Битва за Україну. День п’ятсот тринадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот тринадцятий

Укрінформ
У Міноборони заявили, що інспекція США показала відсутність розкрадання в Україні західної зброї. Український ВПК вже виробляє засоби, що посилять захист портової інфраструктури

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот тринадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Німеччина передала Україні перші десять танків Leopard 1 A5. Серед переданої зброї також додаткові 20 кулеметів MG3, які використовуються на Leopard 2, Marder і DACHS (загалом передали вже 138 одиниць), близько 1300 снарядів до 155-мм гаубиць, 2064 димових снаряди цього ж калібру, ще одну систему наведення мостів, 12 трейлерів. 10 наземних радіолокаційних станцій, 16 вантажівок Zetros, чотири машини для прикордонників, ще сотня тисяч індивідуальних тактичних аптечок.

-   Інспекція Сполучених Штатів по лінії матеріально-технічної допомоги засвідчила відсутність претензій з боку американської сторони до обліку Україною озброєння та військової техніки – Володимир Гаврилов, заступник міністра Міноборони. В Україні все обліковано - артилерія, боєприпаси, складні системи ППО, бронетехніка. У минулому році було впроваджено автоматизовану систему обліку.

-   Міністерство оборони в період з 22 лютого 2022 року прийняло на озброєння чи в експлуатацію 28 моделей БпЛА різних типів українського виробництва - Міноборони. Серед цих БпЛА, 9 моделей дронів-камікадзе, три з яких літакового типу, а також 6 моделей FPV-дронів.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Спочатку Росія зірвала "зернову ініціативу", а тепер знищує українські порти, звідки зерно їхало в десятки країн світу. Росія хоче спричинити голод і продовольчу кризу. Ми ж робимо все, аби цього не допустити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На Таврійському напрямку українські Сили оборони системно вибивають ворога з позицій та просуваються вперед. Втрати ворога вбитими та пораненими становили майже дві роти. Знищені 24 одиниці військової техніки противника - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

-   На Бахмутському напрямку сили оборони продовжують утримувати ініціативу, давити на ворога. Загалом відбулося вісім бойових зіткнень, під час яких знищено 74 окупантів, 152 зазнали поранень і один потрапив у полон - Сергій Череватий,  речник Східного угруповання ЗСУ.

-   На Лимансько-Куп'янському напрямку ворог намагається перехопити ініціативу. Наразі відбулося 29 боєзіткнень, під час яких 76 окупантів знищено, 158 зазнали поранень - Сергій Череватий,  речник Східного угруповання ЗСУ.

-   Навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 триватиме шість місяців, а можливо навіть і менше - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

-   Український ВПК вже виробляє засоби, що дозволять посилити захист портової інфраструктури від російських атак - Олексій Данілов, секретар РНБО

-   Протягом минулої доби війська РФ завдали 49 авіаційних ударів. Українська ППО збила п’ять крилатих ракет і тринадцять «Шахедів» - Генштаб

***

Нічна і денна ракетні атаки

-   Президент Зеленський назвав чотири дні ударів Росії по інфраструктурі Одеси та вбивство українських дітей Росією абсолютним злом і пообіцяв відповідь – сайт президента.

-   Російські військові вдень випустили щонайменше сім ракет по об’єкту інфраструктури в Білгород-Дністровському районі Одеської області, є пошкодження – ОВА.

-   У Чернігівській області внаслідок російського ракетного удару було зруйновано будинок культури в одному з населених пунктів області, 2 людини загинуло – ОВА. Розбір завалів триває.

-   Ворог обстріляв Гуляйполе Запорізької області, загинули чотири працівники сільгосппідприємства, ще двоє зазнали поранень – ОВА.

