Битва за Україну. День п’ятсот двадцять четвертий

Битва за Україну. День п’ятсот двадцять четвертий

Укрінформ
До одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю прибули три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот двадцять четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • До одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю 30 липня прибули три вантажні судна, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям – Forbes. Це перше прибуття іноземних суден до українських портів після відмови Росії від продовження «зернової угоди». Грецьке та ізраїльське судна пройшли в напрямку порту «Ізмаїл» через Босфор, а турецько-грузинське судно – з північної Туреччини. Вони йшли з увімкненими транспондерами, не приховуючи свого курсу. За переходом суден спостерігали чотири розвідувальні літаки НАТО.

  • Сполучені Штати прагнуть збільшити обсяги поставок критично важливих для України 155-мм боєприпасів для підтримки контрнаступу: США вже уклали угоди з Болгарією і Південною Кореєю про постачання снарядів в Україну та ведуть переговори з Японією про те ж саме - Financial Times.

  • Словаччина передала Україні дві самохідні гаубиці Zuzana 2 в рамках пакета допомоги, профінансованої Данією, Німеччиною та Норвегією - посольство України в Словаччині. Загалом поточний пакет допомоги включає 16 одиниць техніки, коштують такі бойові машини 92 мільйони євро.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми говоримо про голод, про виживання світу, про соціальний хаос, який може бути через непостачання зерна. А для нього (Путіна - ред.) - це тиск і гроші, бо, блокуючи наше зерно, він продає своє. Це такий собі ексклюзив на крові. Це поведінка людини, яка не поважає міжнародне право, або якій дають можливість це право не поважати».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Російські загарбники намагаються штурмувати на Куп'янському, Лиманському та Сватівському напрямку, на всіх флангах Сили оборони знаходяться під суцільним артилерійським вогнем РФ - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.  На Бахмутського напрямку, Сили оборони просуваються по південному напрямку, на північному фланзі ворог намагається відвоювати свої колишні позиції, успіху не має.

  • На Таврійському напрямку Сили оборони України за добу знищили 22 одиниці техніки російських загарбників і п'ять складів із боєприпасами - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

  • У тимчасово захопленому російською армією Маріуполі фіксують масоване перекидання через місто живої сили противника та боєкомплекту в напрямку Бердянська - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

  • Російські війська, які воюють на півдні України, відчувають брак артилерійських боєприпасів і резервів – розвідка Британії.

***

  • У Херсоні під час ранкового обстрілу військові РФ влучили у медзаклад, загинув лікар, 5 медпрацівників отримали поранення – ОВА.

  • Вночі ворог атакував Харків п’ятьма «Шахедами», було зафіксовано влучання у триповерхову будівлю навчального закладу в Салтівському районі, внаслідок якого зруйновано 2 поверхи, виникла пожежа. Ще три «прильоти» зафіксовані на території спорткомплексу у Шевченківському районі. Пошкоджена двоповерхова будівля. Дістав поранення та був госпіталізований 63-річний охоронець – ОВА.

  • Кількість потерпілих унаслідок ракетної атаки по Кривому Рогу перевищила 80 осіб, серед них семеро дітей – ОВА. 31 липня російські війська завдали по Кривому Рогу удару двома ракетами, поціливши в житлову багатоповерхівку і навчальний заклад. Унаслідок атаки загинуло шестеро людей, зокрема 10-річна дитина.

  • В Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтвердили пошкодження в Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії 274 культурних об’єктів – сайт організації.

  • Минулої доби через обстріли російськими військами Донецької та Херсонської областей 6 людей загинуло, 21 отримали поранення – дані ОВА.

  • Через обстріли залишаються знеструмленими споживачі у Донецькій, Харківській, Херсонській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській областях – ОВА.

  • Унаслідок повномасштабного вторгнення російських військ в Україні загинули 499, поранень зазнали 1090 дітей – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Міністерство закордонних справ України запросило посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького через висловлювання міністра Канцелярії Президента РП про буцімто невдячність українців за допомогу - Олега Ніколенка, речник МЗС.  Голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач, коментуючи польським ЗМІ вимогу п’яти країн ЄС продовжити обмеження на імпорт українського зерна, заявив, що Києву «варто було б почати цінувати ту роль, яку Польща відігравала для України в останні місяці та роки».

  • Правоохоронці припинили масштабну «схему» видачі довідок ВЛК про непридатність до військової служби – СБУ. В ході документування злочинної діяльності одночасно було проведено майже 100 обшуків на території Києва, Київської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Житомирської, Івано-Франківської та Черкаської областей.

  • Із 1 серпня скасовано обмеження на кількість спроб складання практичного іспиту для отримання водійського посвідчення упродовж двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки для складання практичного іспиту – МВС.

  • У Львові для незрячих людей друкують три нові книги з аудіоверсією. Першою вийшла у світ книга про Любомира Гузара із серії «Видатні особистості» авторства редакторки Укрінформу Ольги Опанасенко - Укрінформ.

  • Понад 750 медзакладів у різних куточках України відновлені повністю або частково. Найбільше - у Миколаївській, Дніпропетровській, Київській областях, на Харківщині та на Чернігівщині – прем’єр-міністр.

