Битва за Україну. День чотириста сімдесят дев’ятий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят дев’ятий

Укрінформ
Україна перехоплює ініціативу на полі бою, але для нарощення потрібне далекобійне високоточне озброєння. ЗСУ вибили ворога з позицій у Запорізькій області.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

На півдні Сили оборони України ведуть активні наступальні дії одразу на кількох напрямках, вони мають тактичний успіх, на кожному напрямку є просування до двох кілометрів – заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

ЗСУ мають успіхи у просуванні на Таврійському напрямку. Втрати ворога вбитими та пораненими склали більше п’яти рот – про це командувач ОСУВ "Таврія" Олександр Тарнавський.

На Бахмутському напрямку зменшилась кількість атак, окупанти стали обережнішими. За останню добу відбулось одне боєзіткнення, за минулу – одне, за позаминулу – два. Про це 24 Каналу повідомив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий.

Збірна України з футболу на чужому полі здолала Північну Македонію 3:2 в 3-у турі кваліфікації до чемпіонату Європи-2024. Команда здійснила вражаючий камбек після програного (0:2) першого тайму - зусиллями Забарного і Коноплі. Переможний гол записав на свій рахунок Циганков.

Підрив Каховської ГЕС

Станом на 08:00 17 червня на р.Дніпро у створі поста «Херсон» спостерігається поступове зниження рівня води, її рівень - 1,09 м. Підтопленими залишаються 11 населених пунктів (1 тис. 509 будинків) на правому березі та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території – ДСНС.

Економічні й екологічні наслідки

  • У мікрорайоні «Острів» в Корабельному районі Херсона зійшла вода, і після дозволу вибухотехніків комунальники розчищають вулиці та колодязі – голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.
  • Щоденні проби води на Херсонщині показують перевищення за двома показниками, як і в попередні дні. У районі Антонівського залізничного мосту, за межами Херсона, вода має в 1,44 раза більше завислих речовин, а в 1,9 – заліза загального, розчинений кисень у нормі – Херсонська ОВА.
  • На Миколаївщині новозбудовані Василівський та Нововасилівський мости, які майже 10 днів були під водою, вистояли, проїзд ними вже відкрито – голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.
  • Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС національні парки «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» поступово перетворюються на пустелю. Держекоінспекція вже порахувала орієнтовні збитки для цих територій, і вони колосальні. Для нацпарку «Великий Луг» понад 15 млрд гривень, «Кам’янська Січ» – понад 73 млрд гривень", – міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«Російський слід»

  • Американські журналісти, провівши власне розслідування, з’ясували ймовірні причини вибуху на Каховському водосховищі. Глибоко всередині дамби було слабке місце. Оскільки ГЕС збудована ще за радянських часів Росія має її детальні інженерні креслення, тому окупантам було відомо про вразливе місце дамби – у проході під водою – коридорі обслуговування чи тунелі, повідомляє The New York Times.

Затоплення на окупованих територіях

  • У загарбаній росіянами та затопленій Голопристанській громаді Херсонщини через неможливість утилізації трупів домашніх тварин ситуація залишається критичною для населення – Голопристанська МВА.
  • У тимчасово окупованому Криму та Херсонській області після підриву Каховської ГЕС російських військових масово доправляють до лікарень з підозрою на холеру.
  • Спецпризначенці ЦСО "А" СБУ оприлюднили відео, як евакуювали херсонців із окупованих і затоплених територій, знищивши позиції росіян, які обстрілювали евакуаційні човни.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: “...не можна хорошими словами чи добрими кроками щодо президента РФ зупинити його агресію. Навпаки, дипломатична ізоляція, показати, що весь світ розуміє, що він – агресор і терорист, його оточення – це військові злочинці, такі самі, як він. Я вважаю, що це може бути серйозним важелем і вплинути на його суспільство».

Олексій Резніков, міністр оборони: "Усі публічно обговорюють, скільки часу потрібно українським пілотам, щоб опанувати F-16. Звучить уже всім відомий період: після тестування наших двох пілотів у Сполучених Штатах вважається, що до шести місяців буде достатньо. Я оптимістично дивлюся на те, що наші досвідчені пілоти з їхнім бажанням та прагненням, напевно, полетять швидше. Я маю на увазі не просто полетять, а вільно: з маневром, уночі, у парі. Я думаю, за чотири місяці це реалістично".

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

ЗСУ вдалося вибити окупантів з кількох позицій поблизу Урожайного та Новодонецького в Запорізькій області. Аналітики проєкту DeepState кажуть, що протягом доби ЗСУ вдалося просунутись на Бердянському напрямку; точаться бої на лінії фронту Новодарівка-Степове. На Бахмутському напрямку йдуть бої на захід та північний захід від Кліщіївки. У DeepState додали, що на Запорізькому напрямку значних змін не зафіксовано – відновились бої на південь від Лобкового та Новоданилівки. на Запоріжжі ЗСУ знищують російські мінні поля американською системою MICLIC.

