Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фронт почав рухатися. Менше емоцій і більше моральної та психологічної підтримки нашим воїнам

Фронт почав рухатися. Менше емоцій і більше моральної та психологічної підтримки нашим воїнам

Блоги
Укрінформ
В інформаційному та політичному плані для нас зараз головне – не кидатися в крайнощі

Чи вже розпочався наступ Сил оборони України? Ця тема обговорюється в соціальних мережах, і в різних ЗМІ – від Заходу до Росії, звісно, й у нас. Офіційно з боку України терміни «наступ» і «контрнаступ» спочатку не використовувались, і лише останнім часом в офіційних заявах стали застосовувати формулювання «наступальні дії».

Зрозуміло, чому така термінологічна обережність. Нинішні наступальні дії Сил оборони України суттєво відрізняються від того, що ми бачили минулого року. Немає відходу російських військ під тиском Сил Оборони України, як це було наприкінці березня - на початку квітня минулого року в Київській області й на півночі України, і в Херсоні у листопаді минулого року. Немає швидкого та феєричного наступу, як це було у вересні минулого року у Харківській області. Але такого наступу зараз і не може бути. Нема фактору раптовості, неочікуваності. Про майбутній наступ українських військ всі говорили ще з початку року. У росіян було багато часу, щоб підготуватися. Українським військам доводиться долати глибоко ешелоновану оборону супротивника, включаючи мінні поля, танкові пастки, артилерію та протитанкову зброю.

Наразі відбувається повільне, тягуче продавлювання російської оборони. Якщо російська оборона не обрушиться, то ось так і розвиватимуться військові дії найближчими тижнями. До того ж, російські війська перекидають підкріплення на запорізький напрямок. І навіть з їх боку можуть бути спроби контрнаступальних дій. У свою чергу українські війська шукатимуть слабких місць у російській обороні, зокрема й на Донбасі. Фронт почав рухатися. Ініціатива зараз на боці України. Тому, на мій суб’єктивний погляд, найточнішим терміном, що характеризує те, що відбувається зараз на фронтах російсько-української війни, є активізація бойових дій з боку Сил оборони України.

Звичайно, активізувалася також інформаційна війна. Ще тиждень тому російські ЗМІ сурмили про провал українського наступу і намагалися деморалізувати українських військових та громадську думку в Україні. Але за останні дні ситуація почала помітно змінюватися. У повідомленнях російських телеграм-каналів і так званих «воєнкорів» стала посилюватись тривожність щодо ситуації на фронтах в Україні. І наші офіційні джерела нарешті почали давати більше інформації про бої у Донецькій та Запорізькій областях. Тим більше, що в діях українських військ на цих напрямах є вже перші переможні здобутки.

В інформаційному та політичному плані для нас зараз головне – не кидатися в крайнощі. Не поспішати з оцінками про блискучі та швидкі перемоги, про взяття Криму за кілька тижнів, але й не замовчувати ситуацію, якщо вона розвивається не зовсім так, як нам хотілося б. Особливо важливо – уникати внутрішніх чвар і політичних розбірок, а також інформаційно-психологічного тиску на військових. Менше емоцій, і більше моральної та психологічної підтримки нашим воїнам. Військові дії влітку 2023 року розвиватимуться не так, як це відбувалося минулого року. Тому всім нам – витримки й терпіння.

Володимир Фесенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-