Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят сьомий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят сьомий

Укрінформ
Нідерланди можуть відправити винищувачі F-16  Україні після того, як пілоти пройдуть навчання. У Міністерстві оборони України наголосили, що нашій державі достатньо 4 ескадрильї F-16 (48 літаків)

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Нічна атака ракетами та дронами по Україні

Сили оборони України вночі знищили 10 крилатих ракет і 23 безпілотники типу Shahed - Повітряні сили ЗСУ. Цього разу ворог змістив напрямок удару на схід, атакуючи об’єкти критичної інфраструктури та об’єкти Сил оборони України, загалом зафіксовано пуски 17 ракет різних типів та 31 ударного дрона.

Нічна російська атака не завдала пошкоджень українській енергосистемі, дефіцит наразі відсутній. Проте відключення в шести областях можливі через погоду – Міненерго.

Київ

-   Унаслідок падіння уламків в Оболонському районі зафіксовано пошкодження даху одного з торговельно-розважальних центрів, без займання і критичних руйнувань; на парковці в іншій частині району пошкоджені автомобілі

-  У Шевченківському районі зафіксовано падіння уламка на приватний будинок. Пошкоджено дах та вікно.

Київська область

-  Внаслідок падіння уламків збитих цілей у двох громадах пошкоджено сім приватних будинків

Дніпро

-  У приватному домоволодінні виникла пожежа, яку вже загасили. Пошкоджені 2 будинки та авто. Зайнялося й на двох приватних підприємствах. Вогонь рятувальники приборкали

-  Понівечена заправка. Постраждав її працівник.

-  Серйозних руйнувань також зазнало транспортне підприємство.

Ранковий удар по Дніпру

-  У Дніпрі ворожа ракета влучила у будівлю медичного закладу та ветеринарної клініки. Виникла пожежа загальною площею 1,2 тис. кв.м, наразі її ліквідовано, пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки, автомобілі.

-  2 людина загинула, 31 отримала поранення, серед яких 2 дітей

-  Від російської ракетної атаки, крім медичних, постраждали ще навчальні заклади і стадіон.

-  27 травня у Дніпрі оголошено день жалоби за загиблими внаслідок ракетного удару по одній з лікарень міста.

-  Франція засудила обстріли Росією території України, зокрема лікарні у Дніпрі, назвавши їх воєнними злочинами, які не можуть залишитися безкарними.

Харківщина

-  В Мерефі пошкоджено цивільне підприємство, сталася пожежа.

-  В Ізюмі постраждала будівля закладу освіти та гараж з сільгосптехнікою, сталися пожежі.

-  Попередньо, внаслідок нічних ударів ніхто не постраждав

***

Підсумки «Рамштайну – 12»

-  З Іспанії до України незабаром вирушать ще чотири основні бойові танки Leopard 2 та партія бронетранспортерів М113

-  Уряд Канади оголосив про надання додаткової військової допомоги для України, серед якої – додаткові боєприпаси, надання 43 ракет AIM-9 класу "повітря-повітря"  та розширення навчальної програми для українських військових.

Детальніше про підсумки засідання «Рамштайну» дивись в матеріалі Укрінформу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому: «Ми безумовно не хочемо, щоб будь-яке обладнання американського виробництва використовувалося для нападу на російську територію. І ми отримали запевнення від українців, що вони поважатимуть ці побажання... Ми дуже чітко дали зрозуміти, що хочемо, щоб Україна була здатна захищати свою землю, свою територію. На них напали. Вони зазнали вторгнення. Вони мають право захищати себе. Але ми також чітко дали зрозуміти, що не хочемо бачити ескалацію цієї війни, яка б виходила за рамки руйнувань і насильства, які вже спіткали український народ».

Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру (США), посол США в Україні у 2006-09 роках:  «Одним зі шляхів, який дозволить розпочати процес в міжнародному трибуналі щодо притягнення президента Росії Володимира Путіна до відповідальності за агресію в Україні, може стати ухвалення резолюції Генеральної асамблеї ООН. Цей документ має бути вироблений разом з урядом України і міжнародним трибуналом».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Військовослужбовці Державної прикордонної служби і Збройних сил України попри хімічну атаку відбили штурм військових російської армії на Авдіївському напрямку, який тривав близько десяти годин - ДПСУ. Наші захисники знищили 30 загарбників, 2 танки, бойову машину піхоти та бронетранспортер.

