Битва за Україну. День п’ятсот сороковий

Битва за Україну. День п’ятсот сороковий

Укрінформ
Бригада спецпризначення «Азов» відновилась і розпочала виконання бойових завдань у районі Серебрянського лісництва. За день збито два російських Ка-52

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сороковий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Болгарія, Естонія, Литва і Латвія приєдналися до декларації «Групи семи» про підтримку України, ухваленої на полях саміту НАТО у Вільнюсі, яку умовно називають також декларацією про «гарантії безпеки» - «Європейська правда».

- Україна та партнери працюють над тим, щоб бути серед запрошених на саміт G20 у Індії, скільки там будуть порушуватись економічні проблеми - lb.ua. За словам глави МЗС Індії, рішення не запрошувати Україну було прийнято з огляду на те, що «G20 займається зростанням та розвитком, а не врегулюванням конфліктів, що має відбуватися в Раді безпеки ООН».

***

- Після виходу в середу з південноукраїнського порту Одеси німецький контейнеровоз Joseph Schulte, який ходить під прапором Гонконгу, успішно перетнув українську частину Чорного моря — пресслужба компанії-власника з Гамбурга Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримає літаки F-16, щойно завершаться тренування пілотів - Інтерфакс-Україна. «Може, не прилетять прямо в кабінах, але це буде синхронізований процес. Скажу дипломатично: гадаю, що незабаром будуть хороші новини».

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Президент неодноразово спілкувався з генеральним секретарем Столтенбергом, я підтримую з ним дуже тісні стосунки та запевняю вас, що позиція генсека є абсолютно чіткою і саме такою, як в України, — жодної торгівлі українськими територіями бути не може».

Ведант Патель, заступник речника Державного департаменту США: «Ці атаки (на склади та зерносховища - ред.) відбуваються на додаток до втрати чверті орних земель України, життєво важливої світової житниці, внаслідок незаконної війни Росії. Українці надихають світ, тоді як Росія морить його голодом, використовуючи їжу як зброю».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Легендарна бригада спеціального призначення «Азов» відновилась і розпочала виконання бойових завдань у районі Серебрянського лісництва - полковник Микола Уршалович.

- На Лимансько-Куп’янському напрямку в районі Синьківки ворог двічі за добу намагався атакувати наші позиції, використовував штурмову авіацію. Сили оборони знищили 150 окупантів. На цьому напрямку ворог використовує підрозділи «Штурм-Z» із карних злочинців, які схожі на найманців ПВК «Вагнер», але менш підготовлені - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. На Бахмутському напрямку ініціатива зберігається за Силами оборони, ворог вів безуспішні наступальні дії у районі Богданівки, знищено 122 окупанта, вісім польових складів боєприпасів. 

- Воїни 47 окремої механізованої бригади збили ворожий вертоліт Ка-52 у Запорізькій області вранці 17 серпня. Цього ранку оборонці України знищили два російські «алігатори» (ще один на Бахмутському напрямку) - 47 ОМБр у Facebook. Ці гвинтокрили містять високотехнологічні компоненти західних держав і країн Азії.

- Воїни 22-ї окремої механізованої бригади на Бахмутському напрямку знищили замаскований опорний пункт окупантів - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

- Російські загарбники почали розбудову чергової лінії оборони по Нікольському напрямку (лінія Нікольське - Мангуш) у Маріупольському районі - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

***

- Розвідка Великої Британії повідомляє, що Росія, напевно, взимку буде атакувати українські об'єкти енергетичної інфраструктури, але Україна до цього готується - Британське Міноборони. Україна ефективно мобілізувала свій гірничодобувний сектор, забезпечивши безперервне постачання вугілля для теплоелектростанцій і теплових установок, а також значні запаси газу.

- Російські окупанти за минулу добу завдали ударів по Донецькій, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській областям, загинули 3 мирних жителів, поранено 16 - дані ОВА.

- В Україні з початку повномасштабної війни загалом вважаються знайденими 16 255 дітей, зниклими - 1158 - пресслужба Офісу Омбудсмана.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський

  • підписав закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 діб - до 15 листопада 2023 року - сайт Верховної Ради.

  • провів селекторну нараду щодо постачання техніки та боєприпасів Силам оборони України. Обговорювалися також питання ліквідації наслідків російських обстрілів цивільних об'єктів, евакуації жителів Куп’янського району, функціонування «зернового коридору», підготовки енергосистеми та ППО до зими - Телеграм президента.

  • підписав указ із рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони України до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного звільнити всіх обласних військкомів. Воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в передовій через поранення, можуть працювати в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки після проходження ними перевірки СБУ – Офіс президента.

  • відзначив державними нагородами 130 військовослужбовців, серед яких 71 – посмертно – сайт глави держави.