-   Російська армія вночі обстріляла крилатими ракетами "Калібр" термінали з зерном в Одеській області, ворог знищив 100 тонн гороху та 20 тонн ячменя. Постраждали дві людини, знищено дві пожежні машини – ОВА

***

-   На Донеччині російські загарбники обстріляли селище Дружба Торецької громади, у результаті загинули 10-річний хлопчик і 16-річна дівчинка. – ОВА.

-   Ворог від початку цього тижня випустив по території України майже 70 ракет різних типів і 90 ударних безпілотників – президент України

-   Російська армія за минулу добу здійснила обстріли Донецької, Запорізької та Харківської областей, внаслідок яких 7 людей загинуло, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача,  доручив підготувати комплекс дій для продовження роботи "зернового коридору" та напрацювати відповідні дипломатичні заходи – сайт президента. На Ставці також розглянули ситуацію на фронті, на північному кордоні, плани ворога й заслухали проміжний звіт щодо роботи територіальних центрів комплектування.

***

До України прибув глава МЗС Гватемали Маріо Адольфо Букаро Флорес

-   Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова обговорила з главою МЗС Гватемали підготовку до саміту "Кримської платформи" та реалізацію Формули миру Президента Зеленського

-   Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та міністр закордонних справ Гватемали обговорили Формулу миру Президента Зеленського та міжпарламентську співпрацю між країнами.

***

-   Уряд вніс зміни до Стратегії управління кордонами на період до 2025 року для забезпечення готовності охорони зовнішніх кордонів ЄС після набуття Україною членства у Євросоюзі – сайт Уряду

-   Президент Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла у Великій Британії - сайт глави держави. Причини звільнення невідомі.

-   Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав прем'єр-міністру заяву про відставку – про це Ткаченко повідомив у Телеграмі. У Верховній Раді зареєстровано заяву про відставку міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

-   Україна вийшла з Угоди про соціальний захист і охорону здоров’я громадян, які зазнали впливу радіації в результаті Чорнобильської та інших радіаційних катастроф і аварій, що була укладена в межах СНД – сайт Уряду.

-   Уряд погодив дворічний проєкт виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів до безпілотних систем - Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

-   Державне бюро розслідувань від початку повномасштабного вторгнення РФ розслідує 106 кримінальних проваджень про порушення під час роботи територіальних центрів комплектування та військово-лікарських комісій, фігуранти яких отримали неправомірної вигоди на 1,2 млн грн – ДБР.

-   Станом на 21 липня через негоду знеструмлені майже 80 населених пунктів у 7 областях – Міненерго

-   Правоохоронці викрили схему заволодіння коштами ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” на суму понад 450 млн грн – НАБУ. Викриття стало результатом співпраці у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

***

-   НЕК "Укренерго" відновлює експорт електроенергії у Словаччину, сьогодні буде проведено перший аукціон з розподілу пропускної спроможності - пресслужба компанії. На аукціоні буде запропоновано учасникам 200 МВт з датою поставки 23 липня з 9:00 до 14:00.

-   Кабінет Міністрів у п’ятницю, 21 липня, ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції "Сенс Банку" у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню. Таким чином банк стає державним під управлінням Міністерства фінансів - Ярослав Железняк, перший заступник голови податктвого комітету Ради

-   Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав п'ять пріоритетів бюджетного фінансування: безпека та оборона, соціальна сфера, критична інфраструктура та відновлення, і закликав керівників центральної і місцевої влади усі інші видатки відкласти – сайт Уряду

-   В українські підземні сховища (ПСГ) цьогоріч закачано 2,5 млрд кубометрів газу, станом на 19 липня там зберігається 11,7 млрд кубометрів - НАК «Нафтогаз України».

-   АТ "Укрексімбанк" отримало у червні 440 млн чистого прибутку, що дало змогу завершити перше півріччя 2023 р. з прибутком у розмірі 1,976 млрд грн проти 1,1 млрд грн за аналогічний період торік - АТ "Укрексімбанк"

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Уряд ПАР офіційно звернувся до суду по ордер на арешт Путіна у випадку, якщо той зважиться відвідати країну - головна опозиційна партія ПАР "Демократичний альянс".

