТРІ СТОЛИЦІ ПРОЙДЕ ВИСТАВКА ЗНИЩЕНОЇ РОСІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

Розповімо про заходи в рамках відзначення 32-річниці Незалежності України, проведення яких вже підтверджено.

Старт офіційних заходів - 21 серпня, в цей день в Києві відбудеться Міжнародна конференція, присвячена питанням створення Спеціального Трибуналу за злочин агресії проти України. Завдання конференції: обговорити важливість створення саме такого судового органу та можливі методи його створення, об’єднати учасників навколо адвокації створення трибуналу та дізнатися, які є виклики на цьому шляху. До участі у конференції запрошені провідні експерти з міжнародного права, кримінального права та прав людини з багатьох країн світу. Подія проводиться під патронатом Офісу Президента України.

22 серпня — у Києві пройде Міжнародний ветеранський та волонтерський форум «Там, де ми – там Україна», який традиційно в ці дати організовує Міністерство у справах ветеранів України спільно з Благодійним фондом «Повернись живим». Це щорічний масштабний захід, у якому беруть участь ветерани, волонтери, представники влади, ветеранських організацій та міжнародні партнери.

23 серпня День Державного прапора України.

23 серпня — у Києві пройде третій саміт Кримської платформи. Як відомо, Кримська платформа – ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки. Цьогорічний саміт Кримської платформи відбуватиметься в гібридному форматі, що, за словами організаторів, дасть можливість долучитись лідерам з далеких країн. Зокрема, було надіслано понад 100 запрошень лідерам країн світу від імені Президента України.

В переддень Дня Незалежності також відбудеться нагородження відзнакою Президента України «Національна легенда України», яка встановлена для відзначення громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні Українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров'я, а також за активну благодійну та громадську діяльність.

ДУХОВНЕ Й СВІТСЬКЕ 24 СЕРПНЯ – ПРОЙДЕ МІЖКОНФЕСІЙНИЙ МОЛЕБЕНЬ І ДВІ ЗНАКОВІ КІНОПРЕМ'ЄРИ

Безпосередньо 24 серпня – відбудуться важливі заходи і в духовному, і у світському житті країни. У Софійському соборі пройде Міжконфесійний подячний молебень до Дня Незалежності з проханнями про мир, добробут, процвітання України. Такі традиційні молебні проходять у цей день кожного року протягом десятиліть за участю всіх основних конфесій.

А в кінотеатрах України розпочнеться широкий прокат відразу двох знакових кінострічок. 24 серпня стартують покази документального фільму режисера Володимира Тихого «День Незалежності», який був знятий протягом одного дня – торік 24 серпня. Його знімали 11 кінооператорів у дев’ятьох регіонах України. Головна ідея – показати емоції українців, їхнє життя у День Незалежності, який вперше відзначали у часи Великої війни.

Також 24 серпня у національний прокат вийде пригодницько-історичний екшн «Довбуш» режисера Олеся Саніна — наймасштабніший український фільм про легенду українських Карпат. У стрічці йдеться про події початку XVIII століття — Олекса Довбуш очолює повстання гуцулів проти жорсткого правління польської шляхти. На думку творців фільму, історія гостро резонує із сучасністю та надихає боротися за свободу рідної землі.

Свій великий концерт присвятили Дню Незалежності й сестри Тельнюк, які 25 серпня разом з Президентським оркестром виступлять у новому концертному залі столиці — Культурний кластер «Краків». У концерті прозвучать відомі та нові пісні легендарного вокального дуету народних артисток України Лесі та Галі Тельнюк, в репертуарі яких пісні на вірші Т.Шевченка, П.Тичини, Є.Маланюка, Б.-І.Антонича, В.Стуса, Л.Костенко, О.Забужко та інші.

ПЕРЕВАЖНА БІЛЬШІСТЬ КУЛЬТУРНИХ ЗАКЛАДІВ СТОЛИЦІ ГОТУЄ ОКРЕМІ УРОЧИСТІ ПРОГРАМИ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Водночас, як повідомляє пресслужба Київської міської військової адміністрації, хоча масштабні масові заходи у столиці не будуть проводитися, але переважна більшість культурних, мистецьких, культурно-освітніх закладів міста готує окремі урочисті програми: тематичні виставки, концерти, спортивні заходи.

Комендантська година у столиці 23-24 серпня не буде відрізнятися від звичайних буднів.

Зокрема, на 22-24 серпня в столиці заплановано:

- урочисте підняття Державного прапора;

- вручення паспортів юним громадянам України;

- різноманітні концертні програми, фестивалі, виступи дитячих художніх творчих колективів; культурно-мистецькі, інформаційно-просвітницькі заходи; поетичні вечори;

У ці дні відбудеться низка заходів просто неба:

- інформаційна вулична акція «Україна в серці кожного»;

- культурно-релігійна ініціатива «Поле слави» на підтримку ЗСУ спільно з представниками української діаспори США;

- ралі на історичних авто;

- благодійний футбольний матч за участю рок-гуртів «Kozak System» та «Жадан і Собаки»;

- українсько-італійський проєкт «Рушники єдності»;

- а також фіксація національного рекорду — найбільшої маскувальної сітки. Учасники спробують побити минулорічний рекорд, коли у Львові було виготовлено маскувальну сітку площею 2208 квадратних метрів https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3564478-u-lvovi-spleli-najbilsu-v-ukraini-maskuvalnu-sitku.html.

НА ХРЕЩАТИКУ — ВИСТАВКА ЗНИЩЕНОЇ ВОРОЖОЇ ТЕХНІКИ, А БАТЬКІВЩИНА-МАТИ В КОЛЬОРАХ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА

Як і минулого року в центрі столиці - на Хрещатику та Михайлівській площі – до Дня Незалежності пройде виставка знищеної російської військової техніки. Оскільки арсенал потрощеної техніки ворога значно поповнився – дещо з нього тепер використовується нашими військовими проти самого ворога, а дещо стало експонатами – страшним свідченням цієї війни.  

Монумент «Батьківщина-мати» вже теж традиційно підсвітять кольорами Державного прапора, але усвідомлення того, що буквально днями на її щиті встановили тризуб, зробить це красиве видовище ще більш символічним.

Звісно, ми всі розуміємо, що заплановані до Дня Незалежності урочисті заходи в будь-який момент можуть бути перервані сиреною тривоги, адже ракетні атаки, на жаль, ніхто не скасовував, а, навпаки, ворог може посилити їх в цей день. Але ми не зламаємося і гідно відзначимо цей День Незалежності України – 547-й день Великої війни.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-