Пам'яті авіатора, підполковника Віктора Пенькового

Пам'яті авіатора, підполковника Віктора Пенькового

Хвилина мовчання
Укрінформ
Сьогодні, 19 липня, він мав би святкувати своє 45-річчя

Підполковник Віктор Пеньковий захищав цілісність і незалежність України з 2015 року. Старший бортовий авіаційний технік мав кваліфікацію «майстер»: його наліт становив понад 2200 годин. Чоловік засвоїв типи вертольотів МІ-8 та МІ-9.

Сьогодні, 19 липня, Віктор мав би святкувати своє 45-річчя. Але у листопаді минулого року він загинув на Донецькому напрямку, коли ворог збив його вертоліт з ПЗРК, повідомили Укрінформу в одній з авіаційних бригад Повітряних Сил ЗСУ.

Віктор народився у Човновиці Оратівського району на Вінничині. Виріс у великій родині, мав старшого брата і чотирьох сестер. Тож йому ще у дитинстві довелось стати справжнім господарем і допомагати батькам. Це навчило його стійкості та цілеспрямованості: він завжди хотів довести собі та всім навколо, що зможе всього досягнути самотужки.

Чоловік закінчив спочатку Київський інститут Військово-Повітряних Сил, де здобув фах «технічна експлуатація повітряних суден і авіадвигунів», згодом (заочно) - Державну льотну академію України.

Авіатор мав великий досвід за своєю спеціальністю, проходив службу на різних посадах у частині. Починав техніком технічно-експлуатаційної частина однієї з бригад транспортної авіації і дослужився до начальника цього підрозділу, майже 20 років був бортовим авіаційним техніком-інструктором вертолітної ланки.

У 2012-2015 роках Віктор брав участь в місії ООН у Ліберії, де був старшим авіаційним техніком – бортовим авіаційним техніком групи обслуговування та регламенту вертольоту і двигуна інженерно-авіаційної служби. А повернувшись, продовжив службу в одній з авіаційних бригад Повітряних Сил: брав безпосередню участь в АТО та ООС, де виконав не один спеціальний бойовий виліт.

З 2017 року був старшим бортовим авіаційним техніком-інструктором вертолітної ланки повітряного пункту управління вертолітної ескадрильї.

Після початку повномасштабної російської агресії його екіпаж брав активну участь у бойових діях. Як розповідають побратими Віктора, у травні 2022 року, ризикуючи власним життям, підполковник у складі екіпажу вертольоту Мі-8 знищив сотню ворогів і 30 одиниць броньованої та спеціальної техніки противника. Це дозволило спільно з підрозділами Сухопутних військ зупинити наступ військ противника на визначеному напрямку.

Загалом на їхню долю випало 26 успішних бойових вильотів. По колонах та позиціях ворога на тимчасово окупованій території Донеччини вони впустили 444 ракети класу «повітря-земля».

11 листопада 2022 року під час виконання бойового завдання на Донецькому напрямку вертоліт був збитий ворогом. Командиру екіпажу полковнику Сергію Хоміку вдалося утримувати керованим палаючий гелікоптер ціною власного життя. Завдяки цьому урятувались двоє членів екіпажу. Але командир і бортовий технік Віктор Пеньковий загинули…

У Віктора залишились дружина Світлана і двоє дітей – донька-підліток та дорослий син.

У день загибелі він устиг зателефонувати рідні та побратимам. Кажуть, що його голос звучав украй стомлено. Та попри шалену втому за кілька годин до трагедії офіцер встиг ще раз сказати Світлані, що Бог подарував йому найкращу дружину і найкращих дітей, які тримають його у цьому світі й роблять незламним.

"У мене навіть думки не було, що він може загинути. Я розуміла, що статись може що завгодно. Водночас знала, що для чоловіка немає нерозв’язуваних завдань. Вітя провів у небі понад 2 тисячі годин, він ніколи техніку не підводив, а техніка не підводила його. Ми за нього з дітьми дуже переживали, постійно молились. Нам його страшенно не вистачало. Я звикла, що він ухвалює рішення, керує і дає родині вектор розвитку, що без нього важко. Я навіть просила, щоб він не літав так багато. На що чоловік відповів: «Якби я ховався під диваном, то ти б мене не любила. Ти мене любиш за те, що я сміливий і відважний»", - розповідає Світлана.

Разом із близькими, друзями та побратимами вони провели підполковника в останню путь 16 листопада 2022 року. Віктора Пенькового поховали у рідній Вінниці на Алеї слави Сабарівського кладовища.

Фото: АрміяInform

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Віктор Пеньковий у липні 2022 року був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, а також орденом «За мужність» ІІ ступеня – вже посмертно.

Вічна пам'ять Герою!

Фото надані Повітряними силами ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-