Битва за Україну. День чотириста дев’яносто шостий

Битва за Україну. День чотириста дев’яносто шостий

Укрінформ
На Бердянському напрямку зафіксовано найбільше просування ЗСУ вглибину ворога до 2 км. Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 іще не розпочалися, але Україна буде з F-16, це рішення вже, в принципі, ухвалено.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дев’яносто шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 04 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 іще не розпочалися - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.  Чимало країн мають навчальні бази і центри. Україна буде з F-16, це рішення вже, в принципі, ухвалено.

  • Союзники по НАТО у вівторок (4 липня 2023 року) погодилися продовжити мандат генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга ще на рік, до 1 жовтня 2024 року. Це рішення буде затверджене главами держав та урядів країн НАТО під час саміту у Вільнюсі – сайт НАТО.

  • Президент Зеленський у четвер, ймовірно, відвідає Болгарію на запрошення уряду – ЗМІ. З міркувань безпеки години візиту тримають у таємниці. Коментарів від ОП щодо візиту Зеленського до Болгарії не було.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Байден є особою, яка ухвалює рішення про те, буде Україна в НАТО чи ні. Він підтримує наше майбутнє в НАТО, але запрошення зараз стало б величезним мотиваційним чинником для українських військових. Цей сигнал справді дуже важливий. І залежить від рішення Байдена».

Александер Кваснєвський, колишній президент Польщі: «Він (Путін – ред.) фактично повністю позбавлений можливості реально оцінювати ситуацію, а ті, хто має давати йому справжню оцінку ситуації, зокрема розвідка чи військові, просто бояться йому це представляти і говорити, як усе насправді. За 500 днів Путіну не вдалося реалізувати жодної цілі, і це для нього має бути катастрофою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На півдні ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони України за добу знищили пів сотні російських військових, польовий пункт боєпостачання та три човни загарбників – ОК "Південь".

  • На Бердянському напрямку зафіксовано найбільше просування вглибину ворога до 2 км - Валерій Шершень, спікера об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського спрямування. За минулу добу втрати ворога вбитими склали – 72, пораненими – 166 військових РФ, знищено 36 одиниць озброєння і техніки ворога. Зокрема 2 танки, 9 бойових броньованих машин, 1 пункт управління ворога, 2 склади боєприпасів ворога.

  • Сили оборони мають просування на Таврійському напрямку, ворог вибитий з низки позицій. За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали майже три роти - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія". 

  • Бійці Збройних сил України у районі Бахмута знищили три ворожі «Гради» - командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

  • Північніше та південніше від міста Бахмут Сили оборони продовжують чинити тиск на противника, вибивають його з раніше захоплених рубежів... Мають частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах – Генштаб.

  • Жодну з переданих Україні Сполученими Штатами Америки реактивних систем залпового вогню HIMARS російські загарбники досі не вполювали - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

  • У зв'язку з подіями навколо Запорізької атомної станції прийняли рішення про посилення північного кордону нашої держави як особовим складом, так і бойовою технікою - Сергія Наєв, командувач Об’єднаних сил.

  • Штурмова бригада поліції «Лють» пройшла бойове злагодження та готується до наступу у складі Сил оборони - Іван Вигівський, т.в.о. керівника Національної поліції.

  • За останні два тижні у різних районах окупованого Маріуполя було знайдено вбитими вісім російських військовослужбовців - Маріупольська міська рада. Факти смертей ретельно приховують, щоб серед окупантів не почалася паніка.

  • Повітряні сили Збройних сил України за минулу добу знищили 20 російських ударних дронів та 6 розвідувальних - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

***

  • На території заводу «Кримський титан», що в м. Армянськ у тимчасово окупованому Криму, розміщені значні сили окупаційної Росгвардії, працівників підприємства масово звільняють - партизанський рух «Атеш» у Телеграмі.

  • Вночі  Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ - Дмитро Орлов, міський голова Енергодара. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, яка була відремонтована і знову підключена до станції лише 1 липня, а пошкоджена – ще чотири місяці тому. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сказав, що цього разу на АЕС вдалося уникнути повної втрати зовнішнього енергопостачання, але це відключення вказує на ненадійність у гарантуванні безпеки на об'єкті".

  • Росіяни “Іскандером” завдали удару по місту Первомайський на Харківщині, 43 людей отримали поранення, із них 12 – діти – ОВА.

