У Білорусі можуть бути розміщені до восьми тисяч «вагнерівців» - прикордонники

У Білорусі можуть бути розміщені до восьми тисяч «вагнерівців» - прикордонники

Укрінформ
Білорусь може розмістити на своїй території близько 8 тисяч найманців російської ПВК "Вагнер", розвиток ситуації перебуває на постійному контролі України.

Про це сказав речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Країна-терорист продовжує використовувати Республіку Білорусь як базу для підготовки своїх підрозділів та польотів військової авіації. Але зважаючи на нові можливі ризики, що пов’язані з готовністю Лукашенка розмістити в себе найманців з приватних військових компаній, Україна зміцнює свою оборону на цьому напрямку. Розвиток ситуації в Білорусі перебуває на постійному контролі і постійно відслідковується. Це питання, зокрема, розглядалося на Ставці Верховного Головнокомандувача», - сказав речник ДПСУ.

За його словами, наявна інформація, в тому числі й з відкритих джерел, свідчить про облаштування місць для розміщення російських найманців.

Читайте також: Супутник показує ймовірні бази ПВК «Вагнер» у Білорусі - Reuters

«А зважаючи на підтримку, яку РФ надає Білорусі, кількість найманців, що захоче прийняти Лукашенко, може бути досить значною. Може йтися про 8 тисяч осіб. До прикладу: кількість російських військових з підрозділів регулярної армії, що перебувають у Білорусі, на сьогодні становить близько 2 тисяч», - зауважив Демченко.

Читайте також: ПВК «Вагнер» попри заколот продовжує вербувати бойовиків для війни в Україні – BBC

За його словами, хоч розгортання таких таборів спостерігається на значній відстані від кордону України, саме перебування найманців у Білорусі становитиме додаткову потенційну загрозу, передусім пов’язану з диверсійною роботою та організацією різного роду провокацій.

Тож для посилення кордону на цій ділянці рішенням Ставки було доручено Головнокомандувачу та командувачу Північного напрямку виконати необхідний комплекс заходів. Демченко наголосив, що підрозділи ДПСУ добре розуміють загрози і разом з іншими складовими Сил оборони перебувають у постійній готовності до реагування на можливі провокації з боку ворога та рішучих дій у відповідь.

Речник наголосив, що ситуація на кордоні повністю контрольована. "На цей момент на території Білорусі наступальних угруповань росії ми не спостерігаємо", - заявив він.

Читайте також: Польща бачить загрозу у переміщенні в Білорусь ядерної зброї та «вагнерівців» - євродепутат

Як повідомлялося, ватажок ПВК “Вагнер” Євгеній Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема проти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним, після чого той заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів.

Згодом Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина у Білорусь.

Путін своєю чергою заявив, що “вагнерівці” можуть підписати контракт із російським Міноборони або їхати у Білорусь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-