-   Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі вважає, що винищувачі F-16 можуть бути надані Україні ще до кінця цього року - Fox News. При цьому він зауважив, що нині Україна найбільше потребує артилерії, ППО та бронетехніки.

-   Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вірить у можливість продовжити зернову угоду після його переговорів із очільником РФ Путіним - Anadolu

-   Уряд Нової Зеландії оголосив про нові санкції проти 23 фізичних і юридичних осіб РФ і Білорусі у зв'язку з російською агресією проти України - пресреліз уряду. Нові санкції також торкнулися 14 фізичних та юридичних осіб, які ма.ть стосунок до російського ВПК.

-   Угорщина виступила проти наміру ЄС створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки української армії - Politico. Під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі з приводу формування фонду для довгострокової підтримки українських військових, Угорщина заявила, що буде блокувати його створення, доки України не виключить угорський банк OTP зі списку спонсорів війни.

-   Українська сторона "не до кінця правильно" розуміє наміри Польщі: транзит українського зерна територією РП триватиме, але країна не допустить дестабілізації власного ринку – прем’єр-міністр Польщі.

-   Національний суд Франції у справах притулку (CNDA) ухвалив, що росіяни, які ухиляються від мобілізації для участі у війні в Україні або які дезертирували, можуть отримати статус біженців у Франції - пресреліз французького суду.

-   Американський поп- і джазовий співак Тоні Беннетт, володар 19 Греммі помер у віці 96 років. Кілька років тому йому діагностували хворобу Альцгеймера - The Guardian.

ВОРОГ

-   У п'ятницю російські правоохоронці затримали терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) - РБК. Співробітники правоохоронних органів забрали Стрєлкова з дому близько полудня. У його квартирі працівники Слідчого комітету проводять обшук. За попередніми даними, затримання проводилося за заявою колишнього співробітника ПВК «Вагнер».

-   Путін на нараді зі своїм Радбезом почав брехати, що проти Білорусі можуть розв′язати агресію, тому Росія готова буде відповісти всіма наявними засобами – росЗМІ. Також Путін заявив, що західні землі Польщі є "подарунком Сталіна" і Польща має бути вдячна СРСР за "відновлення незалежності".

-   РФ розглядатиме всі судна, що прямують акваторією Чорного моря, як такі, що містять військові вантажі, однак перш ніж вживати якихось заходів, оглядатиме судна - Сергій Вершинін, заступник міністра закордонних справ РФ.

-   20 липня представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила на брифінгу, що завод "Rheinmetall" із виробництва бронетехніки в Україні, якщо він буде побудований, "буде законною ціллю" для російських військових – ЗМІ. Генеральний директор німецького збройового концерну "Rheinmetall" Армін Паппергер заявив, що від планів створення заводу в Україні не відмовляється, а також планує захистити його від атак за допомогою систем протиповітряної оборони власного виробництва.

-   Держдума ухвалила закон, що дозволяє зареєстрованим за кордоном компаніям   засновувати в російських спеціальних адміністративних районах (САР) дочірні структури з передачею їм своїх активів - росЗМІ. Закон покликаний створити умови для обходу санкційних обмежень за допомогою компаній, створених за кордоном, які засновуватимуть свої дочірні структури в спеціально створених для цього "спецрайонах" РФ і передаватимуть їм свої закордонні активи.

-   РФ намагається створити відчуття невідкладності свого повернення до Чорноморської зернової ініціативи, посилюючи удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі, а також погрожуючи атакувати цивільні судна в Чорному морі - Інститут вивчення війни.

-   У школах Росії з 1 вересня вивчатимуть "основи бойового застосування безпілотників" в межах курсу початкової військової підготовки - РИА Новости.  Пропозицію розглянули та підтримали, у тому числі в Мінпросвіти РФ.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-