Федеральний канцлер Швейцарії йде у відставку

Федеральний канцлер Швейцарії йде у відставку

Укрінформ
Федеральний канцлер Швейцарії Вальтер Турнхерр оголосив, що йде у відставку.

Про це він сказав на засіданні Федеральної ради Швейцарії, передає Укрінформ з посиланням на Swissinfo.ch.

Турнхерр зазначив, що не претендуватиме на переобрання наприкінці року. Він обіймав посаду федерального канцлера упродовж восьми років.

За словами Турнхерра, його заява про відставку ніяк не пов'язана зі станом робочої атмосфери у Федеральній раді. Проте поточний період (2019-2023 роки, час між двома парламентськими виборами), на його думку, став «найгіршим з часів Другої світової війни».

Турнхерр особливо відзначив «дуже драматичну фазу пандемії», агресію Росії проти України та історію із екстреним поглинанням банку CS, яка «не пройшла для країни безслідно».

За його словами, Федеральна рада, однак, впоралася з усіма цими кризами «дуже конструктивно та позитивно, і це одна з причин того, чому у Швейцарії справи зараз йдуть дуже добре порівняно з іншими країнами. «У нас практично немає інфляції, низький рівень безробіття, сприятливі можливості для професійного навчання та хороша система охорони здоров'я», - додав він.

Питання про наступника Турнхерра вирішуватиметься 13 грудня, того ж дня, коли новий склад парламенту обиратиме новий склад уряду, Федеральної ради. У Швейцарії ці вибори завжди вважаються кульмінацією політичного року, пише видання.

Тоді ж буде визначено і наступника президента Швейцарії соціаліста Алена Берсе, який у червні також оголосив про свою відставку.

Читайте також: Прем'єр-міністр Латвії йде у відставку

Федеральний канцлер Швейцарії — очільник Федеральної канцелярії Швейцарії, найстарішого федерального органу влади в країні, головна адміністративна посада у швейцарському уряді. Його головним обов'язком є організація роботи Федеральної ради.

На відміну від федерального канцлера Німеччини та федерального канцлера Австрії, федеральний канцлер Швейцарії не є «прем'єр-міністром» і не очолює уряд, цю посаду можна охарактеризувати як «голова адміністрації президента».

Фото: Keystone / Anthony Anex

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-