- Комітет Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва рекомендує припинити дію Угоди між урядами України та РФ про міжнародне автомобільне сполучення, Угоди між урядами України та Білорусі про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та РБ, які працюють за межами своїх держав - сайт Верховної Ради.

- Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав законопроєкт, згідно з яким запропоновано з 1 січня 2024 року передати адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування Пенсійному фонду України - сайт ВРУ.

- Апарат Верховної Ради звернувся до Міністерства фінансів із пропозицією перенаправити 30 мільйонів зекономлених бюджетних коштів на потреби сил безпеки та оборони - пресслужба Апарату ВР.

- Вищий антикорупційний суд надав дозвіл Національному антикорупційному бюро на спецрозслідування стосовно колишнього генерального директора компанії «Укрспецекспорт» Дмитра Саламатіна у справі щодо корупції у цій структурі - пресслужба НАБУ.

- НАЗК внесло власника всесвітньо відомого маркетплейса AliExpress до списку міжнародних спонсорів війни – сайт НАЗК. Це загрожує групі компаній серйозними втратами репутації на світовому рівні. Причина - вона надає свої платформи РФ для продажу товарів із міді, вивезеної з тимчасово окупованих територій України.

- Служба безпеки України повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички та релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі - СБУ. Фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії та називала війну в Україні внутрішнім громадянським конфліктом.

- У столиці на облаштування укриттів у навчальних закладах відповідно до міської програми «Безпечне освітнє середовище» виділили понад пів мільярда гривень - пресслужба КМДА. Виконуються роботи у 437 закладах освіти.

***

- Генеральна директорка Світової організації торгівлі Нгозі Оконджо-Івеала перебуває з візитом в Україні

  • відвідала Ірпінь - Олександр Маркушин, Ірпінський міський голова.
  • СОТ запускає в Україні програми з підтримки малого та середнього бізнесу у співпраці з Мінсоцполітики.
  • зустрілася з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Сторони наголосили на важливості розблокування зернового коридору, підтримці СОТ у відновленні аграрного експорту України - пресслужба Мінекономіки.

- Уряд передав в управління ПАТ «Укрнафта» близько 100 АЗС, нафтобази та низку транспортних засобів, які належать російській «Татнафті» - АРМА.

- 16 серпня в Україні був зафіксований новий літній рекорд споживання – генерація не змогла покрити пік споживання ввечері, аварійна допомога здійснювалась з Румунії - пресслужба «Укренерго». Аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

- В Україні з 14 до 17 серпня проводився збір коштів на 10 000 FPV-дронів. Українці протягом трьох діб зібрали 235 млн грн. Збір організували monobank, платформа United24 та фонд «Повернись живим» - Ліга.Новини.

- Одна з найбільших українських мереж магазинів електроніки «Ельдорадо» закрила кілька десятків магазинів з початку повномасштабного вторгнення - ain.ua. На середину серпня їх кількість становила 69. Коли продажі впали на третину, компанія стала збитковою. У «Ельдорадо» начебто є великі кредити перед державними банками. Йдеться про більш як $100 млн боргів.

- Після завершення контракту (в 2024 році) на транзит газу з РФ Україна не вестиме перемовини про його продовження - Герман Галущенко, міністр енергетики. Його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтись без російського газу.

- 26 арештованих облгазів з імперії Фірташа за понад рік перебування в управлінні АРМА принесли до бюджету 0,00 коп. - Trap Aggressor. Аналітики Trap Aggressor наголошують, що відсутність публічного доступу до реєстру арештованих активів АРМА фактично унеможливлює будь-який незалежний контроль над результатами управління.

- Підвищення тарифів на електроенергію для населення та прайс-кепів на ринку електроенергії не досягло мети - Андрій Герус, голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП. Однією з причин він назвав неспроможність водоканалів, у собівартості виробництва яких електрика становить 30-40%, сплачувати за спожитий ресурс, а причиною цього, своєю чергою, є недостатні тарифи на їхні послуги.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Німецький уряд розкрив публічну частину нового пакету військової допомоги Силам оборони, який вже передано Україні. Дві пускові установки IRIS-T SLS для посилення протиповітряної оборони, компактні переносні радари Ground Observer 12 та техніка для потреб логістики – Ліга. Новини.

- Парламент Швеції Ріксдаг схвалив передачу Україні нового 13-го пакету допомоги загальною вартістю 3,25 млрд шведських крон (приблизно 270 млн євро) - сайт Ріксдагу. Київ отримає боєприпаси та запчастини на суму до 1,1 млрд шведських крон (приблизно 90 млн євро), а також вантажівки та обладнання для розмінування на суму до 2,15 млрд шведських крон (приблизно 180 млн євро). Риксдаг також вирішив уповноважити уряд продати США ракети Rb 99 AMRAAM у межах американської програми викупу старих варіантів AMRAAM в інших держав для української ППО.

