Пам’яті музиканта, військового Сергія Артемова

Пам’яті музиканта, військового Сергія Артемова

Хвилина мовчання
Укрінформ
Учасник дніпровського гурту «Vibe Trio» володів бас-гітарою, грав на контрабасі, викладав сольфеджіо, але обрав шлях захищати свою країну

Український джазовий музикант та композитор із Дніпра Сергій Артемов, який добровольцем пішов захищати країну, загинув у Бахмуті від мінометного обстрілу 18 квітня 2023 року. Уламок снаряда влучив у серце 29-річного чоловіка, який з другого місяця повномасштабної війни перебував на фронті у штурмовій бригаді.

«Виконуючи бойове завдання, у Бахмуті загинув український музикант та композитор Сергій Артемов. Донедавна я мріяв, як після війни гратиму з Сергієм його нову музику, як ця війна змусить переосмислити мистецтво, як ми святкуватимемо перемогу… Під час війни Сергій обрав шлях захищати свою країну. Сьогодні я дізнався, що росіяни вбили Сергія. Сказати, що це боляче - не сказати нічого. Я знаю, що він займає особливе місце в серцях багатьох українців, і це тяжка втрата не тільки для його сім’ї, друзів, побратимів, а і для всієї української культури», - написав у Фейсбуці один друзів-музикантів Яків Цвєтінський.

Фото: Фейсбук-сторінка Яків Цвєтінський

Сергій був басистом у дніпровському гурті «Vibe Trio». Він володів бас-гітарою, викладав сольфеджіо, гітару, грав на контрабасі, дуже гарно знався на теорії музики. Сергій писав та виконував  складні джазові композиції, також співав. Разом зі своїм гуртом брав участь у відомому щорічному фестивалю музики «Вечір Пірсу» у Дніпрі.

Музичні фахівці писали про гурт «Vibe Trio», що це проєкт джазових музикантів, які досліджують у своїй творчості вплив різних звучань на щохвилинний стан і світовідчуття як слухачів, так і самих себе. Сергій разом з іншими музикантами групи був упевнений, що музика, яка ними виконується, здатна розповісти кожній людині про саму себе.

«Сергій прекрасний музикант, завдяки чому ви з великою вірогідністю можете його знати. І завдяки чому знати його маю щастя і особисто я… Сьогодні замислився над тим, що, якби існувала статистика моїх виступів, то напевне найбільше з них я провів на одній сцені саме з Сергієм. Ви, можливо, розумієте, як цінно мати однодумця, людину, з якою ви можете втілювати в життя свої ідеї і чиї ідеї раді втілювати самі - для мене Сергій така людина. Його відчуття прекрасного, його щирість, його мотивація на створення музики завжди притягували і давали віру, що з ним можна зробити щось справжнє та значуще. І я вірю, що нам це вдавалося», - згадує друга один із учасників групи «Vibe Trio» Михайло Лишенко.

Фото: shlapachok

На Фейсбук-сторінці групи «Vibe Trio» колеги Сергія підкреслили, що він для тріо є незамінною людиною та музикантом. «Ми втратили нашого друга. Сергій Артемов загинув на війні. Сергій для нашого тріо - людина, яку неможна замінити. Ми безмежно вдячні долі, що маємо можливість вважатися одним цілим з ним у рамках цього творчого формування. Роль Сергія у нашому гурті є невід'ємною стилістичною, естетичною та духовною складовою музики, що ми створювали. Також він є автором приблизно половини композицій, що ви могли чути на концертах», - написали учасники гурту. 

Друзі також згадують Сергія як неупередженого, щирого, відкритого, доброго чоловіка.  Але також говорять про його принциповість та безкомпромісність у певних серйозних речах. Саме ці якості його й привели до лав ЗСУ, вважають його товариші.

Близька подруга Сергія Лола Колосовська у Фейсбуці повідомила: «Саме вчора я написала, що мрію грати з ним після того, як ми виженемо окупантів. Та російський мінометник був бистрішим за мене і забрав життя Сергія. Цей чоловік був невимовно доброю, щирою і великодушною людиною, моїм близьким другом, моїм колегою і героєм. Рятував своїх побратимів, він забирав їх з поля бою в евакуаційні машини, він пішов, не вагаючись, він був поранений і в нього була контузія… Для ком’юніті це втрата, з якою неможливо буде зладнати».

Вона теж підкреслила, що Сергій Артемов був винятково талановитий музикант, грав на декількох інструментах і записував джазові альбоми. «Після того, як ви подумаєте «Ну, це ж військовий», я одразу скажу вам: ні, це музикант і композитор, який не зміг не захищати кордони свого ком’юніті, свого міста, своєї держави», - акцентувала Колосовська. 

Учасники гурту «Vibe Trio» повідомили, що незабаром у них вийде цілий альбом з творами Артемова. Альбом буде нетиповим, енергійним і заряджальним.

На Фейсбук-сторінці «Vibe Trio» оголосили, що готові надати ноти композицій Сергія із записами всім охочим для ознайомлення, виконання чи просто на пам'ять.

«Ми випустимо альбом. Вже записаний, звісно. Хоч як би тяжко не було робити це з таким запізненням, зараз він матиме ще більшу значимість. Також є ідея викласти в доступ для нашої аудиторії музикантів ноти композицій Сергія із записами живого виконання. Ви зможете використовувати їх для домашнього музикування, аналізу із цікавості, переаранжування та виконання на своїх концертах», - заявили музиканти гурту. 

Вони підкреслили, що будуть й далі шукати можливості для вшанування пам'яті Сергія Артемова та продовжувати робити те, чим він дорожив та чим жила його душа.

Фото: Інстаграм Сергія Артемова serhii.art

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-