Битва за Україну. День п’ятсот тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять дев’ятий

Укрінформ
Міністерство оборони нарешті офіційно заявило про звільнення села Урожайного на Бердянському напрямку

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот тридцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Перший корабель залишив морський порт Одеси по тимчасовому коридору для цивільних суден - Міністерство відновлення. Контейнеровоз «JOSEPH SCHULTE» (прапор Гонконг) вийшов з порту Одеса та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України.

  • США домагаються від Ірану припинення продажу безпілотників Росії в обмін на зменшення санкційного тиску на Тегеран з боку Вашингтона - Financial Times.

ЦИТАТИ ДНЯ

Василь Малюк, голова СБУ: «Морські надводні дрони – унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають відношення жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі - «Оленегорский горняк» і нафтовий танкер «SIG». Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів».

Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ: «На Куп’янському напрямку противник штурмовими загонами, що комплектуються переважно в’язнями, щоденно на різних напрямках намагається прорвати оборону наших військ, маючи на меті блокування, а згодом і захоплення Куп‘янська. За результатами роботи з командирами на цьому напрямку було прийнято ряд важливих рішень, які забезпечать надійність оборони».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Після зустрічі в Джидді я можу підсумувати, що ми точно рухаємося в цьому напрямку хорошими темпами, і це (Глобальний саміт миру - ред.) відбудеться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили оборони України звільнили Урожайне Донецької області. Наші оборонці закріплюються на рубежах - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України

  • З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сили оборони вивели з ладу п'ять великих десантних кораблів флоту росіян - Дмитро Плетенчук,  речник Військово-морських сил.  Першим був затоплений великий десантний корабель "Саратов" у порту тимчасово захопленого Бердянська — ЗСУ вдарили по ньому 24 березня 2022 року. Також тоді були пошкоджені десантні кораблі "Цезарь Куников" та "Новочеркасск". Четвертий корабель — це ВДК "Оленегорский горняк", який був уражений морським дроном у порту Новоросійська 4 серпня. П'яту ціль спікер ВМС поки не назвав.

  • Під Маріуполем російські загарбники створили ще один полігон, кількість особового складу в місті та навколо становить до 40 тисяч осіб -  Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

  • Біля незаконно збудованого мосту через Керченську протоку виявлені російські системи протиповітряної оборони (ППО) та засоби для створення димої завіси - партизанський рух «Атеш».

Атака дронами по Одещині

  • Вночі 16 серпня російські війська атакували портову інфраструктуру Одещини ударними БпЛА типу Shahed-136/131. Пуски здійснювались у кілька хвиль з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Чауда). Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною Сил оборони України знищено 13 ворожих БпЛА у межах Одеської та Миколаївської областей – Повітряні Сили.

  • Російські дрони влучили в два склади ангарного типу Ренійського морського торговельного порту, унаслідок чого загорілися два трактори і шрот - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

  • Чергові удари Росії по портовій інфраструктурі України лише зміцнюють рішучість США підтримувати український сільськогосподарський експорт – посол США в Україні.

***

  • У Синельниківському районі Дніпропетровської області внаслідок російського удару загинув 18-річний хлопець, четверо людей зазнали поранень – ОВА.

  • З небезпечних громад Куп’янського району Харківської області евакуювали вже 436 людей, з них 128 дітей - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької, Харківської та Херсонської областей 4 людини загинуло, 16 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Андрій Пащук розпочав виконання обов’язків директора Бюро економічної безпеки України - пресслужба БЕБ. Андрій Пащук працює у БЕБ з листопада 2022 року, був призначений як переможець конкурсу на зайняття вакантних посад штатних працівників БЕБ.

  • Кабінет міністрів України схвалив проєкт угоди з Румунією про створення нового пункту перетину кордону на Закарпатті – біля села Біла Церква над Тисою – сайт уряду.

  • У Гостомельській громаді Київської області відновлені вже 900 пошкоджених російською армією об’єктів, 887 з них належать до житлового фонду - КОВА. Внаслідок російського вторгнення в Гостомельській громаді пошкоджень зазнали 3250 об’єктів, зокрема 3166 житлових будівель.

  • У Покровській громаді Дніпропетровської області за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» створюється логістичний центр зберігання, охолодження та фасування продовольчої продукції - U-LEAD. Функціонування логістичного центру мінімізує ризики щодо продовольчої безпеки й допоможе забезпечити потреби мешканців у продуктах та запасах води.

  • Укргідроенерго намагається підняти рівень води на Київському та Канівському водосховищі й подало аварійну заявку, щоб перестати спрацьовувати воду з цих водойм для потреб гідроенергетики - Ігор Сирота, гендиректор Укргідроенерго. На сьогодні відмітки по всім водосховищам нижчі, ніж були минулого року у цей період. Це пов'язано з підривом Каховського водосховища, зі спекою, а також з тим, що Енергоатом проводить ремонтну кампанію на 9 енергоблоках.

