Пам'яті вуличного актора, командира гранатометного відділу Дмитра Буйвала

Пам'яті вуличного актора, командира гранатометного відділу Дмитра Буйвала

Хвилина мовчання
Укрінформ
Актор, жива скульптура, мім та фаєрщик пішов в ЗСУ добровольцем та загинув у бою з росіянами на Куп’янському напрямку

Дмитро Буйвал — відомий в Сумах митець та громадський діяч, засновник громадської організації «Голос вулиць», творчої майстерні «Артіль МІФ» та організатор фестивалю вуличного мистецтва «Харитоненко Fest». Він популяризував вуличне мистецтво в Україні та за кордоном, їздив на фестивалі та івенти, розробив авторську технологію виготовлення костюма, створив цілу когорту унікальних образів. До лав ЗСУ став влітку минулого року, був командиром гранатометного відділу. Загинув 11 серпня у бою під Куп'янськом.

Про смерть Дмитра повідомила його дівчина Наталя Новак.

«Не можу в це повірити, але найкраща, найдобріша, найсвітліша Людина у Всесвіті, мій коханий Дмитро Буйвал на щиті… Здобув вічне життя 11.08.2023 у бою під Куп’янськом», — написала вона.

Сторінка Дмитра у Фейсбуці рясніє дописами від його друзів — на його світлу пам'ять. Хтось дякує за дружбу, мистецтво, ідеї, за те, що був поруч і сповнював життя сенсами. Чіпляє допис майстрині, яка якось робила на замовлення подруги подарунок для Дмитра — чарівну паличку, як з фільму Гаррі Поттер.

«Перша паличка, яку я робила на замовлення, була паличка наймогутнішого чарівника Хогвардсу - професора Дамблдора. ЇЇ замовила дівчина Наташа для свого коханого - Дмитра Буйвала, який на той час уже захищав нас в лавах ЗСУ. Потім мама розповіла мені, хто такий Дмитро, а я була приємно шокована, бо казковий світ живих скульптур в м.Суми знаю чудово! Коли була маленька, я їх навіть трішки боялася. А сьогодні мама сказала про страшну новину... Дмитро загинув в боротьбі із ворогом під Куп'янськом. А ще Наташа сказала, що він планував записати для мене відео подяки саме з «нуля» і показати, як завдяки чарівній паличці рятує світ від зла... В світі Гаррі Поттера є традиція: коли помирає могутній чарівник, всі інші чарівники піднімають свої чарівні палички вгору, ніби освітлюючи шлях в новий світ... Я вірю в диво. Я сьогодні підіймаю чарівну паличку Дамблдора з величезною вдячністю і честю, в знак пам'яті великого мага і чарівника Дмитра Буйвола! Хай там, в новому світі, йому завжди буде світло і легко...» - написала Олександра Резніченко.

На сторінці Дмитра є допис за лютий 2023-го року, де він себе порівнює з Гаррі Поттером.

«Це просто неймовірне порівняння. Як книги з Гаррі Поттера. З виходами кожної виростав і я... А з іншої сторони була нація пі...сів. Доки вчився бути дружнім, толерантним, розвивався в пошуку самоідентичності — ті руйнували залишки імперії та людяності, отриманої в спадок. І тепер прийшли з мечем, від якого й падуть. Належу до нації Українців, які віками знищували імперії, пишаюся тим, що народився в Майже вільній та Майже Незалежній. І тільки разом зможемо її зробити Квітучою та вільною.... Слава Україні!» - писав Дмитро Буйвал.

Чоловік був активним громадянином, медійною особою, багато давав інтерв'ю. В одному із них розказував про суть свого мистецтва.