- Кабмін Литви ухвалив виділення Україні 800 тисяч євро, які скерують на підготовку типового проєкту школи та зміцнення адміністративного потенціалу Агентства з питань відновлення України - LRT. На Кабміні були представлені вже реалізовані проєкти або такі, що завершуються, зокрема будівництво мобільного житлового містечка на 36 сімей у Бородянці та ремонт дитячого садка «Рута» в Ірпені.

- Міноборони Великої Британії повідомило про укладання трьох контрактів на суму понад 90 мільйонів фунтів стерлінгів (115 мільйонів доларів) щодо постачання Україні засобів протиповітряної оборони - Sky News. Найбільший контракт на 56 мільйонів фунтів Міноборони Британії уклало з норвезькою оборонною компанією Kongsberg, що передбачає надання систем протидії безпілотникам.

- Чеська міністерка оборони Яна Чернохова заявила, що вертольоти Мі-24 радянського виробництва, які Чехія замінює на американські гелікоптери, можуть знайти застосування в Україні - ČTK. На озброєнні чеської армії є близько 30 вертольотів радянського та російського виробництва серії Мі. Вони перебувають у хорошому стані та вже тривалий час виконують завдання в інтересах армії.

- Кабінет міністрів схвалив проєкт Угоди між Україною та Румунією щодо відкриття нового міжнародного пункту пропуску в Закарпатській області Біла Церква-Сігету Мармацієй - пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Новий перехід буде розрахований насамперед на пропуск вантажівок.

***

- Понад 30 тисяч паломників-хасидів мають намір приїхати у вересні в Умань на Рош га-Шана, вони сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок - Державна служба України з етнополітики та свободи совісті. Органи місцевої влади зуміли врегулювати питання, які здавалися нерозв’язними. Цьогоріч для паломників-хасидів в Умані організували сайт та гарячу лінію.

- Російські та іноземні авіакомпанії, що виконують рейси між РФ та іншими країнами, восени зіткнуться з труднощами через вихід із Росії одного з найбільших IT-провайдерів в авіаційній галузі — швейцарської компанії SITA, яку називають «авіаційним SWIFT» - РБК. У мінтрансі РФ заявили, що планують забезпечити обмін інформацією між російською та міжнародними мережами «альтернативними каналами зв'язку».

- Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), санкційний підрозділ американського Міністерства фінансів, повідомив про запровадження санкцій проти трьох компаній, пов'язаних із торговцем зброєю, громадянином Словаччини Ашотом Мкртичевим - пресслужба міністерства.

- Федеральна рада Швейцарія запровадила новий пакет санкцій проти РФ, який набув чинності 16 серпня 2023 року - пресслужба федерального уряду Швейцарії. Серед обмежень — заборона для 87 компаній на експорт товарів подвійного призначення та товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному зміцненню Росії, електронних компонентів та прекурсорів хімічної зброї.

- Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що розглядаються варіанти реакції з боку країн Балтії та Польщі на подальші сценарії загроз на білоруському кордоні, в тому числі повне перекриття кордону - Delfi.

- У Казахстані заблокували інтернет-сайт російського телеканалу «Царьград», пов'язаного з російським олігархом Костянтином Малофєєвим і відомого своїм пропагандистським контентом - ЗМІ.

- Індія веде переговори з Росією про імпорт пшениці зі знижкою на тлі різкого зростання світових цін - Reuters.

ВОРОГ

- Мер Москви Собянін повідомив, що на території України воюють приблизно 45 тисяч жителів російської столиці – «Радіо Свобода».

- У Росії планують готувати операторів безпілотників у коледжах - росЗМІ.

= В офіційних документах РФ з’являються такі терміни, як «міграційні діти», «міграційна політика». Прямих згадок про українських дітей намагаються уникати, щоб приховати факт депортації - Дмитро Лубінець, український омбудсмен.

- У Росії палають військкомати через масовий спротив росіян тому, що відбувається у їхній країні, бо на території РФ мирний протест є неможливим - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони.

- У російському інформаційному просторі критикують російське військове командування за нездатність набрати та навчити ефективних офіцерів середньої ланки для керівництва російськими військами в Україні - ISW. Віддається перевага лояльним, а не компетентним офіцерам, які не здатні навчати нових офіцерів.

- Російський турбізнес констатує майже крах туристичного сезону в окупованому Криму. Лише 2,7% росіян, які бронювали готелі та житло для відпочинку у 2023 році, захотіли випробувати екстрим туризму в Криму – «КоммерсантЪ».

- Російські експортери зіткнулися з неможливістю отримати гроші за продану до Індії нафту через переведення торгівлі у національні валюти - Reuters. Гроші за продану нафту на суму близько $39 мільярдів «зависли» в індійських банках.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-