Пам’яті молодшого сержанта, аеророзвідника Юліана Матвійчука

Пам’яті молодшого сержанта, аеророзвідника Юліана Матвійчука

Хвилина мовчання
Укрінформ
Йому була небайдужа історія та доля України, тому він двічі ставав на її захист

Молодший сержант, оператор-розвідник 116-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України Юліан Матвійчук 17 травня 2023 року зазнав важкого поранення в бою під Марʼянкою та був доправлений до лікарні у Дніпрі, але врятувати воїна не вдалось. Його серце перестало битися 20 травня.

Юліан був активним учасником Революції гідності, став засновником Полтавської сотні самооборони. У 2014-2015 роках брав участь в антитерористичній операції на Донеччині як заступник командира артилерійської батареї полку “Азов”.

“З перших днів повномасштабного російського вторгнення він став на захист державного суверенітету України: приєднався до підрозділу аеророзвідки 116-ї окремої бригади територіальної оборони”, - розповіли у ВО “Свобода” про захисника, який був головою Полтавської міської організації цієї політичної сили, депутатом Полтавської міської ради. 

Юліан народився 14 червня 1989 року у Полтаві. Після закінчення школи навчався на історичному факультеті Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. 

З червня 2014 року чоловік став гранатометник батальйону «Азов», із грудня 2014 року — артилеристом полку «Азов», обіймав посаду заступника командира батареї гаубиць. 

Свого часу Юліан був головою Полтавської молодіжної організації «Студентська Свобода». У жовтні 2015 року обраний депутатом Полтавської міської ради від політичної партії ВО «Свобода». З 2017 року став співзасновником ГО «Збережемо Полтаву».

На сайті Офісу Президента 11 липня 2023 року була створена петиція про присвоєння Юліану Матвійчуку звання Героя України (посмертно). Як зазначив її автор, представник “ВО “Свобода” Ігор Скляр, воїн врятував сотні життів інших захисників, коригуючи знищення живої сили ворога та його техніки.

“У лютому 2022 року гранатометник Юліан Матвійчук одним із перших бійців батальйону вирушив виконувати завдання на кордон Сумської та Полтавської областей, де ворог колонами проривався на територію рідної області. Був звичайним солдатом, але досвідченим бійцем, тому брав на себе відповідальність за організацію та побудову оборонних укріплень”, - йдеться у петиції.

За даними Скляра, у вересні-листопаді 2022 року Юлін на Харківщині виконував бойові завдання з прикриття державного кордону, у грудні 2022 року - як аеророзвідник на кордоні Сумщини. У січні 2023 року в районі Соледара не лише коригував роботу артилерії, а й самі бої, відслідковував місця дислокації та рух ворога. З лютого чоловік у складі батальйону працював в районі Мар’їнки: він був “очима” підрозділів 79 ОДШБ та 95 ОДШБ.

“Один із найуспішніших екіпажів в ОТУ “Донецьк”, командиром якого був Юліан, не зміг не привернути уваги ворога. Останнім виконаним завданням Юліана було коригування роботи важкої артилерії в районі Донецька. Юліан коригував не лише роботу різноманітних видів артилерії - від мінометів до хаймарсів. Але й рятував життя. У березні 2022 координував виведення з оточення взводу морської піхоти. Супроводжував з повітря медичну евакуацію командира батальйону однієї з бригад ЗСУ”, - зазначив автор петиції.

Час до повномасштабного вторгнення Юліан використовував максимально ефективно. Він займався національно-патріотичним вихованням, збереженням пам’яті про загиблих героїв, збереженням історичних пам’яток міста, проведенням деколонізації Полтави. Щороку його військово-патріотичні вишколи проходили понад 200 дівчат і хлопців, отримуючи знання з історії України, спортивного орієнтування і картографії, тактики і домедичної допомоги.

Юліан був співініціатором створення Меморіалу загиблим військовим у Полтаві, встановлення українських маркерів у місті, аби вигнати з Полтави “російський дух”.

До останнього чоловік вірив у перемогу України. “У наших хлопців бойовий дух на максимумі. Ми готові й можемо перемагати, вміємо перемагати. Взагалі ніяких негативних моментів у цьому питанні немає. Зараз однозначно легше працювати, ніж це було навесні, адже прийшло обладнання, є певна злагодженість, якої стало набагато більше, ніж було раніше», - сказав він в одному з інтерв’ю. 

У Юліана Матвійчука залишилася дружина та донечка Єва.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Юліан Матвійчук 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-