Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Російські окупанти самі себе заганяють у пастку

Російські окупанти самі себе заганяють у пастку

Блоги
Укрінформ
Про активізацію  РОВ на сході

Отже, на сході відзначається активізація російських окупантів. Але про цю активізацію слід знати кілька дуже важливих речей, щоб розуміти – що відбувається і чого очікувати, не гіпертрофуючи отримувану коректно-скупу оф-інфу.

По-перше, в Луганській області на сьогодні – одне з найбільш боєздатних угруповань РОВ, на диво, найбільш наближене до штатної комплектації підрозділів. І на те є причини, адже в мозочку командування РОВ ще наприкінці 2022 року виношувалась ідея про “удар у відповідь” по Харківській області.

Згідно з планами командування РОВ, до 24 лютого їхнє угруповання мало наростити потенціал для дуже швидкого ривка від лінії Р-66 (Кремінна–Сватове–Троїцьке) до лівого берега Оскола із захопленням Лимана та Куп’янська. Але щось у них тоді пішло не за планом і “великий” наступ захлинувся в зачатку.

Насправді причиною того, що “ривок” перервався, були сили оборони України, які були готові до відображення цієї рефлексії. До того ж, наступання РОВ мало здійснюватися з відкритих позицій, тоді як уся оборона СОУ побудована на закритих позиціях.

По-друге, активізація СОУ в Запорізькій та Донецькій областях змусили командування РОВ приймати швидке та не зовсім раціональне рішення.

Інтенсифікація бойових дій вздовж усієї Р-66 імітує епічний наступ для відволікання уваги на цю ділянку та відтягування ресурсу.

За задумом командування РОВ, СОУ, побоюючись прориву до Лимана та Куп’янська, відтягнуто частину сил із Запорізької та Донецької областей для посилення своєї оборони на Сході, що дозволить окупантам встояти на Півдні. Ось тільки незрозуміло, навіщо це робити Генштабу ЗСУ.

Як я згадував вище, подібний “ривок” РОВ уже був зірваний, а все тому, що до нього сили оборони України готові, отже ресурс, необхідний для стримування/оборони/наступу, сформований і розподілений. Тобто рефлексія РОВ на сході – лише заради рефлексії. З іншого боку, така рефлексія, у певному сенсі, послаблює цілісність оборони самих РОВ на плацдармі, а також змушує витрачати дефіцитний ресурс. А тому, не виключено, що тут, за підсумками цих дій, РОВ самі себе заганяють у пастку.

Олександр Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-