Битва за Україну. День п’ятсот десятий

Битва за Україну. День п’ятсот десятий

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив постанову про проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС. У форматі онлайн проходить 14 засідання «Рамштайн»

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот десятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Глава Пентагону Ллойд Остін відкрив 14-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» в режимі онлайн і заявив, що Сполучені Штати разом із союзниками й партнерами докладуть усіх зусиль, щоби Україна отримала все необхідне для протистояння російській агресії – Укрінформ. На зустрічі обговорюватимуть питання поставок Україні систем ППО та боєприпасів, збільшення військової допомоги, узгодження стратегії на довгострокову перспективу

-  Виїзд першої групи українських пілотів на навчання на винищувачах F-16 очікується до кінця літа - Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних сил. Ще будуть групи пілотів, які проходитимуть базові навчання: наземну підготовку з переходом у практичні польоти на різних літаках, в тому числі і на винищувачах.

-  Європейський суд з прав людини у вівторок, 18 липня, оголосив рішення у справі "Росія проти України", у якому в повному обсязі відхилив усі претензії Росії до України - пресреліз ЄСПЛ. У справі "Росія проти України" країна-агресор намагалася покласти на Україну відповідальність за трагедію МН17 через незакриття повітряного простору. Також Росія заявляла про нібито існування в Україні "адміністративних практик" щодо вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у право голосу, обмеження на використання російської мови, нападів на російські посольства і консульства, а також перекриття води у Крим.

-  Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан провів розмови із главою МЗС РФ Лавровим і генсеком ООН Антоніу Гутеррешем щодо виходу Росії із так званої "зернової угоди" - Hurriyet Daily News. Комюніке турецької сторони ще не опубліковане. Російська сторона повідомила, що Лавров у розмові з Фіданом повторив російські аргументи, чому Москва вирішила виходити з угоди, та що міністри обговорювали інші варіанти постачання зерна для найбідніших країн, "які б не залежали від підривних дій Києва та його західних покровителів".

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба,  глава МЗС України: «В України є декілька планів для продовження експорту зерна. За його словами, план А – це продовження функціонування Чорноморської зернової ініціативи; план Б – це постачання українського зерна на світові ринки Чорним морем, але альтернативним маршрутом з альтернативними модальностями, план В – «треба викинути росіян з України, зняти блокаду портів, повернути Україні Крим і прибрати будь-яку загрозу морським торговельним шляхам».

Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони Півдня: «Ми бачимо у Криму нервування командування військ РФ, які там розташовані, ми бачимо нервування колаборантів. Вони розуміють, що рух Сил оборони їм зупинити не вдасться. Вони розуміють, що просування наших військ є невідворотним на Запорізькому напрямку і загалом на напрямках південного регіону».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Сили оборони України ведуть важкі бої за Старомайорське Донецької області - ЗСУ контролюють частину цього населеного пункту - Валерій Шершень, речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку

-  На Таврійському напрямку Сили оборони України мають успіхи, за добу знищено чи поранено більше трьох рот ворогів. Знищено 41 одиницю військової техніки противника - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

-  Ворог 676 разів обстріляв українські позиції та прифронтові населені пункти у зоні відповідальності угруповання "Таврія". Втрати ворога вбитими та пораненими складають: безповоротні – 151 окупант, санітарні – 179 окупантів. Знищено 41 одиницю озброєння та військової техніки - Валерій Шершень,речник Сил оборони Таврійського напрямку.

-  Російські загарбники, ймовірно, прагнуть зберегти артилерійські снаряди на південному фронті та намагаються їх економити - британська розвідка

-  У районі Бахмута військові однієї з механізованих бригад 24-ої ОМБр імені короля Данила знищили російський танк Т-90, вартістю в три мільйони доларів – ЗСУ.

-  Американські касетні боєприпаси вже прибули в Україну і незабаром будуть готові до використання - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. За інформацією ЗМІ, їх планують застосувати у Бахмуті.

