Пам'яті бойового медика Володимира Вудмаски

Пам'яті бойового медика Володимира Вудмаски

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він врятував десятки життів на війні, проте сам загинув

До війни Володимир Вудмаска працював реабілітологом в обласному центрі нейрохірургії Ужгорода — найкращому медзакладі такого профілю в країні. Утім, з початком війни опинився на фронті в лавах ДПСУ — добровольцем, не чекаючи повістки. Врятував десятки життів, за що був нагороджений Президентом України медаллю “За врятоване життя”. Загинув на фронті 17 липня 2023, рятуючи бійців під час ворожого обстрілу разом із колегою парамедиком.

“Навіки воїн, навіки герой. Володимир Вудмаска врятував десятки життів на війні, проте сам загинув” - написали в Держприкордонслужбі після похорону загиблого.

“Працювати з вами було за честь”, - на спомин про колегу написали в Обласному центрі клінічної нейрохірургії та неврології.

Сотні постів подяки на його сторінці у Фейсбуці... Велелюдний похорон у рідному селі Великі Лази... Вбита горем дружина, що від болю ледве стоїть біля труни з тілом загиблого Героя. І — усміхнений 38-річний Володимир на монохромному фото з чорною стрічкою. Клята війна, яка забирає від нас найкращих, найдостойніших синів України...

Як розповідають у Західному регіональному управлінні ДПСУ,  24 лютого Володимир після роботи повернуся додому, допоміг дружині та двом маленьким дітям зробити запаси необхідних продуктів і вирушив до військкомату. У 2004-2005 роках чоловік проходив строкову службу у Держприкордонслужбі і уже вдруге повернувся до лав прикордонників.

“Моїм колегам з лікарні не давали повістки, але я прийняв рішення і пішов добровольцем. Спочатку були тривожні думки та переживання за сім’ю, але водночас ми усі розуміли, що це - обов’язок кожного. Наш підрозділ пройшов дуже добре навчання і злагодження, кожен знав, що потрібно робити”, - розповідав воїн.

На початку масштабної війни підрозділ Володимира тримав оборону на українсько-білоруському кордоні. Після вигнання ворога з цих територій вирушив на Слов’янський напрямок. Через постійні атаки ворога евакуаційна група медиків-прикордонників за домовленістю вивозила та надавала допомогу і тяжко пораненим із підрозділів ЗСУ. Під постійними обстрілами, не маючи жодного страху, бригада медиків, в якій був Володимир, врятувала життя близько сорока пораненим. Ось одна із історій, розказана ним в короткому інтерв'ю.

“Найбільше запам’ятався випадок, коли ми під час евакуації чотири рази робили реанімацію серця пораненому. Відстань у п’ятдесят кілометрів ми здолали за пів години та доставили бійця у шпиталь Краматорська. Наш водій тоді гальмами не користувався. На жаль, вже у шпиталі життя бійця обірвалось”.

Восени минулого року Володимир був вдома на ротації.

“Чи може бути ранок кращим після новин про Кримський міст? У Нейроцентрі може. На поріг інсультного блоку ступають два чоловіки у військовій формі. Наша санітарка з усією строгістю цієї палати питає: “Ви до кого?” - “Ви що, не впізнали?” - І тут дівчата хором: «ВООООВАА!» На ротацію повернувся наш фізичний терапевт Володимир Вудмаска!

Із перших днів повномасштабної війни він поїхав добровольцем захищати нас із вами. Пишаємося працювати з тобою!” - писали тоді колеги із Центру нейрохірургії.

Загинув Володимир Вудмаска 17 липня 2023 року під час ворожого обстрілу.

На похороні 20 липня віддати шану Герою прийшли сотні односельців, рідні, друзі та побратими. Вся Ужгородщина навколішки прощалася із захисником, а останню дорогу Володимира встелили квітами.

Поховали воїна біля храму рідного села Великі Лази на Ужгородщині.

У Володимира залишилися дружина та двоє синів — хлопчики 3-х та 6-ти років.

Вічна пам'ять Герою!

Фото із сімейного архіву, Фейсбук-сторінка Володимир Вудмаска, Фейсбук-сторінка Anna Tyuch-Vydmaska

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-