Битва за Україну. День п’ятсот тридцять п’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять п’ятий

Укрінформ
У районі Кримського мосту двічі за день пролунала серія вибухів. Україна відкрила реєстрацію торговельних суден, готових проходити тимчасовими коридорами

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот тридцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Греція приєдналася до декларації країн «Групи семи» (G7) щодо підтримки України – Президент України. Днями у грецьких медіа з'явилася інформація про переговори Києва та Афін щодо гарантій безпеки. До декларації G7 про гарантії безпеки для України долучилися вже 14 країн.

  • Україна відкрила реєстрацію торговельних суден та їхніх власників, які готові проходити тимчасовими маршрутами, оголошеними Україною - Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.  Військово-морські сили ЗСУ не спостерігають російських кораблів у частині Чорного моря, де проходить коридор для торговельних суден, проте українські військові попередили судновласників і капітанів, що гарантувати стовідсоткову безпеку суднам зараз неможливо.

  • «Формулу миру», яку в листопаді минулого року оприлюднив Володимир Зеленський, вже підтримують 58 держав - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.  На попередній зустрічі були 43 представники держав.

ЦИТАТИ ДНЯ

Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту: «Сьогодні відзначаємо сторіччя з дня відкриття Національного спортивного комплексу «Олімпійський». Це визначне місце, яке знає кожен українець... Спорткомплекс НСК «Олімпійський» приймав найвизначніші спортивні події нашої держави. Олімпіада Київщини - 1923, Євро-2012, фінал Ліги чемпіонів сезону-2017/2018. І навіть у розпал війни НСК «Олімпійський» працює... Бажаю одного - Перемоги, яку святкуватимемо на НСК «Олімпійський».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • У районі Кримського мосту зранку пролунали вибухи. Очевидці повідомляють про два потужних вибухи на мосту в різних місцях - Центр національного спротиву. Зазначається, рух мостом перекрито. Чи є пошкодження невідомо, хоча Аксьонов пізніше повідомив, нібито російська ППО збила дві ракети, а міст не пошкоджений. Після обіду стало відомо, що в районі Керченського мосту вдруге за день лунали вибухи. Місцеві жителі повідомляють про вісім вибухів. Рух мостом знову перекрито, росіяни повідомляють, що «працює ППО». Черга на Кримський міст після зупинок руху налічує майже 1300 машин.

  • Президент Володимир Зеленський у ході робочої поїздки в Донецьку область поспілкувався з бійцями 92-го окремого батальйону територіальної оборони, який захищав позиції біля міста Бахмут – сайт глави держави.

  • На Куп’янському напрямку росіяни намагаються підняти ескалацію та перехопити ініціативу,  зокрема в районі Іванівки і Синьківки, відбувалися головні атакуючі дії - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. У ході відбиття ворожих атак було знищено 69 окупантів, 97 поранено, підбито два танки Т-72, три бронеавтомобілі, гаубицю Д-30 знищено, міномет семиміліметровий, два безпілотники ворожих типу ZALA і один командно-спостережний пункт роти.

  • В окупованому Криму, ймовірно, спрацювала система ППО, згодом Міноборони Росії повідомило про атаку нібито 20 безпілотниками - міноборони РФ. Згідно із заявою російського оборонного відомства, 14 дронів було збито протиповітряною обороною, а ще 6 - придушено засобами радіоелектронної боротьби, постраждалих і руйнувань немає.

  • Українські сили досягли тактично значних успіхів у західній частині Запорізької області на тлі продовження контрнаступальних операцій щонайменше на трьох ділянках фронту 11 серпня – ISW.

  • РФ, ймовірно, передислокувала підрозділи повітряно-десантних військ з Херсонської області до Оріхівського району Запорізької області, де зараз точаться запеклі бої - розвідка Британії.

  • Сили української ППО збили загалом 13 аеробалістичних ракет «Кинджал», понад 20 балістичних ракет «Іскандер» та С-400, якими Росія обстрілює територію України - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних Сил ЗСУ передає Укрінформ. Росіяни щомісяця виготовляють близько 100 ракет різних типів, серед них і Х-47 «Кинджал». Хоча запас «Кинджалів» у ворога відносно невеликий.

***

  • Армія РФ атакувала Кривий Ріг балістичною ракетою, попередньо, без втрат - Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

  • Уранці в суботу внаслідок ворожої атаки по Оріхову Запорізької області загинув правоохоронець, ще 12 людей поранені – ОВА.

  • Військовополонені з РФ утримуються в Україні відповідно до вимог Женевської конвенції, вони можуть надсилати та отримувати листи від рідних, для них також створено робочі місця - Офіс омбудсмена.

  • Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Херсонської областей 4 людини загинули, 12 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та начальник Штабу оборони Великої Британії адмірал сер Тоні Радакін під час зустрічі в Києві обговорили нагальні потреби українського війська – телеграм  головнокомандувача ЗСУ. Разом із гостем Залужний провів роботу на одному з пунктів управління. Головнокомандувач ЗСУ детально ознайомив адмірала Радакіна з ситуацією на полі бою, а також наступальними й оборонними діями українських військ та подякував партнерам за підтримку.

  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів п’яту зустріч із представниками іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні, у межах системи реалізації «Формули миру» - пресслужба Глави держави. Зустріч стосувалася пункту «Формули», який передбачає енергетичну безпеку.

