Пам’яті полковника Анатолія Назаренка

Пам’яті полковника Анатолія Назаренка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Учитель предмету «Захист України» загинув під час бою, врятувавши свій дивізіон

Військовослужбовець 3-ї окремої танкової Залізної бригади, підполковник, учитель предмету «Захист України», методист Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 53-річний Анатолій Назаренко загинув 28 березня 2022 року у с. Сулигівка Ізюмського району Харківської області.

Фото: АрміяInform

Анатолій народився у сім’ї військовослужбовця й свою долю вирішив теж пов’язати з військовою справою. Після школи він навчався у Хмельницькому вищому артилерійському командному училищі, а потім був слухачем Національної академії оборони України за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ». Чоловік займав керівні офіцерські посади та проходив службу в Німеччині, Києві, Білій Церкві та Хмельницькому.

Фото: Фейсбук-сторінка Наталії Колесник

Після звільнення з військової служби Анатолій працював начальником відділу кадрів Білоцерківського військторгу, виконавчим директором охоронної фірми, юристом, методистом науково-методичного центру професійного розвитку педагогічних працівників Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та учителем предмету «Захист України». Він надихав дітей своїм прикладом, а коли розпочалася повномасштабна війна, офіцер запасу наполіг на мобілізації до лав ЗСУ, де його призначили командиром самохідного артилерійського дивізіону 3-ої окремої танкової бригади Корпусу резерву Сухопутних військ.

«Анатолій Петрович Назаренко фактично розгорнув дивізіон із використанням розконсервованої техніки 1282 Центральної бази зберігання та ремонту бронетанкового озброєння та техніки й укомплектував його особовим складом з числа осіб, мобілізованих на території Хмельницької області. За стислий час здійснив бойове злагодження військової частини та форсованим маршем передислокував дивізіон у зону бойових дій на Сході України», - повідомила Хмельницька обласна рада. 

Фото: Фейсбук-сторінка Наталії Назаренко

У своєму останньому бою військовий врятував артилерійський дивізіон ціною власного життя. Тоді постраждали четверо людей, але загинув командир.

«Ти завжди був і залишишся для нас справжнім героєм, коханим чоловіком, люблячим сином, найкращим батьком, дідусем та вірним другом!..», - написала про загибель підполковника його дружина Наталія. 

Побратими загиблого пригадують, що він був справжнім командиром, який умів дуже чітко організувати роботу й завжди йшов попереду.

Фото: Фейсбук-сторінка Анатолія Назаренка

Колегам з Інституту післядипломної педагогічної освіти Анатолій Назаренко запам’ятався проведенням на Хмельниччині Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), фестивалю «Нащадки козацької слави», волонтерських загонів, благодійних акцій «Милосердя», «Пам’ять», регіональних та обласних змагань зі стрільби, військово-польових зборів старшокласників, гуртків військово-патріотичного виховання.

Фото: Суспільне

«Анатолій Петрович ділився своїм досвідом, навчав та виховував… Результати його роботи – це незліченна кількість патріотів, які сьогодні захищають нашу Батьківщину!», - пригадує про загиблого директорка Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Наталія Колесник.

Уже посмертно Анатолію Назаренку присвоєне звання полковник. Окрім того, він нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) та став почесним громадянином Хмельницької міської територіальної громади (посмертно).

Фото: vsim.ua

Фото: Хмельницька обласна рада

Як говорить син героя Роман, після кожної посмертної нагороди «дуже важко підбирати правильні слова, які б мали пояснити та описати одночасну тугу за Батьком та гордість за нього та його вчинки».

У пам’ять про загиблого Хмельницькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти присвоїли ім’я Анатолія Назаренка та встановили на його фасаді пам’ятну дошку.

Вічна пам'ять Герою!

Перше фото: Фейсбук-сторінка Наталії Колесник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-