«В Сумах живі скульптури на вулицях з 2013 року. В моїй голові є таке поняття «вуличний артист» – людина, котра виступає на вулиці з розрахунком не заробити в першу чергу, а продемонструвати свій хист і талант. Реалізм — це мій прямий фах. Я його відточую. Аби людина дивилася і до останнього, навіть коли скульптура почала рухатись, не вірила в те, що це людина. Це суміш візуального створення - костюму, гриму і роботи артиста. Все залежить від підготовки, від того, на скільки ти розумієш своє тіло, свою психіку. Залежить від погоди на вулиці, від того, скільки людей на тебе дивиться. Скажу за себе, для мене найнезручніша поза бути зігнутим 40 хвилин непорушно», - говорив він про своє мистецтво вуличної скульптури.

Дмитро Буйвал організував у Сумах фестиваль вуличної культури «Харитоненко-Fest» — вперше він відбувся у 2019-му році. На фест у Суми приїздили вуличні артисти з майже усіх куточків України. Вдруге «Харитоненко-Fest» пройшов у 2020 році.

Дмитро Буйвал також любив європейські фестивалі та мріяв потрапити зі своїми перформансами на знаменитий фестиваль в Нідерландах у 2022-му році.

«У нас в Україні є 3 фестивалі – це Всеукраїнський «Харитоненко-Fest», Івано-Франківський «Перший фестиваль вуличних мистецтв» і «Перший фестиваль вуличних мистецтв» в місті Одеса. Але ж найкрутіший - це Чемпіонат Світу в Нідерландах. З 5 тисяч учасників вони вибирають 50 артистів. І потрапити в топ-50 це складно. Взагалі, я один із наймолодших учасників, які йдуть на категорію Профі», - описував Дмитро свою мрію.

Але мрія не здійснилася: почалася війна. Уранці 24 лютого важка техніка росіян уже оточила Суми та їздила по селах, і по тому, де жив Дмитро під Сумами, також. З його слів, одразу на початку вторгнення йому не знайшлося місця в Сумській ТрО, відтак, у червні 2022-го мобілізувався до ЗСУ.

«Це було внутрішнім поштовхом ще з 14-го року, як тільки в Україні почалося оце все. В мене є один побратим. В 14 році, коли я виграв перший всеукраїнський фестиваль і заробив певну купу грошей, я йому дзвоню, кажу: «Бодя, в мене вистачає грошей, щоб себе вдягнути». Він каже: «Ти шо, того?. Давай так: я там буду воювати, а ти тут будеш утворювати інший фронт, робити так, щоб коли я повертався додому, мені було на що подивитися, з ким поспілкуватися, і так далі». Ну і так йому вдавалося перші три роки мене відмовляти. Потім воно переросло в якусь тиху стадію, коли не було прагнення йти туди. А в сучасності воно вже аукнулось, і я підписав мобілізаційний лист. І коли зробив «вечірочку прощання», подзвонив йому, мовляв, приходь. Він каже: «Ти дебіл». Я кажу: «Дякую». Ну і все, десь так і стартанув. Лист мобілізації в мене в червні підписаний», - розповідав Дмитро про те, як потрапив в ЗСУ.

Про свою службу у війську казав так: «В цілому, це те ж саме мистецтво, просто тут я палив ґноти, там я палю пі***ів, тут я розважаю людей, там – побратимів. Щоправда, тут є дитячі посмішки, а там їх немає. Але й там можна знайти дитячу посмішку. Було б бажання».

Дмитро Буйвал намагався, знаходячись під Бахмутом, податися на «Харитоненко Fest 2023». Він дуже хотів знову виступити в новому образі. В інтерв'ю розказував, що зрозумів складність організації такого виступу. «Єдиний мінус армії в тому, що ти собі не належиш, в тебе немає свого часу». 

Ще одна не здійснена мрія митця...

На його сторінці в Фейсбуці є допис про війну та тих, хто гине.

«Щодня гинуть кращі сини України. На кожній краплі крові виростуть ромашки і тільки зміцнять націю. Всі ж, хто в це не вірить, чи ті, кому «какая разніца»... У вас ще є час змінюватися? Сумніваюся. Змініть місце проживання...» - так писав воїн.

Тепер на його крові виростуть ромашки, які зміцнять націю...

Фото з Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-