  • Перші шість пляжів офіційно відкрили для купання та оздоровлення в Одесі - Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА. Для оздоровлення та відпочинку вже відкриті пляжі «Калетон», «Ікра», «Чайка», інклюзивний пляж та два муніципальні пляжі (район 14 Фонтану та 10 Фонтану). Людям дозволено перебувати на пляжах із 08:00 до 20:00.

  • Українці, які перебувають за кордоном, можуть обміняти електронні посвідчення водія на звичайні в центрах ДП «Документ» - пресслужба Головного сервісного центру МВС. За кордоном відповідний обмін здійснюється в 11 центрах ДП «Документ»: у Польщі, Словаччині, Туреччині, Чехії, Німеччині, Іспанії.

  • Представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський зауважив, що не можна звільняти керівників усіх територіальних центрів одночасно, бо це ускладнить процес мобілізації. Тому спочатку будуть звільнені керівники обласних ТЦК – Укрінформ. Вчора Президент Володимир Зеленський заявив, що всіх обласних військкомів буде звільнено і призначено на їх місця офіцерів, які пройшли фронт.

***

  • Нацбанк за тиждень з 7.08 по 11.08 продав на міжбанківському валютному ринку 469,4 млн доларів, що на 9,09 млн доларів більше ніж тижнем раніше, коли обсяг продажу з резервів становив 460,31 млн – дані НБУ.

  • У Київській області власникам зруйнованого житла вже погоджені виплати допомоги на суму понад 165 млн грн у рамках програми «єВідновлення» - Руслан Кравченко, голова Київської ОДА. За три місяці реалізації програми жителі Київщини подали понад 7,4 тис. заявок на отримання коштів. Позитивне рішення ухвалене майже за 2 тис.

  • За 7 місяців п.р. з пунктів обміну валют до бюджетів усіх рівнів надійшло 173,7 млн грн - Данило Гетманцев, повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. На 1 серпня 2023 року до реєстру пунктів обміну включено 3 753 обмінники по 60 юридичних особах.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Білий дім наголосив, що США будуть відкриті до тренувань українських пілотів на літаках F-16 на своїй території за умови, що «потенціал для навчання в Європі буде досягнуто» - Джон Кірбі, координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому.

  • Німеччина не планує найближчим часом поставляти Україні крилаті ракети Taurus - Олаф Шольц, канцлер ФРН.  Увага Німеччини, як і раніше, зосереджена на постачанні Україні засобів протиповітряної оборони, важкої артилерії та танків.

  • В рамках плану з надання Україні мільйона артилерійських снарядів впродовж року, ЄС наразі передав Києву 223,8 тисячі таких боєприпасів і 2,3 тисячі ракет різних видів - Петер Стано, речник ЄС агентству AFP.

  • Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб особисто зустрів українську команду рятувальників, яка прибула надавати допомогу у зв’язку з повенями в країні - пресслужба словенського уряду. Команда ДСНС України з 51 члена надасть п'ять екскаваторів і 14 інших транспортних засобів для розчищення завалів і ліквідації наслідків повеней у долині Верхньої Савіньї.

  • Республіка Вірменія 11 серпня звернулася до ООН з проханням провести екстрене засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з погіршенням гуманітарної ситуації у Нагірному Карабаху «внаслідок вимушеної блокади» - МЗС Вірменії. Гострий дефіцит товарів першої необхідності, включно з продовольством, ліками та паливом, загострився після 15 червня 2023 року, коли Азербайджан повністю заблокував Лачинський коридор – єдину дорогу, що з’єднує Нагірний Карабах з Вірменією та зовнішнім світом.

  • За оцінками комісара з питань миру та безпеки Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) Абделя-Фатау Мусахі, ПВК «Вагнер» не причетні до держперевороту в африканській країні, проте можуть використати події у Нігері на власну користь - DW.

ВОРОГ

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зможе провести зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним наприкінці серпня або на початку вересня - A Haber. Турецький президент очікує на візит Путіна до Туреччини, проте джерела не виключають поїздки Ердогана до Росії.

  • У Калінінградській області РФ в безлюдній місцевості розбився винищувач Су-30. Усі члени екіпажу загинули після падіння військового літака - «РИА Новости». Аварія сталася 12 серпня під час виконання літаком навчально-тренувального польоту.

  • Російський лейтенант Іван Корольов нелегально перетнув кордон Литви, доїхав до Вільнюса і був затриманий литовськими прикордонниками на столичному автовокзалі 10 серпня. Він попросив політичного притулку - російська служба ВВС.

  • Російські конструктори продемонстрували новий самохідний протитанковий комплекс для морської піхоти на шасі бронетранспортера БТ-3Ф – росЗМІ. Цей протитанковий комплекс призначений для ураження важкоброньованої бронетехніки, укріплень та неброньованих цілей. Система керування ракет комплексу напівавтоматична, керування відбувається по променю лазера.

  • Військовій промисловості Росії довелося згадувати технології СРСР для виробництва ракет після того, як система обходу санкцій із закупівлі мікрочіпів почала давати збої – ВВС. Російський імпорт напівпровідників, який почав зростати наприкінці минулого року, знову скоротився на дві третини з січня до лютого 2023 року, змушуючи покладатися на низькоякісні замінники, такі як мікросхеми з 40% браку.

  • Через прорив дамби, що будується, у мікрорайоні Уссурійська «Сім вітрів» було підтоплено будинки, після чого в районі розпочалася евакуація мешканців, до центрів тимчасового розміщення перевезли понад 200 осіб – росЗМІ. До міста прибули сили Росгвардії та рятувальників.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-