З початку війни захисники знищили понад 5,5 тисячі повітряних цілей ворога - Зеленський

З початку війни захисники знищили понад 5,5 тисячі повітряних цілей ворога - Зеленський

Фото, відео
Укрінформ
З початку російської агресії 42 захисникам українського неба надали звання Героя України, 26 із них - посмертно.

Пре це заявив Президент Володимир Зеленський, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

«Сьогодні ми відзначаємо важливий день для нашої рідної України - професійний день сил, чиє найголовніше завдання - берегти життя людей. І воїни Повітряних сил Збройних сил України з честю виконують це важливе завдання, досягають потрібних нашій державі потужних результатів і здобувають справжню славу для кожного й кожної з нас, для всієї України», - зазначив Зеленський, звертаючись до військовослужбовців ПС ЗСУ.

Як розповів глава держави, за час повномасштабної війни українські льотчики здійснили понад 14 тис. бойових вильотів, воїни Повітряних сил збили понад 3,5 тис. літаків, гелікоптерів і ракет загарбників та ще понад 2 тис. ворожих ударних дронів.

«Я дякую всім вам, українські воїни, за кожну збиту російську ракету та кожен знищений дрон ворога», - заявив Зеленський.

Окремо Президент відзначив важливий успіх Повітряних сил ЗСУ в знищенні російських гіперзвукових ракет «Кинджал», якими Росія довго намагалася залякувати не лише Україну, а і Європу та весь світ.

«Цей культ знищений назавжди. Наші воїни з усією очевидністю довели: якщо у захисників життя є козацький характер, є наші вітчизняні системи ППО, є ППО наших партнерів, то в терористів немає жодного шансу. Жодні «кинджали» Москві не допоможуть», - заявив Зеленський.

Глава держави також заявив, що Україна щоденно працює над тим, щоб створити надійний повітряний щит для країни, який зможе стати основою повітряного щита для всієї Європи.

«І вже тільки питання часу, коли в українському небі будуть F-16, які дадуть іще більше сили нашому захисту. Українські Повітряні сили вже стали наймогутнішими за всі роки існування, а стануть іще потужнішими», - додав він.

Водночас, як зауважив Зеленський, будь-яка техніка чогось варта лише в руках відважних, гідних і професійних воїнів, якими є військовослужбовці Повітряних сил. За його словами, з початку російської агресії 42 захисникам українського неба присвоєно звання Героя України, 26 із них - посмертно. Державними нагородами відзначені 3198 воїнів ПС ЗСУ, із них 280 - посмертно.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять військовослужбовців Повітряних сил, які віддали свої життя за Україну.

Зеленський також висловив подяку всім у світі, хто допомагає захищати українське небо й життя людей.

Як відомо, у першу неділю серпня в Україні відзначають день Повітряних сил Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-