-  У ніч на 18 липня росіяни атакували Україну з південного напрямку шістьома крилатими ракетами "Калібр" та 36 ударними дронами типу Shahed – Повітряні Сили ЗСУ. Сили та засоби Повітряних сил ЗСУ знищили шість "Калібрів", 31 ворожий ударний дрон Shahed-136/131 та один розвідувальний БпЛА.

***

-  На Одещині уламками збитих ракет та вибуховою хвилею від збиття пошкоджено об'єкти портової інфраструктури, кілька приватних домоволодінь. - Сергій Братчук, голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації.

-  Російська армія за минулу добу обстріляла Донецьку, Херсонську, Запорізьку та Харківську області, 4 людини загинуло, 14 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, розглядалися питання морського експорту зерна та безпеки портів. Також на ставці були заслухані доповіді міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка та голови Держспецзв’язку Юрія Щиголя про боротьбу з ворожими БПЛА – сайт президента.

-  Кабінет Міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр Проєкт розрахований на два роки.

-  18 липня 2023 року Вища рада правосуддя продовжила до 26 серпня 2023 року тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності - пресслужба відомства.  17 липня Печерський райсуд столиці продовжив тримання під вартою до 26 серпня ексголові Макарівського районного суду Тандиру, який підозрюється у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння.

-  Станом на 18 липня через негоду знеструмлено 110 населених пунктів у чотирьох областях, дефіцит в енергосистемі відсутній - Міненерго

-  Власне житло за програмою єОселя до кінця року зможуть придбати до 10 тис. родин. Фінансування для укладання додаткових 5-6 тис. угод вже знайдено– Укрфінжитло

-  У Кіровоградській області спільно з Європейським інвестиційним банком реалізують шість проєктів Програми з відновлення України, серед яких ремонт медзакладів та шкіл - Кіровоградська обласна рада

***

-  Координаційна рада з питань логістики в сільському господарстві цього тижня обговорить з операторами ринку можливості продовження морського експорту збіжжя після виходу Росії із “зернової угоди” - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

-  Від початку 2023 року станом на 18 липня понад 9 тисяч українських аграріїв отримали майже 42,7 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств – Мінагрополітики.

-  Україна за 10 місяців 2022/2023 маркетингового року (з вересня 2022 року по червень 2023 року) експортувала 1,95 млн т соняшникової олії до країн Європейського Союзу, що на 32% більше, ніж за аналогічний період 2021/2022 МР - "АПК-Інформ"

-  Із початку 2023 року ДТЕК з метою підготовки до наступного опалювального сезону увів в роботу 14 нових вугільних лав – ДТЕК.  До кінця року плануємо запустити 27 вугільних лав

-  Від початку роботи «зернового коридору», з 1 серпня 2022 року по 16 липня 2023 року, Україна експортувала 32,9 млн т аграрної продукції - пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

-  В Україні зараз працюють понад шістсот польських підприємців, ще понад дві тисячі заявляють про таке бажання - Ядвіґа Емілевич, державна секретарка у Міністерстві фондів розвитку та регіональної політики Польщі

-  Аграрії Одеської області першими в Україні зібрали 1 млн т зерна нового врожаю - Денис Башлик, заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Зібрано  505 тис. т - ячменю (середня врожайність 34,2 ц/га), 458 тис. т - пшениці (32,0 ц/га) та 56 тис. т гороху (18,5 ц/га). Крім того, зібрано 161 тис. т ріпаку (середня врожайність 18,5 ц/га).

-  Упродовж січня-червня 2023 року інспектори Державної митної служби України виявили понад 5,9 тис. порушень митних правил на 4,6 млрд грн - пресслужба Держмитслужби

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Сполучені Штати впродовж ближчих днів планують оголосити про нове виділення коштів для закупівлі військової допомоги Україні загальною сумою $1,3 мільярда – Reuters.  Пакет включатиме засоби протиповітряної оборони, системи боротьби з безпілотниками, ударні дрони та боєприпаси.