-  Основний елемент російського гарнізону, 22-й армійський корпус, наразі здебільшого дислокований за межами півострова і зазнав значних втрат - розвідка Британії.

-  Для звільнення України від російських окупантів необхідно 48 винищувачів F-16 -  Міністерство оборони України

-  Біля захопленої російською армією Волновахи з фронту втікло близько 30 озброєних загарбників на військових автомобілях, які рухаються в бік Маріуполя – Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя

-  26 травня відбулося введення малого броньованого артилерійського катера "Буча" до складу Військово-морських сил Збройних Сил України. На офіційній церемонії були присутні головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та командувач ВМС ЗСУ віцеадмірал Олексій Неїжпапа - Міноборони. Головне призначення МБАК "Буча": патрулювання в ближній морській зоні, в річках та лиманах; захист важливих об'єктів морської та річкової інфраструктури та прибережної зони України; протидія можливим висадкам десантних засобів противника.

-  У ніч проти п’ятниці, 26 травня, безпілотник атакував будівлю «Газпрому» в прикордонній Бєлгородській області РФ. Унаслідок цього було вибито вікна, а також пошкоджено фасад і покрівлю - Телеграм-канал Baza.  Також вранці о 4:17 26 травня була атакована будівля неназваної установи в російському Краснодарі, внаслідок чого стався вибух на даху. Уточнюється, ніби дронів було два, та один з них був збитий.

***

-  На Донеччині через зруйновану увечері 25 травня російськими військами греблю Карлівського водосховища і загрозу підтоплення евакуювали 26 осіб, у тому числі 8 дітей – ОВА.

-  Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин за рік роботи перевірив близько 150 звільнених населених пунктів на предмет поховань, відпрацював понад 500 локацій на деокупованих територіях та повернув тіла понад 1500 загиблих воїнів - Олег Котенко, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

-  У Гуляйполі на Запоріжжі внаслідок артобстрілу поранено двох жінок, пошкоджено житлові будинки і господарчі споруди – ОВА.

-  Російська армія за минулу добу вбила одного жителя Донецької області, ще одній людині завдала поранень – ОВА.

-  Російська армія вбила в Україні 483 дитини та понад 984 отримали поранення різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Головою Верховного Суду під час позачергового пленуму ВС обрали суддю Станіслава Кравченка, який є також головою Касаційного кримінального суду у складі ВС – сайт суду. За це проголосували 108 суддів із 148 присутніх на позачерговому пленумі, передає кореспондент Укрінформу. Кравченка обрали головою ВС строком на чотири роки.

-  Президент Володимир Зеленський провів зустріч із сенатором Сполучених Штатів Америки Ліндсі Гремом – сайт президента

-  26 травня після опівночі у Києві голова райсуду Київської області за кермом автомобіля на блокпості скоїв наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України, нацгвардієць від отриманих травм помер на місці - Ольга Чиканова, речниця ДБР. За даними ЗМІ за кермом автомобіля був голова Макарівського райсуду Олексій Тандир, він  перебував у стані алкогольного сп’яніння. Колектив Макарівського райсуду Київської області заявляє, що не виправдовує дії голови суду та виступає за повне й неупереджене розслідування трагічної події. Суд надав дозвіл на примусове відібрання біологічних зразків у судді, який в ніч на п’ятницю на смерть збив нацгвардійця на блокпосту у Києві.

-  За клопотанням Миколаївської обласної прокуратури ухвалою Центрального райсуду м. Миколаєва накладено арешт та передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, великий морозильний риболовецький траулер «Бухта Соколовская», котрий належить холдингу підсанкційного російського олігарха – прокуратура

-  Кабінет Міністрів зобов’язав розпорядників та Мінінфраструктури щомісяця на сайті оприлюднювати звіти про надходження та про витрати коштів, які йдуть на відновлення країни – прем’єр-міністр

-  На сайті Міністерства молоді та спорту України опублікували список спортсменів, які виїхали за кордон за спеціальним дозволом, але не повернулися після закінчення спортивного заходу - Укрінформ. Загалом у списку 236 прізвищ  — футболісти, хокеїсти, баскетболісти, кіберспортсмени та представники інших видів спорту.

-  Кабінет міністрів затвердив перелік підземних споруд, де будуть зберігатися акумульовані нафта, газ, інші речовини та матеріали – сайт уряду. Це дозволить нам облаштувати та підтримувати в належному стані надійні сховища, недосяжні для ворога та для інших загроз

***

-  З початку року Україна отримала від міжнародних партнерів $18,5 мільярда - Мінфін

-  Україна торік ввезла до країн Євросоюзу товарів майже на 28 млрд доларів, це на 4% більше, ніж до повномасштабної війни - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України

-  Уряд України передбачив у державному бюджеті на 2023 рік частину коштів на першочергове відновлення у розмірі 3,3 млрд доларів США – сайт Уряду.

