Пам'яті журналіста Євгенія Осієвського

Пам'яті журналіста Євгенія Осієвського

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він став 60-м медійником, який загинув унаслідок російської агресії проти України

Євгеній Осієвський мріяв про експедицію на острови Вануату в Океанії. Для цього він вивчав рідкісну місцеву мову. Але не дожив до свого 30-річчя – загинув під Бахмутом.

Фото: Куншт

Євгеній був аспірантом з культурології в Києво-Могилянській академії. Він вступив до Могилянки у 2014 році після закінчення бакалаврату в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка. Здобув диплом магістра політології НаУКМА у 2016 році. У 2018 вступив до аспірантури за спеціальністю «Культурологія».

Фото: Фейсбук-сторінка Євгеній Осієвський

Також він був автором науково-популярного журналу “Куншт” та журналу соціальної критики “Спільне”.

Більшість із статей журналу “Куншт” вийшли в рубриці «Біззаро наука», що теж досить прикметно. Адже вона названа на честь Бізарро — чи не найбільш абсурдного суперлиходія в історії коміксів. Про цього нетипового персонажа знають далеко не всі поціновувачі коміксів.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгеній Осієвський

“Тексти – це найкраще відображення журналіста, особливо – коли йдеться про Євгенія. У нього був свій чудовий стиль: кожен його текст можна було впізнати, навіть не бачачи імені автора. Він писав з гумором та іронією і вмів розповісти про речі так нестандартно, що зачіпало з першого до останнього рядка”, – кажуть колеги про Євгенія.

Перші тижні війни чоловіку довелося провести у заблокованому, а згодом — окупованому російськими військами Ворзелі: він був одним із тих мешканців могилянського гуртожитку, яких вдалося евакуювати до Києва лише 10 березня 2022 року.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгеній Осієвський

Восени 2022 року Євгеній вступив до лав ЗСУ. Служив у 77-й окремій аеромобільній бригаді Десантно-штурмових військ.

«Талановита людина, інтелектуал, неординарна особистість, світла й оптимістична людина — таким закарбувався Євгеній у пам’яті могилянців і всіх, хто його знав. Служба в ЗСУ додала до цих рис мужність, гідність і непохитну силу Воїна», — зазначила декан Факультету гуманітарних наук Києво-Могилянської академії Марина Ткачук.

Журналіст писав навіть у війську. Багато текстів, на жаль, залишаться недописаними, кажуть колеги.

Фото: Фейсбук-сторінка Євгеній Осієвський

“Горизонт думок і прагнень Жені вражав своїм масштабом. Живучи в Україні, він був людиною світу та мав численні контакти із науковою спільнотою різних країн. Так, уже після 24 лютого він зробив інтерв'ю із провідним американським антропологом про загрози ядерної війни. А його ще довоєнною мрією була експедиція на острови Вануату в Океанії, для чого він вивчав рідкісну місцеву мову”, – згадують друзі про Євгенія.

Фото: Кропивницька міська рада

22 травня Євгеній Осієвський загинув у бою за місто-фортецю Бахмут.

Фото: Кропивницька міська рада

Поховання відбулося 30 травня у рідному для нього Кропивницькому, на Алеї Слави Далекосхідного кладовища.

Вічна слава і пам’ять Герою!

Перше фото: Куншт

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-