Битва за Україну. День п’ятсот тридцять четвертий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять четвертий

Укрінформ
США ввели санкції проти 4 російських мільярдерів і Російського союзу промисловців та підприємців. В Україні вже три державні оборонні заводи почали виробництво FPV-дронів

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот тридцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ракетна атака по Україні

В українському небі вранці у п'ятницю, 11 серпня, знищили одну ворожу ракету Х-47 із чотирьох - Повітряні сили Збройних сил України. Ракети заходили в повітряний простір України з північного напрямку, прямуючи на південний захід у район аеродрому Коломия Івано-Франківської області.

Чотири ракети «Кинджал» були спрямовані на Івано-Франківщину, аби завдати удару по військовому аеродрому та молодих пілотах, які незабаром поїдуть на навчання до Європи на літаках F16 - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

Київ

  • В Оболонському районі, на території дитячої лікарні впало декілька уламків. На вулиці Богатирській пошкоджений дах приватного будинку. Також на Оболоні виявили уламок на відкритій місцевості в одному з дачних кооперативів. Постраждалих немає.
  • Уламки були зафіксовані в Дніпровському районі, екстрені служби обстежили ситуацію. Загорання ліквідовано. Інформації про потерпілих та травмованих немає.

Київська область

  • У області не зафіксовано влучання в об'єкти критичної або житлової інфраструктури, а також відсутня інформація про постраждалих та падіння уламків ворожих ракет.

Івано-Франківська область

  • Окупанти вдарили аеробалістичними ракетами по житловому будинку в Коломийському районі, внаслідок обстрілу загинув 8-річний хлопчик. Дані щодо інших постраждалих наразі уточнюються.
  • У Коломиї на Прикарпатті 12 і 13 серпня оголосили днями жалоби за дитиною, яку вбила російська ракета.

***

  • Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти чотирьох російських мільярдерів, а також Російського союзу промисловців та підприємців - Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США. Нові обмеження запроваджені проти Петра Авена, Михайла Фрідмана, Германа Хана та Олексія Кузьмічьова. Ці особи вважаються засновниками й керівниками російського міжнародного приватного фінансово-інвестиційного консорціуму Альфа-Груп, до якого входить, у тому числі, Альфа-банк.

  • В Україні вже три державні оборонні заводи почали виробництво FPV-дронів - Ярослав Олійник, радник міністра з питань стратегічних галузей промисловості.  Зараз там навчають персонал та працюють над налагодженням закупівлі комплектуючих.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Звільняємо всіх обласних «воєнкомів». Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна й чому цинізм та хабарництво в час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність та не мають цинізму…».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ракети великої дальності виявилися вирішальними. Ось чому Taurus і ATACMS необхідні для успіху України, і ми просимо партнерів надати їх якомога швидше. Обидва будуть використовуватися виключно всередині наших кордонів. Чим більший радіус дії ракети, тим коротша війна».

Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Росія продовжує свої невпинні й варварські напади на народ України — вчора вона вдарила по готелю в Запоріжжі, яким користуються колеги з ООН та партнери з USAID; сьогодні обстріляла ракетами Київ та інші українські міста. За минулу добу: 4 загиблих, понад 40 поранених, уламками пошкоджена дитяча лікарня. Зневага Росії до людського життя не має меж».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На Таврійському напрямку Сили оборони України мають успіхи - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». За останню добу втрати ворога вбитими, пораненими та полоненими склали 257 осіб (загиблі - 49, поранені - 208).

  • За минулу добу на Бахмутському напрямку відбулося 9 бойових зіткнень, тут пріоритет за Силами оборони. 63 окупантів ліквідовано, 127 поранені, 5 потрапили в полон - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. Також знищено 5 ворожих танків, 7 бойових машин піхоти, 2 бойові машини десанту, легкий броньований артилерійський тягач, 3 польові склади з боєприпасами, 3 БПЛА «Орлан-10», 4 дрони-камікадзе «Ланцет», 3 одиниці автотехніки.

  • За добу ворог п'ять разів намагався атакувати на Куп’янському напрямку, наніс 15 авіаударів. Під час відбиття ворожих атак було знищено 21 окупанта, 91 зазнав поранення, двоє потрапили в полон - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. Сили оборони знищили ворожу техніку: 2 танки, 3 гармати, САУ «Піон», самохідний міномет «Тюльпан», новітню станцію радіоелектронної боротьби, БПЛА «Орлан-10”, 2 дрони-камікадзе «Ланцет», 3 польові склади з боєприпасами.

