Україна потребує техніки для розмінування територій - Мінекономіки

Україна потребує техніки для розмінування територій - Мінекономіки

Укрінформ
Для очищення земель сільгосппризначення від мін потрібно посилити забезпечення державних операторів відповідною технікою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки з посиланням на першого віцепрем’єр-міністра України - міністра економіки України Юлію Свириденко.

«Україна прагне цього року очистити 35% з 470 тисяч га земель сільгосппризначення, визначених для пріоритетного розмінування. Також у планах – збільшити кількість піротехніків у підрозділах державних інституцій та посилити забезпечення державних операторів технікою. Ці кроки дозволять пришвидшити процес розмінування території нашої держави», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: На Херсонщині під час розмінування піротехніки потрапили під обстріл - шестеро загиблих

За словами Свириденко, сьогодні на території країни працюють 10 машин для розмінування, ще 5 наші підрозділи отримають орієнтовно протягом місяця. Але для вирішення масштабних завдань з розмінування, які стоять перед державою, цього замало.

«Насамперед нам треба поліпшити технічне забезпечення наших піротехніків. Для цього нам потрібно придбати машини для розмінування, машини для перевезення персоналу і машини для перевезення вибухонебезпечних предметів», - зазначила Свириденко.

Читайте також: Мінекономіки почало збір коштів на розмінування через United24

Вона також зауважила, що уже відкрито рахунок в рамках UNITED24, кошти з якого йтимуть на потреби розмінування. Зокрема, для того, щоб пришвидшити очищення українських земель, підрозділам державних операторів потрібно близько 100 машин для розмінування та понад 463 одиниці транспортних засобів для перевезення особового складу та обладнання, 251 транспортний засіб – для перевезення вибухонебезпечних предметів. При цьому вже налагоджено контакти з виробниками в різних країнах. Проте наша держава зацікавлена в тому, щоб іноземні партнери розглянули можливість локалізації виробництва машин з розмінування.

Читайте також: Швейцарська компанія передасть Україні близько 20 машин розмінування

Також прискорити введення земель в експлуатацію допоможе застосування новітніх технологій. Як підкреслила Свириденко, не всі землі, які є потенційно забрудненими, насправді є забрудненими та потребують розмінування. Обстеження за допомогою дронів, здатних виявляти вибухонебезпечні предмети дистанційно, значно прискорить введення земель в експлуатацію.

Як повідомлялося, наразі потреби підрозділів Збройних сил та Держспецтрансслужби, що здійснюють розмінування деокупованих територій, в рамках міжнародної допомоги закриті лише на 10%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-