  • 19 серпня Національна опера України відкриває театральний сезон та символічно представить перлину українського мистецтва – оперу Миколи Лисенка «Наталка Полтавка» - Мінкультури. Музична редакція опери Мирослава Скорика, сценічна редакція – Анатолія Солов’яненка.

  • У межах кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності та державної зради перевіряється причетність до цих правопорушень більш як 840 працівників поліції - Іван Вигівський, голова Нацполіції.

***

  • Укрнафта анонсувала запуск нової свердловини на Сумщині на місці Великобубнівського родовища - ПАТ «Укрнафта». Початок буріння нової свердловини на Сумщині запланований на 17 вересня. За прогнозами нова горизонтальна свердловина дасть початковий дебіт 87 т нафти на добу.

  • У ІІ кварталі обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля зросли вперше від початку повномасштабного вторгнення – на 4,5%, передусім унаслідок відновлення карткового кредитування – НБУ.

  • Економічний ефект від діяльності Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у першому півріччі становив майже 1,7 мільярда гривень - Семен Кривонос, директор НАБУ.

  • За січень-липень 2023 року загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету становить 1640,1 млрд грн. У липні видатки становили 231,8 млрд гривень – Мінфін.

  • Ощадбанк розпочав оформлення спеціальної цифрової картки «єВідновлення» для отримання грошової допомоги від держави на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії. Картку можна відкрити в Мобільному Ощаді – пресслужба банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Конгрес ухвалити запит адміністрації президента Джо Байдена на додаткове фінансування для України – ЗМІ. Минулого тижня Байден звернувся до Конгресу з проханням виділити 24,1 мільярда доларів, щоб «продовжувати підтримувати безпеку України, її економічні та гуманітарні потреби, а також допомагати іншим країнам, які потерпають від наслідків російської війни».

  • Президент Румунії Клаус Йоганніс підтвердив, що його країна навчатиме українських пілотів на американських винищувачах F-16. Для цього відкриють регіональний навчальний центр – ЗМІ. Навчальний центр готуватиме не лише українців, але й пілотів країн-учасниць НАТО.

  • Європейська комісія вирішила передати 135 млн євро за Інструментом сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва, раніше запланованих на програми Interreg NEXT з Росією та Білоруссю на 2021-2027 роки, на програми Interreg з Україною та Молдовою – сайт ЄК.

  • Загальна сума заморожених у Чехії активів громадян Росії, які потрапляють під санкції, становить понад 14 мільярдів гривень (347,36 мільйона євро) - Радек Матула, посол Чехії в Україні.

  • 16 серпня Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення про введення нових санкцій проти Росії. Це об’єднує Швейцарію з ЄС, який ухвалив останні заходи в рамках свого одинадцятого пакету санкцій. Нові заходи набувають чинності о 18:00 середи, 16 серпня - сайті Федеральної ради Швейцарії.

  • Уряд Чеської Республіки затвердив внесення до національного санкційного списку глави російського збройового холдингу «Тактичне ракетне озброєння» Бориса Обносова та його родичів - Radio Prague International.

  • У США у вівторок стартувала кампанія «Республіканці за Україну» з бюджетом 2 млн доларів, покликана переконати виборців Республіканської партії та обраних посадовців підтримати українців у боротьбі проти російської агресії - організація «Захистимо демократію разом» (Defending Democracy Together). До кінця року на телебаченні та в Ютубі транслюватимуться більш як півсотні відеороликів від першої особи, у яких республіканські виборці закликатимуть партію підтримувати Україну.

ВОРОГ

  • Міністр оборони Китайської Народної Республіки Лі Шанфу прибув з офіційним візитом до Білорусі – БЕЛТА. Під час триденного візиту заплановані зустрічі китайського урядовця з керівництвом білоруського оборонного відомства «для обговорення актуальних питань двостороннього військового співробітництва в галузях, що становлять взаємний інтерес».

  • У Москві після тривалої хвороби помер генерал-полковник Геннадій Жидко, який у травні-липні 2022 року командував усім окупаційним угрупованням в Україні – росЗМІ.

  • Заступника командувача об'єднаного угруповання російських військ в Україні Сергія Суровікіна відсторонили від роботи, відправили під домашній арешт і наказали мовчати, поки про нього не забудуть - видання Politico.

  • Кремль використовує форум «Армія-2023» у Москві для зміцнення двосторонніх військово-політичних відносин з іншими країнами та просуває свої наративи, начебто санкції не заважають військовому виробництву – ISW.

  • Москва почала використовувати аналоги іранських ударних дронів Shahed власного виробництва - розвідка Великої Британії. Росія, ймовірно, прагне самозабезпечення БПЛА впродовж найближчих місяців. Однак тим часом РФ, як і раніше, залежить від комплектуючих та готових озброєнь з Ірану, які переважно доставляють через Каспійське море.

  • РФ може відновити практику обов’язкового продажу валюти експортерами, аби втримати рубль від падіння Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-