Україна перехоплює ініціативу на полі бою, але для нарощення потрібне далекобійне високоточне озброєння дальністю до 200 км – заступник міністра оборони Володимир Гаврилов.

Повітряні сили України знищили ворожий вертоліт Ка-52 на Донецькому напрямку.

  • Бійці ЗСУ на Запорізькому напрямку змогли відбити ще один населений пункт – офіційного підтвердження поки що не було, але раніше повідомлялося про активні бойові дії на цьому напрямі – йдеться про село П’ятихатки у Василівському районі поряд із н/п Лобкове.
  • ЗСУ вибили російських окупантів з територій південніше вільного села Роздолівка (північніше окупованого Соледара). Про це повідомив телеграм-канал «Донбас Оперативний», який відстежує повідомлення західних англомовних блогерів.
  • Наші захисники на Запоріжжі "відмінусували" універсальний мінний загороджувач (УМЗ) — інженерну машину, яку росіяни використовують для дистанційного створення мінних полів. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив військовий оглядач Олександр Коваленко.
  • Українські військові мають оперативні успіхи в районі Авдіївки. Якщо українські Сили оборони бачать можливість провести якуїс хоч невелику контратаку, вони цей шанс не втрачають – розповів очільник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.
  • Українські війська продовжують рвати російську оборону. Це випливає з мапи проекту DeepState, який фіксує розташування сил. З 10 червня у районі Великої Новосілки (на межі Донецької та Запорізької областей) ЗСУ повернули під свій контроль майже 45 кв. км. території – з них трохи більше ніж 24 кв. км, судячи з карти – за останню добузазначає «Хартыя-97».
  • В селі Благодатне Токмацького району знищено російських офіцерів, які оселилися в одному з будинків. Артилерія ЗСУ відпрацювала за вказаними розвідкою координатами – повідомляє "РИА-Мелитополь".

***

Російські окупанти 17 червня обстріляли село Гур‘їв Козачок Богодухівського району, влучили протитанковою керованою ракетою в цивільний автомобіль, 52-річний чоловік та 53-річна жінка, які були волонтерами, загинули – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Ворог вночі і вранці вчергове обстріляв прикордонні населені пункти Чернігівської і Сумської областей з мінометів, артилерії та ракетою з гвинтокрила – ОК “Північ”.

* * *

  • Деякі колаборанти на тимчасово окупованих територіях пішли на співпрацю з українським Опором і почали зливати списки військових, поліцейських-зрадників та службові документи – повідомляє партизанський рух "Атеш".
  • У Мелітополі п’яні російські військові відкрили вогонь по ФСБшниках і окупаційній поліції, що приїхали їх вгамувати. Про це в "Єдиних новинах" розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.
  • Більше ніж 1512 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 488 дітей загинули та понад 1024 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: Україна

Уряд затвердив Порядок та умови розподілу майже 4,48 мільярда гривень субвенції місцевим бюджетам на відновлення та розвиток інфраструктури. Пріоритет надаватиметься областям, які найбільше постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення рф – Урядовий портал.

Україна розраховує, що НАТО зможе допомогти вибудувати прозору й ефективну систему оборонних закупівель. «...ми підготували дуже серйозний пакет практичних кроків, які будуть представлені на Вільнюському саміті» – зазначає міністр оборони Олексій Резніков.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обговорив із колишнім генеральним директором компанії Google, мільярдером Еріком Шмідтом співпрацю в напрямі воєнних технологій.

В уряді готують проєкт закону, який закріпить англійську як мову міжнародного спілкування, також напрацьовують рішення, які зроблять вивчення англійської доступнішим для всіх охочих – прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Реакція на антисемітську заяву Путіна

  • Головний рабин України Моше Реувен Асман відповів Путіну, який назвав президента України Володимира Зеленського "ганьбою єврейського народу": "Я особисто можу сказати, що пишаюся президентом Зеленським, що він не втік і робить усе для допомоги українському народу. І не тільки я. Думаю, що весь світ пишається ним".
  • Відомий ізраїльський політик і колишній радянський дисидент Натан Щаранський заявив, що українці можуть пишатися вибором єврея-президента, який відіграє історичну роль у захисті майбутнього.
  • Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук наголосив, що Київ чекає на засудження Путіна з боку ізраїльського уряду. Інакше намічений найближчим часом візит дружини Зеленського до Ізраїлю буде перенесено або скасовано. Дипломат назвав коментарі російського президента антисемітськими та спрямованими проти єврейського народу.

