Пам’яті лейтенанта Всеволода Грабара

Пам’яті лейтенанта Всеволода Грабара

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він мріяв першим увійти у звільнений Севастополь - своє рідне місто

Лейтенант, командир механізованої роти механізованого батальйону окремої штурмової бригади «Маґура» 32-річний Всеволод Грабар загинув 9 травня 2023 року поблизу села Дудникове Запорізької області.

«З глибоким сумом повідомляємо, що у боях на Запорізькому напрямку загинув випускник кафедри геодезії та картографії Грабар Всеволод. Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям, всім, хто його знав. Царство Небесне герою! Вічна слава!», - йдеться у дописі географічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка про загибель військового.

Всеволод народився у Севастополі. Упродовж 8 років служив у патрульній поліції Хмельницької області, з яких чотири – у складі підрозділу «Тор». У 2019 та 2021 роках чоловік брав участь в ООС.

Коли розпочалася повномасштабна війна, він був у лавах Національної поліції. Восени 2022 року чоловік став військовослужбовцем ЗСУ. Усі, хто знав Всеволода, розповідають, що ним керували патріотизм та бажання допомогти Україні якомога швидше здобути перемогу.

Всеволод воював у лавах 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура». Він добре володів сучасними видами стрілецької зброї, а після навчання в Німеччині уміло керував технікою Bradley, MRAP, MaxPro.

Побратими запам’ятали його як зразкового і грамотного командира, який завжди йшов у бій першим, а повертався останнім.

«Для нашої роти це дуже велика втрата. Він до кожного умів підійти, кожному виділити час, із кожним поговорити. Яка б біда не траплялася у нашій роті, він завжди її вирішував… Він дуже хотів першим заїхати у Севастополь - додому», - пригадує побратим Валентин.

На війні його знали одночасно як друга та лідера роти, а у цивільному житті знайомі лагідно називали Всеволода «кримчанин Сєва».

«Кримчанин Сєва за дуже короткий час став своїм завдяки таким якостям, якими не всі наділені. Я знав Сєву завжди усміхненим і завжди на позитиві, людиною, яка могла розрадити і порадити. Ми разом грали у футбол в одній команді… Колись я сказав Сєві, що хочу, аби всі люди в Криму та взагалі в Україні були схожими на тебе, а він, як завжди, посміхнувся і сказав: «Та чому ж? Різних людей треба», - сказав під час прощання із загиблим заступник міського голови Хмельницького Михайло Кривак.

Після загибелі Всеволода кримські активісти пообіцяли увічнити ім’я земляка у його рідному Севастополі. Натомість друзі загиблого зареєстрували петицію про присвоєння йому посмертно почесного звання «Герой України».

«Сєва був такою людиною, зустріти і знати яку є справжньою вдачею. Особисто я дуже пишаюся тим, що знаю Всеволода. Він найкращий. Його загибель – це величезна втрата для нас усіх та для України. Я присягаюся, що поки я буду жива, буду докладати усіх зусиль, щоб пам’ять про Всеволода жила і примножувалася у поколіннях. Він заслуговує на визнання, на присвоєння йому усіх найпочесніших звань», - поділилася кума загиблого Юлія Яценко.

Всеволода Грабара поховали на Алеї Слави кладовища мікрорайону Ракове у Хмельницькому.

«Сєва, сьогодні ми провели тебе в останню путь. Ти вів нас до вершини – Магури і пішов у вічний світ першим із нас. Але ми продовжимо наш спільний шлях – до останнього, до перемоги», - написали у соцмережах побратими героя у день прощання з ним.

У загиблого залишилися батьки, дружина та двоє дітей.

Вічна шана і слава!

Фото: Фейсбук-сторінка Юлії Яценко, сайт Vsim.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-