  • Кількість жертв атаки ворожих дронів на Суми, здійсненої в понеділок, 3 липня, зросла до трьох людей, 21 цивільний отримав поранення – ОВА.

  • Російська армія зранку обстріляла Херсон, загинули двоє людей – ОВА.

  • Війська РФ за добу обстріляли Херсонську, Чернігівську, Донецьку та Запорізьку області. 1 людина загинула, 12 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • В Україні 4 липня відзначають День Національної поліції. Президент Зеленський у своєму вітанні подякував Національній поліції за безпеку і порятунок громадян, а також проявлений у боях героїзм. Президент відзначив орденом «За мужність» III ступеня 13 поліцейських.

  • Президент Зеленський привітав Сполучені Штати Америки з Днем Незалежності та запевнив, що в коаліції вільних і сміливих США завжди можуть розраховувати на Україну-союзника – сайт Президента.

  • Посла Грузії в Україні викликали до Міністерства закордонних справ у зв’язку зі станом ув’язненого Міхеїла Саакашвілі та попросили його повернутися у Тбілісі "для консультацій" – МЗС. Міністерство закордонних справ Грузії назвало "крайньою формою ескалації відносин" рекомендацію України грузинському послу повернутися до Тбілісі для консультацій, а вимоги України передати Саакашвілі є "втручанням у внутрішні справи країни".

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний призначив командира 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Олександра Охріменка начальником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – Укрінформ.

  • Народний депутат Сергій Алєксєєв, якому напередодні Личаківський суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб, вийшов із СІЗО після внесення застави в розмірі 2,264 млн грн - Укрінформ. Заставу внесли друзі та колеги Алєксєєва.

  • Міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним послом Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк обговорили можливість залучення Космічного агентства США для моніторингу ситуації на ЗАЕС - пресслужба Міненерго.

  • Депутатам Львівської обласної ради перед засіданням вручили повістки від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - Йосиф Ситник, депутат облради. Повістка вручили 34 депутатам.

  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжні заходи голові Тернопільської облради і двом заступникам голови Тернопільської ОВА та пропонує збільшити розмір застави і відсторонити голову облради від займаної посади – пресслужба відомства.

  • В енергосистемі України станом на 4 липня через негоду знеструмлювалися споживачі в 7 областях і вимикалася лінія електропередачі з Молдовою - Міненерго.

  • Кілька десятків вірян УПЦ МП не дали Комісії Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» перевірити та опечатати вивільнені корпуси території Нижньої лаври – Укрінформ. Комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» 4 липня мала перевірити та опечатати п'ять корпусів на території Нижньої лаври.

***

  • До початку опалювального сезону планується накопичити 1,8 млн тонн вугілля та 14,7 млрд кубометрів газу - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. Наразі на складах є 1,5 млн тонн вугілля і 10,4 млрд кубічних метрів газу в газосховищах.

  • Кабінет Міністрів уже спрямував понад 4 млрд грн для подолання наслідків теракту, вчиненого росіянами на Каховській ГЕС – сайт уряду. Кабінет Міністрів виділяє майже 5,3 млрд грн на відновлення в десяти областях.

  • Упродовж 48 тижня роботи «зернового коридору», з 26 червня по 2 липня 2023 року, через морські порти Одеської області було експортовано 275,7 тис. т агропромислової продукції, що на 23% менше, ніж за попередній тиждень – УКАБ.

  • У червні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло 133,7 млрд грн - Мінфін.

  • АТ "Укрзалізниця" впроваджує тимчасову заборону на вантажні перевезення аграрної продукції до Угорщини та на всі товари до Ірану - сайт компанії.

  • Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (АТ «ЕКУ») направив на виплату дивідендів майже 17 млн грн - пресслужба компанії. Це перші дивіденди, що отримала держава від нової енерготрейдингової компанії, яка розпочала свою комерційну діяльність в серпні минулого року.

  • За січень-червень 2023 року Україна отримала міжнародної допомоги у вигляді грантів на 269,6 млрд грн - Мінфін.

