Пам’яті сержанта, провідного експерта з енергетики Олексія Хабатюка (позивний «Турист»)

Пам’яті сержанта, провідного експерта з енергетики Олексія Хабатюка (позивний «Турист»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він щиро вірив, що в українській енергетиці все врешті-решт складеться добре

Новина про загибель Олексія Хабатюка приголомшила громадськість та професійне енергетичне середовище. Його знали усі дотичні до енергетики. До його фахових коментарів прислухалися на найвищому державницькому рівні. Олексій Хабатюк  був справжнім експертом, і все своє професійне життя присвятив тому, щоби пропагувати і просувати ідею незалежності та ефективності вітчизняної енергосистеми.

В енергетичній сфері опікувався, зокрема, кліматичними, екологічними та соціальними питаннями. Завдяки йому було зроблено багато для того, щоб країна розпочала швидкий перехід на шлях енергоощадної трансформації.

Олексій Хабатюк з тих людей, які, свідомо обираючи нелегкий життєвий шлях, торують його впевнено, крок за кроком наближаючись до своєї мрії. Він закінчив Київський політехнічний інститут, де вивчав енергетику та теплофізику, і всі свої кар’єрні сходи долав за фахом. Свого часу Хабатюк працював у Державному агентстві екоінвестицій, очолював Фонд цільових екологічних інвестицій.

Фото: Tina Bychkova

У 2016-2021 роках працював у департаменті енергоефективності НАК "Нафтогаз". Саме колишній очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв й повідомив у соцмережах сумну звістку.

«Мені вперше сказали вчора, що Олексій Хабатюк загинув. Я не хотів вірити і більше нікому не казав…», - написав Коболєв.

До війська Олексій Хабатюк був призваний навесні 2022 року. Проходив службу у складі 252-го батальйону ЗСУ. В рік свого 45-річчя він сам визнавав, що його життя змінилося кардинально: довелося навчитися тому, чим ніколи не займався, і робити те, що здавалося неможливим раніше.

Коли його пізніше в одному з інтерв’ю запитають, чому він вирішив піти на війну, адже мав усі шанси отримати бронювання, зважаючи на ступінь експертності та затребуваність як фахівця найвищого рівня, чоловік відповів, що він завжди хоче і прагне бути там, де вирішуються великі питання.

«А ця війна - ключове питання нашого виживання за минулі та на майбутні 100 років», - аргументував Олексій.

«Саме ця Людина є для мене взірцем того, що він був більш потрібен для країни саме тут для її розбудови, а замість цього вибрав шлях, який він вважав найкориснішим для країни. Це був справжній патріот та герой», – згадував потім один з його колег, співробітник Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Максим Пишний.

Сам Олексій ні хвилини не шкодував про свій вибір у 2022 році і усвідомлював, що попереду у нього особисто, і у країни в цілому ще багато військової роботи. На початку зими він тверезо оцінював перспективи, стримуючи надмірний оптимізм: «Не треба очікувати, що війна закінчиться швидко. Це самозаспокоєння, і треба звикати до таких умов».

Фото: Yura Gaidai

Колишні колеги напівжартома натякали, що чекають його повернення та призначення міністром енергетики.

1 травня 2023 року близько шостої ранку Олексій виклав на своїй сторінці світлину стели при в’їзді у Донецьку область. Він з підрозділом повернувся з ротації на фронт. Чекав постановки бойового завдання. А вже за кілька днів родина Олексія отримала звістку про його загибель.

«За останньою інформацією, 04.05.2023 мій батько, Олексій Петрович Хабатюк, загинув унаслідок потрапляння уламку під час завдання у Бахмуті», - повідомила дочка Юлія.

Фото: Yulia Khabatiuk

«Останній раз ми бачились з Олексієм у квітні в центрі Києва. Багато говорили на складні теми. Його аналіз реалій війни був, як завжди, глибокий і по-військовому суворий. Мене сильно вразила зміна в його зовнішності та манері спілкування – складалося враження, наче він все життя був професійним військовим. А ще Олексій виглядав абсолютно щасливою людиною, яка знайшла відповідь на питання, в чому справжній сенс людського життя», - розповів потім Коболєв.

«Вмів надихати інших. А виявилося, що краще за все він вмів ЗАХИЩАТИ. І там, під Бахмутом, тримав небо і землю, для своїх доньок і дружини, своїх побратимів та усіх-усіх нас. Нам тепер робити те, що не встиг Олексій. І вчити та допомагати тим, хто обере своє майбутнє в енергетиці. Ми переможемо!», - написала старша експертка проєкту енергетичної безпеки USAID Світлана Голікова.

Фото: Олег Богачук, Цензор.нет

12 травня у Михайлівському Золотоверхому соборі у Києві відбулася церемонія прощання з Олексієм Хабатюком. Поховали Героя на Лук'янівському кладовищі.

Вічна пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Олексій Хабатюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-