У травні ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок росіян - військовий  експерт

У травні ЗСУ знищили понад 550 артилерійських установок росіян - військовий експерт

Укрінформ
У травні 2023 року Збройні сили України знищили понад 550 артилерійських установок російських загарбників, а в червні ця цифра має зрости.

Як передає Укрінформ, це констатував військовий експерт Петро Черник у коментарі Українському радіо

Коментуючи перебіг подій на полі бою, фахівець зауважив, що війна залишається на 95% війною артилерії. “Відповідно успіхи у ліквідації гармат, систем залпового вогню, самохідних установок, ППО ворога є дуже важливими”, - підкреслив він.

Водночас Черник зазначив, що минулого літа агресори здійснювали від 45 тисяч залпів на день, а зараз – до 15-17 тисяч.

"Щодо артилерії, на початок війни росіяни мали приблизно 5500 стволів. Це неймовірно багато, адже вся армія США на той момент мала тільки до тисячі артилерійських установок. За весь час росіяни цей боєзапас, який в них був на складах, практично використали, або ми винищили їхні комплекти, бо ЗСУ навчилися це робити", — пояснює Черник.

Читайте також: На Бахмутському напрямку українські війська просунулися на декількох ділянках - Міноборони

Втім, за його словами, росіяни можуть виробляти до 125 тисяч снарядів на місяць. А американці вийдуть на показник 50 тисяч десь на кінець серпня. Однак, як наголосив Черник, запустився величезний євроатлантичний воєнний конвеєр для України - і з кожним тижнем, з кожним місяцем все це буде забезпечуватися і наростати.

За його розрахунками, у вересні Сили оборони України зможуть вийти на паритет залпів.

"Росіяни виробляти якісну артилерію не зможуть. Але на складах ще є дуже багато старого мотлоху, зокрема Д-44 ще 1943-го року виробництва, і вже зафіксовано, що вони застосовуються. Звичайно, стволи будуть рватися, снаряди будуть неякісні, але ще має минути якийсь час, допоки ми вийдемо на паритет залпів. Думаю, що це ми досягнемо десь у вересні. Але не тут лежить філософія успіху. Філософія успіху лежить у цілепокладанні. Ось тут ми противника випереджаємо в рази", — підсумував Черник.

Загалом, за його словами, фронт перебуває у так званій фазі змішаних бойових дій. "Це означає, що на певних ділянках ЗСУ мають хороші, хай не дуже великі, але все ж таки дуже впевнені кроки вперед. У стратегічному контексті однозначно ініціатива на нашому боці", — впевнений військовий експерт.

При цьому Черник висловив думку, що не буде повторної Харківської операції. “Ми дуже хочемо швидкого наступу, але противник також навчається, він окопався, і нам доведеться його методично перемолоти. Проте у стратегічному контексті колесо воєнної історії однозначно обертається на боці України", - підсумував експерт.

Читайте також: Українські бійці показали, як нищать ворожі танки ударними дронами

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генерального штабу ЗСУ, українські Сили оборони з 24 лютого 2022 року по 19 червня 2023 року ліквідували близько 220 тисяч 450 російських загарбників. Також знищені: 3989 ворожих танків, бойових броньованих машин ‒ 7735, артилерійських систем – 3865, РСЗВ – 610, засобів ППО ‒ 370, літаків – 314, гелікоптерів – 305, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3383, крилатих ракет ‒ 1211, кораблів / катерів ‒ 18, автомобільної техніки та автоцистерн – 6613, спеціальної техніки ‒ 526.

Фото: "Оперативний ЗСУ"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-