  • В Україні за два роки існування ринку землі з 1 липня 2021 року по 1 липня 2023 року було продано 1% земель сільськогосподарського призначення, які раніше були під мораторієм на продаж - Денис Башлик, заступник міністра аграрної політики та продовольства України. За перше півріччя 2023 року було укладено 18 215 угод купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

  • З 01.07.2022 по 01.07.2023 до України завезено з розмитненням 255 798 транспортних засобів, надходження до бюджету від розмитнення автомобілів становили 35,3 млрд грн - Ярослав Железняк, народний депутат.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що напередодні саміту у Вільнюсі провів "дуже  хорошу" розмову з президентом України Володимиром Зеленським – ЗМІ. Він підкреслив, що у Вільнюсі члени Альянсу ухвалять рішення щодо посилення підтримки на довгострокову перспективу, оновлення політичних зв'язків і наближення України до НАТО.

  • Комітет із питань зовнішньої політики парламенту Болгарії у вівторок схвалив проєкт декларації групи партій коаліції, в якій висловлює підтримку вступу України до Північноатлантичного Альянсу по завершенні війни - БНТ.

  • За оцінками Кільського інституту світової економіки, уряди європейських країн виділили на прихисток для українців вже понад 43 млрд євро - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі витрати включають грошові виплати, надання житла, медичну допомогу, освітні послуги, а також забезпечення продуктами харчування та засобами першої необхідності.

  • Україна не отримає сучасні західні винищувачі, поки не завершиться її контрнаступ - Роб Бауер, глава Військового комітету НАТО.

  • Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 млрд євро (2,5 млрд доларів) після початку вторгнення в Україну минулого року - The Guardian.

  • Нідерланди виділяють понад 118 мільйонів євро на новий пакет допомоги Україні - NOS. 83 мільйони євро підуть на відбудову й охорону здоров'я України, 10 мільйонів євро на екстрену допомогу після руйнування дамби на Херсонщині, ще 25 мільйонів євро - на субсидії для компаній, підприємств і громадських організацій, щоб сприяти реконструкції та відновленню, передусім у сферах сільського господарства, водопостачання й охорони здоров'я. З вересня компанії та громадські організації можуть подаватись на гранти.

  • Китай скасував заплановану на наступний тиждень поїздку високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля - Reuters. Причини скасування візиту не названі.

  • Представники влади США й Росії вже провели попередні обговорення щодо потенційного обміну ув’язненими, зокрема, й затриманого у РФ репортера Wall Street Journal Евана Гершковича - ЗМІ.

  • Президент Молдови Мая Санду закликала владу Грузії дозволити ув’язненому експрезиденту Грузії Міхеілу Саакашвілі виїхати на лікування за кордон – Укрінформ.

  • До охорони саміту НАТО у Вільнюсі залучать три тисячі військовослужбовців Збройних сил Литви, а також близько тисячі військових з інших країн Альянсу -  Delfi.

  • Росія і Саудівська Аравія досягли угоди щодо скорочення виробництва нафти з метою підвищення глобальних цін на пальне та збільшення власних прибутків – AP.

ВОРОГ

  • МЗС Росії у вівторок заявило, що не вважає можливим продовження Чорноморської зернової ініціативи, укладеної влітку минулого року – сайт відомства. Напередодні видання Financial Times повідомило, що ЄС розглядає пропозицію про створення дочірньої компанії підсанкційного "Россельхозбанку", аби зберегти "зернову угоду".

  • Російське Міноборони заявило, що Українаатакувала території Московської області та Нової Москви 5 безпілотниками, але всіх їх, нібито, збили - Міноборони РФ у Telegram. Запевняють, що постраждалих і руйнувань немає. Представник ГУР України Андрій Юсов:в «Так воно у житті трапляється. Якщо, наприклад, рашистська 45 бригада спецназу займається диверсіями в українському тилу, то це означає, що щось може прилетіти по Москві».

  • На Далекому Сході Росії під час виконання навчального польоту зазнав аварії винищувач Міг-31 - Тихоокеанський флот РФ. Літак виконував політ без боєкомплекту.

  • Засновнику ПВК "Вагнер" Пригожину повернули 10 мільярдів рублів, які силовики знайшли під час обшуків у Санкт-Петербурзі після спроби заколоту - "Фонтанка.ру". Також влада Ростова-на-Дону не буде стягувати з ПВК "Вагнер" 90 млн рублів завданих збитків.

  • Росію позбавили права на проведення жіночого чемпіонату Європи-2026 з гандболу - Європейська федерація гандболу (EHF).

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-