  • Якщо раніше росіяни на Південному напрямку використовували 400-500 снарядів на добу, то зараз до 300 - це означає що удари по логістиці і забезпеченню ворога досить результативні - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та начальник Генерального штабу Збройних сил Словацької Республіки генерал Даніель Змеко обговорили потреби української армії в озброєнні, боєприпасах, засобах протиповітряної оборони - Укрінформ.

***

  • На 4-му енергоблоці Запорізької атомної електростанції через злочинні дії загарбників стався інцидент із витоком води з першого контуру в другий – Енергоатом. Радіологічного викиду в довкілля не було.

  • Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун приголомшена звісткою про обстріл готелю в Запоріжжі і закликає Росію негайно припинити невибіркові удари по Україні, кількість яких досягла «неймовірних обсягів» - Укрінформ. У четвер ворог випустив ракету «Іскандер-К» по цивільному обʼєкту в центрі Запоріжжя. Одна людина загинула, ще понад десяток постраждали.

  • Армія РФ зранку веде обстріл Херсонської області, поранені троє жінок у Комишанах – ОВА.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Запорізької, Харківської, Донецької та Херсонської щонайменше 3 людини загинули та 47 отримали поранення – дані ОВА.

  • Російські загарбники вбили в Україні 499 дітей та ще 1097 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Під головуванням Президента Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглядались питання перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) - Офіс Президента. Також Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо альтернатив з експорту зерна транзитним коридором.

Кабінет Міністрів України:

  • підтримав законопроєкт «Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про діяльність залізничного транспорту»;
  • припинив дію угоди між Україною та Російською Федерацією про координацію діяльності залізничного транспорту;
  • вніс зміни до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Нацполіції транспортних засобів та їхнього зберігання і до Порядку тимчасового затримання інспекторами з паркування транспортних засобів та їх зберігання;
  • спростив імпорт комплектуючих для військової техніки, тепер її зможуть ремонтувати на будь-якому підприємстві з відповідними потужностями;
  • виділив з резервного фонду держбюджету 200 млн грн на придбання озброєння, військової техніки та боєприпасів;
  • зняв обмеження на виїзд за кордон для осіб, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції.

  • Відсьогодні, 11 серпня, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» тимчасово припинив доступ відвідувачів на територію Нижньої лаври - пресслужба заповідника.  У заповіднику пояснили, що це рішення було ухвалене через системне перешкоджання доступу до приміщень Нижньої лаври. Для проведення богослужінь і відвідування будуть відкриті п'ять храмів на території Лаври: Храм Сергія Радонезького, Храм Агапіта Печерського, Храм Воскресіння Христового («Афганська церква»), Храм Антонія та Феодосія Печерських із Трапезною палатою та Успенський собор.

  • Попереднє керівництво Бюро економічної безпеки було звільнено – Ярослав Железняк, народний депутат України від парламентської фракції «Голос».  Тимчасово виконуючим обов’язки директора БЕБ став Андрій Пащук. Це вже шоста зміна керівництва ДФС (яке стало БЕБ) за останні три роки.

  • У Києві підготовлено понад 60% енергетичної інфраструктури – КМВА. В осінньо-зимовий період 22/23 років внаслідок 15 ракетних атак було пошкоджено близько 63% енергетичних потужностей міста.

  • Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому голові забороненої в Україні Комуністичної партії Петру Симоненку, який проводить публічну кампанію на підтримку агресивної політики Росії – сайт відомства. СБУ зібрала доказову базу на колишнього народного депутата, керівника КПУ, який підтримав збройну агресію РФ.

  • Кабінет Міністрів розширює програму обміну старих ламп розжарювання на світлодіодні - Прем'єр-міністр. Тепер нею зможуть скористатися заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї тощо. Мета – замінити 50 млн ламп, щоб знизити навантаження на енергосистему.

  • В Україні нині 68% освітніх закладів мають укриття різного типу, в яких можна розмістити 4,7 млн учнів та вчителів - Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України. Це дозволяє розмістити там 4,7 млн учнів та вчителів.

  • Представники Української православної церкви, підконтрольної Російській православній церкві, оскаржуватимуть в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-печерської лаври та щодо повернення майна - МКІП.

  • Співробітники слідчого управління ГУ Національної поліції Києва проводять обшуки у службових приміщеннях «Київзеленбуду» - КМДА. Слідчі дії відбуваються в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом розтрати грошей працівниками КО «Київзеленбуд» у ході реалізації програм із капітального ремонту, реконструкції, будівництва та утримання зелених насаджень на території Києва.

  • Під час придбання в автосалоні нового автомобіля відтепер можна отримати на місці й номерні знаки, і свідоцтво про реєстрацію, а оформити документи допоможе працівник автосалону - Олександр Карабиць, перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС.