  • Кабінет міністрів звільнив заступницю міністра енергетики Юлію Підкоморну та призначив заступником міністра економіки відомого економіста Володимира Кузьо - Тарас Мельничук, представник Кабміну у Верховній Раді.

***

  • До мережі індустріальних парків України додався ще один - у місті Перечин на Закарпатті. На його базі буде створено 745 робочих місць у переробній промисловості – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

  • В Україні стартував другий етап реалізації державної програми «єВідновлення»; власники знищеного житла можуть подати у застосунку «Дія» заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку - Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Компенсація надаватиметься заявникам у формі електронного житлового сертифіката. Його можна буде використати для купівлі житла на первинному чи вторинному ринках, або ж для інвестування в майбутню нерухомість.

  • Обсяг непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 липня 2023 року становив 425 млрд грн, що на 7 млрд грн нижче показника на 1 січня - Нацбанк.

  • Prozorro розробило нову процедуру закупівель за правилами міжнародних донорів, яка поєднуватиме ключовий принцип української електронної системи «всі бачать все» з можливістю гнучко налаштувати закупівлі відповідно до вимог конкретного донора – Мінекономіки.

  • Кабінет Міністрів України передав акції «Вінницького авіаційного заводу» в управління ПАТ «Мотор Січ» - Мінекономіки. Відповідне рішення прийнято урядом на засіданні 1 серпня 2023 року.  

  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж активи 10 банків на загальну суму 3,15 млрд грн - пресслужба Фонду.  

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Сполучені Штати без вагань застосують санкції проти Північної Кореї або будь-якої іншої країни, яка забезпечуватиме військові потреби російського агресора - Метью Міллер, речник Держдепартаменту США.

  • У Євросоюзу немає даних про походження БПЛА, які атакували Москву, а будь-які заяви РФ щодо цього викликають дуже мало довіри - Набіла Массралі, офіційна представниця зовнішньополітичної служби ЄС.

  • Китай запровадив посилений контроль над експортом обладнання для виробництва цивільних дронів, аби зменшити ризики їх незаконного використання з військовою метою - Міністерство торгівлі КНР. Китай із 1 вересня запроваджує контроль за експортом широкого переліку обладнання для виробництва цивільних дронів і засобів, пов’язаних із їх використанням.

  • Грузинські правоохоронці звільнили затриманого під час протестів у Батумі громадянина України Дмитра Закревського – МЗС. Раніше речник МЗС повідомив, що українські дипломати працюють над отриманням доступу до затриманої під час протестів у Батумі громадянки України Марини Чобанян та її звільненням.

  • Президія асамблеї країн-учасниць Римського статуту висловила глибоку стурбованість у зв’язку з повідомленням про видачу владою Російської Федерації додаткового ордера на арешт судді Міжнародного кримінального суду (МКС) - сайт суду. Наприкінці липня МВС Росії оголосило у розшук суддю Міжнародного кримінального суду Томоко Акане, яка видала ордер на арешт президента Росії Путіна.

  • Сполучені Штати обмежили безвізовий режим для громадян Угорщини через впровадження угорським урядом спрощеного процесу натуралізації та видачу майже 1 млн паспортів без належної перевірки - посольство США в Угорщині.

ВОРОГ

  • Вночі 1 серпня Україна нібито атакувала морськими дронами патрульні кораблі Чорноморського флоту, які були за 340 км на південний захід від Севастополя – Російське міноборони. Окупанти заявили, що нібито відбили атаку і нібито знищили всі три безекіпажні катери ЗСУ.

  • Роботу посольства Ісландії у Москві офіційно призупинено з 1 серпня - сайт уряду Ісландії. Рішення про призупинення роботи посольства Ісландії в Москві не є розривом дипломатичних відносин двох країн. Щойно дозволять умови, Ісландія надасть пріоритет відновленню роботи посольства в Москві.

  • Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що «пожартував» про наміри вагнерівців, які перемістилися в Білорусь після невдалого заколоту в РФ, поїхати «на екскурсію в Жешув» – БЕЛТА.

  • Вночі 1 серпня безпілотники атакували столицю РФ, один із них влучив у бізнес-центр «Москва-Сіті» - «ТАСС». Кілька безпілотників під час спроби прольоту до Москви були збиті засобами ППО. Один долетів до тієї ж вежі в «Сіті», що й минулого разу. Пошкоджено фасад на рівні 21 поверху. Екстрені служби працюють на місці події.

  • Іран і Білорусь підписали план військового співробітництва на поточний рік, а також меморандум про взаєморозуміння між міністерствами оборони - ІRNA. Документи підписано під час візиту міністра оборони Білорусі Віктора Хреніна до Ісламської республіки і за підсумками його переговорів із міністром оборони і підтримки збройних сил Ірану бригадним генералом Мохаммадом Резою Аштіані. В Інституті вивчення війни (ISW) повідомили про наміри Білорусі укласти контракт з Іраном на виробництво «Шахедів» на своїй території.

Підготувала Марина Дмитрів

Фото: Мініфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-