У лавах ЗСУ викрили російського агента - хотів здати напрямки українського контрнаступу

У лавах ЗСУ викрили російського агента - хотів здати напрямки українського контрнаступу

Укрінформ
У Дніпропетровській області в лавах Збройних сил України виявили та затримали російського агента, який планував передати ворогу інформацію про український контрнаступ.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Викриття ворожого агента було здійснене в результаті багатоетапної спецоперації, проведеної військовою контррозвідкою СБУ за сприяння керівництва Збройних сил України.

"Кротом" виявився житель Енергодара Запорізької області. До лав ЗСУ чоловік вступив ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Військову службу він проходив в одному з гарнізонів у Дніпропетровській області.

За даними слідства, наприкінці 2022 року фігуранта дистанційно завербував кадровий співробітник російської воєнної розвідки. За вказівкою агресора зловмисник збирав інформацію про плани участі українських військ у бойових операціях на фронті.

Читайте також: РФ збільшила вильоти авіації на півдні через контрнаступ ЗСУ – британська розвідка

Напередодні контрнаступу ЗСУ російський агент отримав від свого куратора термінове завдання – з’ясувати дату початку й основні напрямки контрударів.

Також зрадник мав передати російським загарбникам маршрути перевезення іноземного озброєння і військової техніки Сил оборони на лінію боєзіткнень.

Серед іншого, "кріт" намагався встановити канали радіозв’язку в бойових підрозділах українських військ.

Співробітники СБУ затримали зловмисника під час виконання одного із ворожих завдань.

Як з'ясувало слідство, на початку розвідувально-підривної діяльності фігурант підтримував комунікацію з ворогом через свою матір, яка залишилася в Енергодарі та потрапила в поле зору Головного управління Генерального штабу Збройних сил РФ. У подальшому зрадника вивели на прямий зв’язок з російською воєнною розвідкою. Для комунікації використовували месенджер "Телеграм".

Читайте також: СБУ затримала інформатора РФ, який розкидав саморізи для сповільнення колон ЗСУ в Лимані

Затриманому оголошена підозра за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Станом на цей час фігурант перебуває під вартою. Розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у лавах ЗСУ затримали російського шпигуна, який збирав інформацію про західне озброєння та "полював" на сили протиповітряної оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-