***

Угорський омбудсман поки не йде на контакт у справі щодо повернення українських військовополонених – ймовірно, метою Угорщини у цій справі є підігравання росіянам – уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець.

Держспецзв'язку заблокувала домен, з якого поширювалися фейкові публікації начебто від "Української правди".

* * *

  • Збірна України з дитячого фітнесу не виступатиме на ЧС через допуск Росії. Приїхавши до Сербії, члени української делегації дізналися, що Міжнародна федерація фітнесу і бодібілдингу та оргкомітет змагань допустили до участі у змаганнях команду РФ. Збірна України ухвалила бойкотувати змагання.
  • МКІП спільно з Мінцифри за підтримки Європейської комісії розширило ініціативу «Ноутбуки для України», звернувшись до європейських культурних інституцій щодо забезпечення українських музеїв та бібліотек комп’ютерним обладнанням – пресслужба МКІП.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Сейм Республіки Польща ухвалив резолюцію на підтримку вступу України до Північноатлантичного альянсу. Як зазначається, українська армія стає дедалі  більш сумісною із силами НАТО та сильнішою. "Польща повністю підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України", – йдеться в резолюції.

НАТО через загрозу російських диверсій відкрило Центр захисту підводних трубопроводів і кабелів – АР.

Протягом найближчих днів до України буде доставлена раніше оголошена канадська допомога, а саме 6750 наступальних гвинтівок, 1,1 млн набоїв калібром 7,62 мм, 250 тис. набоїв калібру 5,56 мм й 70 тис. снайперських набоїв”, – йдеться у повідомленні міністерства оборони Канади.

Уряд Швеції ухвалив рішення надати 12-й пакет підтримки Україні вартістю 250 мільйонів крон (23,7 мільйона доларів), який включає тестування українських пілотів на винищувачах Gripen – Reuters.

Уряд Данії готовий передати Україні винищувачі F-16, однак за умови схвалення цього кроку США, які виготовляють ці літаки – Radio 4.

Європейський Союз рішуче засуджує намір Росії провести у вересні «вибори» на тимчасово окупованій території України і наголошує, що всі причетні до цього особи, включаючи політичне керівництво РФ, нестимуть відповідальність – заява речника ЄС.

Канада цього року розпочне розгортання у Латвії танкового підрозділу у складі 15 основних бойових танків Leopard 2, а також особового складу й обладнання для їх обслуговування – повідомило Міністерство оборони Канади.

Проросійська військова влада Малі просить Раду Безпеки ООН негайно згорнути миротворчу місію ООН. Натомість західні уряди стурбовані присутністю у країні російських найманців з групи ВагнераReuters.

* * *

  • Турецька компанія Sonitus розробила та представила новітній апарат RAMPUS для підводної розвідки та дослідницької діяльності. RAMPUS зможе виконувати операції на глибині до 1000 метрів – Deniz Haber.
  • Голова КНР Сі Цзіньпін у вітальному листі до учасників 15-го форуму Тайванської протоки заявив, що Китай поважає співвітчизників Тайваню і піклуватиметься про них, надаючи економічні та інші преференції – Xinhua.
  • Правляча у КНДР Трудова партія скликала розширений пленум свого Центрального комітету для обговорення оборонної стратегії країни з огляду на істотні зміни міжнародної обстановки – Yonhap.
  • У Південну Корею 16 червня прибув американський атомний підводний човен класу «Огайо» USS Michigan, здатний нести близько 150 ракет Tomahawk – AP.

ВОРОГ

Розміщення російської тактичної ядерної зброї в Білорусі є частиною давніх зусиль РФ зі зміцнення де-факто військового контролю над Білоруссю звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Після поранень на війні в Україні на лікування в Росію окупанти відправляють лише офіцерів, а нижчих за званнями військових залишають в імпровізованих госпіталях на ТОТ України – Генштаб ЗСУ.

За словами губернатора російської Брянської області Олександра Богомаза, окупанти нібито відбили атаку трьох безпілотників на нафтопровід "Дружба". Телеграм-канали Кремля повідомляють, що перші три вибухи в районі нафтопроводу пролунали близько 00:30 в ніч на суботу, ще кілька – через 15 хвилин.

Кількість тих, хто отруївся сурогатним алкогольним напоєм у кількох регіонах РФ, зросла до 106 осіб. 36 із них померли, у тому числі дитина - міністр охорони здоров'я Росії.

Міністерство енергетики США отримало вимоги викупу від пов'язаної з РФ групи хакерів Cl0p, які нещодавно здійснили масовану кібератаку – Reuters.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-