-  Антимонопольний комітет України оштрафував компанії «ВЕТК» і «ТЕЛЕ ЕНЕРДЖИ» на 8,683 млн грн за змову під час їх участі в торгах на закупівлю електромонтажних робіт - пресслужба АМКУ.

-  У поточному маркетинговому році (з 1 липня 2022 року по 26 травня 2023 року) Україна експортувала 44,796 млн т зернових та зернобобових – Мінагрополітики

-  АТ «Укрзалізниця» отримає від Світового банку 25 млн доларів США на відбудову критичної залізничної інфраструктури України та збільшення вантажоперевезень - пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Уряд Японії оголосив новий пакет санкцій проти Росії, до якого увійшли 17 фізичних та 78 юридичних осіб із РФ і 7 громадян України, які сприяють росіянам в окупації територій нашої держави - японське МЗС

-  Нідерланди можуть відправити винищувачі F-16  Україні після того, як пілоти пройдуть навчання – Bloomberg.  Уряд Нідерландів протягом останніх тижнів вів переговори з офіційними особами США, щоб змусити адміністрацію президента Джо Байдена дати "зелене світло" на поставку літаків Україні.

-  Спеціальний представник уряду Китаю Лі Хуей, імовірно, намагався переконати європейських візаві, що їм потрібно закликати до припинення вогню в Україні, визнавши за Росією окуповані українські території - "The Wall Street Journal". В Офісі Президента України сказали, що будь-який "компромісний сценарій", який передбачає звільнення не всіх територій України та про який періодично говорять "анонімні джерела" в європейських та американських елітах, – рівнозначний визнанню поразки демократії, виграшу Росії, консервації режиму Путіна і, як наслідок, різкого зростання конфліктів у глобальній політиці.

-  Країни-члени НАТО схиляються до того, щоби запропонувати Україні розширений формат партнерства і таким чином продемонструвати політичну підтримку, але й не давати конкретної "дорожньої мапи" щодо вступу - Euractiv.

-  Китай сподівається, що чорноморська зернова ініціатива й надалі ефективно виконуватиметься, а сторони угоди продовжать діалог для пошуку рішення, яке враховуватиме інтереси всіх її учасників - Мао Нін, речниця МЗС КНР.  Китай також висунув ініціативу співпраці щодо глобальної продовольчої безпеки і хотів би зміцнити зв’язок та співпрацю з усіма сторонами, аби сформувати міжнародний консенсус і зробити внесок у зміцнення світової продовольчої безпеки.

-  Під час першого візиту в історії до Руанди міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів у столиці Кігалі переговори з міністром закордонних справ та міжнародного співробітництва Вінсентом Бірутою і анонсував відкриття посольства в країні – МЗС.

-  Офіційний Вашингтон засудив домовленості між Москвою і Мінськом щодо розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї РФ - Метью Міллер, речник Держдепартаменту США. Вчора міністри оборони Білорусі та Росії підписали документи щодо розміщення тактичної ядерної зброї у спеціальному сховищі на білоруській території.

-  Президент Сербії Александар Вучич привів армію країни в повну бойову готовність і наказав її підрозділам наблизитися до кордону з Косово – Reuters. Наказ Вучича надійшов, коли серби в муніципалітеті Звечан на півночі Косова зіткнулися з косовською поліцією, яка намагалася допомогти новообраному меру - етнічному албанцю увійти в його офіс.

ВОРОГ

-  Заступник глави Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що "військовий конфлікт" в Україні "дуже надовго" і вкотре пригрозив "превентивним ядерним ударом" − тепер уже нібито за передачу Україні ядерної зброї – росЗМІ.

-  Адвокати репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича, затриманого в Росії за обвинуваченням у шпигунстві, оскаржили продовження його арешту - The Times of Israel. З середини квітня російська влада відмовила у двох консульських візитах до Гершковича.

-  Сім російських підсанкційних компаній, включно з виробником військових гелікоптерів, які беруть участь у війні в Україні, наступного тижня відвідають Саудівську Аравію в рамках торговельної місії, спрямованої на розширення бізнесу з країною Перської затоки - The Guardian.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-