-  Бельгія, Нідерланди та Люксембург найближчим часом планують передати Україні бронетранспортери М113, вони необхідні для контрнаступу захисників, кількість не розголошується - спільна заява міністрів оборони країн

-  Дводенні переговори між міністрами фінансів країн "Групи двадцяти" завершаться сьогодні без спільної заяви через розбіжності між державами-учасниками щодо засудження війни в Україні - TVP. Більшість західних країн, зокрема США, Велика Британія, Німеччина та Франція, наполягали на рішучому засудженні дій Москви та її війни в Україні, тоді як делегації РФ та Китаю виступали проти будь-яких подібних кроків.

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на відкритих дебатах Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України» закликав країни ООН чинити максимальний тиск на Росію, аби вона припинила порушення щодо дітей і повернула їх в Україну – Укрінформ.

-  Саудівська Аравія та Туреччина мають намір укласти угоду про повернення в Україну дітей, яких окупанти вивезли на територію РФ і які зараз перебувають у дитячих будинках або усиновлені російськими сім'ями - Financial Times.

-  Глава МЗС Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що війна між Росією та Україною має бути завершена шляхом мирних переговорів. Також, за його словами, Іран (який постачає РФ ударні дрони для нанесення ударів по Україні) підтримує територіальну цілісність України - ЗМІ

-  Декларацію саміту ЄС–Спільнота держав Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC) можуть не ухвалити через незгоду країн щодо формулювання відносно російської агресії в Україні - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі

***

Реакція світових лідерів на припинення Росією зернової угоди

-  Євросоюз закликав Росію переглянути своє рішення та негайно відновити виконання Чорноморської зернової ініціативи - Жозеп Боррель, глава дипломатії ЄС. Відмова Росії від участі у Чорноморській зерновій ініціативі є дуже поганою новиною для усього світу, тож спроби Росії використати голод як зброю потребують рішучої відповіді від ООН.

-  Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив одноосібне рішення Росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи, призначенням якої є доставка продовольства найбільш вразливим країнам світу – пресслужба НАТО.

-  Наміри Росії вийти із Чорноморської «зернової угоди» не можуть мати причинно-наслідкового зв’язку з ударами по кримському мосту, оскільки Кремль уже давно заявляв про бажання припинити участь в ініціативі та навіть намагався блокувати її - Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому

-  Україна та США докладуть усіх зусиль для забезпечення експорту українського зерна до Африки, Азії та решти світу - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

-  Я шкодую, що Росія не погодилася на продовження зернової угоди. Це – серйозна помилка. Так не повинно бути, щоб Росія використовувала продовольство як зброю – я закликаю повернутися за стіл переговорів. Потрібне довгострокове рішення щодо зернової угоди - Норберт Тотшніг, федеральний міністр сільського господарства Німеччини.

ВОРОГ

-  Прессекретар російського диктатора Пєсков заявив, що нічні удари по Одесі − це "удари відплати за Кримський міст" - РИА Новости

-  До Білорусі у вівторок прибула четверта колона ПВК «Вагнер», яка налічує щонайменше 80 одиниць техніки - «Білоруський гаюн». Колона складається з 18 фур, понад 20 пікапів ПАЗ, вантажівок-фургонів, близько 20 «буханок» (УАЗ СГР), а також автобусів ПАЗ, мікроавтобусів і декількох тентованих «Уралів» і КамАЗів.

-  Кремль погрожує "ризиками" сторонам, які зважаться на продовження "зернової угоди" без участі Росії – росЗМІ. Пєсков коментуючи пропозицію України Туреччині продовжити "зернову угоду" без участі Москви, сказав, що "якщо буде щось оформлятися без Росії, то ці ризики повинні враховуватися".

-  Російські слідчі розглядають версію атаки на Кримській міст, згідно якої "захисники мосту" відстрілювались від гідроциклів з вибухівкою - росЗМІ. Справою займається Слідчий комітет РФ, який з жовтня минулого року розбирається з попередньою атакою на міст.

-  У Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка - пресслужба Європарламенту. Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні в Україні, в тому числі через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

-  Уночі росіяни запустили рух автомобілів Керченським мостом однією із смуг, яка не постраждала під час вибуху – росЗМІ.

-  Борт засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина вранці 18 липня вчетверте після невдалого заколоту проти російського керівництва прилетів до Білорусі з Росії - "Беларускі Гаюн". Борт прилетів із Санкт-Петербурга".

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-