***

  • Від початку 2023 року станом на 11 серпня 9,7 тис. українських аграріїв отримали 46 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств – Мінагрополітики. Найбільший обсяг кредитів за різними програмами отримали аграрії: Київської області - 8,2 млрд грн (713 підприємств отримали кошти), Вінницької області – 4,7 млрд грн (1121 підприємство) та Дніпропетровської області - 4 млрд грн (644 підприємств).

  • Національний банк України пом’якшив вимоги до здійснення платіжних операцій з готівкою через через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) - пресслужба НБУ.

  • В Україні станом на 11 серпня 2023 року зібрано 22,961 млн тонн зернових та зернобобових культур на площі 5,292 млн га при врожайності 43,7 ц/га – Мінагрополітики. Аграрії вже намолотили: 17,698 млн т пшениці зі 3,83 млн га (врожайність – 46,2 ц/га), 4,901 млн тонн ячменю зі 1,263 млн га (врожайність – 38,8 ц/га) та 361,2 тис. тонн гороху зі 146,6 тис. га (врожайність – 24,6 ц/га).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • В румунському місті Галац Україна, Румунія, Молдова, США та ЄС провели спеціальну зустріч щодо експорту зерна у зв’язку з рішенням Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи - посольство США в Україні.

  • Депутати німецького Бундестагу закликають уряд та особисто канцлера Олафа Шольца якнайшвидше надати Україні далекобійні крилаті ракети Taurus - ntv. Раніше повідомлялося, що уряд Німеччини вивчає можливість постачання Україні далекобійних крилатих ракет Taurus зі складів Бундесверу в найближчі місяці, тоді як канцлер Шольц готовий надати Україні Taurus, якщо їх запрограмують не бити по території РФ.

  • Адміністрація президента Штатів Джо Байдена подала у Конгрес запит на виділення до кінця року ще понад 22 млрд доларів на підтримку України - Associated Press. Проукраїнські конгресмени й сенатори США закликають президента Джо Байдена активізувати риторику про те, чому Америка має надавати Україні більше ресурсів – на тлі тривожних сигналів щодо падіння підтримки Києва в американському суспільстві.

  • У зв’язку з виникненням гострої необхідності у снарядах калібру 155 мм після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Сполучені Штати планують наростити їх виробництво до понад 80 тисяч на місяць вже наступного року - Патрік Райдер, речник оборонного відомства США.

  • Понад 900 українських морських піхотинців завершили курс навчання у Великій Британії, яке спільно проводили Королівська морська піхота та командос (спецпризначенці) під час шестимісячної британської програми за підтримки міжнародних партнерів - сайт британського уряду.

  • У Великій Британії наступного року відбудеться нова конференція з глобальної енергетичної безпеки, на якій зберуться країни з усього світу -  уряд Великої Британії. Конференція збере представників країн з усього світу, щоб забезпечити постачання найважливіших енергоносіїв та «зробити систему стійкішою до потрясінь».

  • Лідери держав-учасниць Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) ухвалили рішення розгорнути свої війська з метою «відновлення конституційного порядку» в Нігері, заявивши водночас про відданість мирному врегулюванню - комюніке за результатами саміту ЕКОВАС.

  • Американська компанія Google почала блокувати корпоративні сервіси Googlе Workspace (корпоративна пошта, документи тощо) низки російських компаній, які потрапили під санкції США – ЗМІ.

ВОРОГ

  • В Москві повідомили про тимчасове закриття аеропорту «Внуково» начебто через безпілотник, за даними екстрених служб вильоти і прильоти літаків в аеропорт «відкладені» – ТАСС. Частину літаків перенаправлено в інші аеропорти. У районі Карамишевської набережної на північному заході Москви пролунав вибух, влада повідомила, що збили безпілотник.

  • Самопроголошений білоруський президент Александр Лукашенко зненацька заявив, що хоче «налагодити стосунки» з Польщею, яку він до цього звинувачував у підготовці агресії - пресслужба Лукашенка.

  • Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв хоче капітуляції від України, але не впевнений, що навіть вона призвела б до миру з Росією - Медведєв у Telegram.

  • Група радників ПВК «Вагнера», ймовірно, бере участь у навчаннях Білорусі поблизу кордонів Польщі і Литви як інструктори – розвідка Британії.

  • Кремль, ймовірно, намагається націоналізувати російського інтернет-гіганта «Яндекс», щоб посилити контроль над російським інформаційним простором у рамках підготовки до президентських виборів у Росії 2024 року - Інститут вивчення війни (ISW).

  • У підмосковному Одинцово, де напередодні були збиті безпілотники, загорівся склад на площі 2 тисячі метрів кВ – ТАСС.  Інформація про постраждалих не надходила.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-