Росіяни з початку вторгнення викрали 8,8 тисячі українців, більш як 10000 — зникли безвісти

Росіяни з початку вторгнення викрали 8,8 тисячі українців, більш як 10000 — зникли безвісти

Укрінформ
В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ потерпілими від насильницьких зникнень стали майже 8 800 цивільних, а також 10 200 осіб вважаються зниклими безвісти.

Про це йдеться у відповіді Головного слідчого управління Національної поліції на запит видання ZMINA, передає Укрінформ.

Так, згідно з даними НПУ, з 24 лютого 2022 до 6 червня 2023 року слідчі Національної поліції розпочали 16 тисяч кримінальних проваджень за фактами незаконного позбавлення волі та насильницького зникнення майже 8 800 цивільних.

Читайте також: Родини зниклих та полонених можуть передати листи своїм рідним - Котенко

Також слідчі Нацполіції розпочали 7 300 кримінальних проваджень за фактами зникнення безвісти 10 200 осіб.

“В умовах війни органи НПУ проводять всі необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії щодо встановлення місця знаходження безвісти зниклих та незаконно позбавлених волі осіб, які можливо здійснити в умовах збройного конфлікту”, – підкреслили в поліції.

Читайте також: Для родичів зниклих безвісти запустили додаткову гарячу лінію юридичної допомоги

Як повідомлялося, у травні уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко інформував, що в Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, налічується понад 23 тисячі прізвищ. Водночас у секретаріаті уповноваженого називають значно меншу цифру зниклих безвісти – близько 7 тисяч осіб: це і військові, і цивільні, і ті, хто зник із 2014 року.

За словами Котенка, з кінця травня 2022 року завдяки роботі секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, вдалося знайти 8 тисяч українців.

Читайте також: Витяги з Єдиного реєстру зниклих безвісти видає тільки МВС - Котенко

Омбудсмен Дмитро Лубінець 10 червня під час акції, присвяченій визволенню українських громадян з російської неволі, заявив, що нині в російському полоні перебувають близько 22 тисяч цивільних українців.

Фото з сайту: zmina.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-