Пам'яті журналіста, офіцера ЗСУ Олександра Савоченка

Пам'яті журналіста, офіцера ЗСУ Олександра Савоченка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він завжди був відповідальним — у своєму ставленні до рідних, роботи і Батьківщини

Український журналіст, офіцер Збройних сил України Олександр Савоченко загинув у липні 2022 року у боях під Бахмутом на Донеччині.

Він народився у 1986 році в селі Пролетарське (з 2016 року — Поліське) Коропського району (з 2019 року — Коропської селищної громади) на Чернігівщині. Закінчив дев'ятирічку в рідному селі, потім Ніжинський обласний педагогічний ліцей із золотою медаллю. Після того здобув освіту в Інституті журналістики Київського національного університету.

Фото: fakty.ua

Олександр працював на телеканалі СТБ, в інформаційному агентстві AFP, на «Суспільному» і телеканалі «Київ». Робив якісні сюжети про події, які відбуваються в нашій державі. Неодноразово відвідував зони бойових дій, виконуючи редакційні завдання. Останній репортаж був здійснений з Нагірного Карабаху.

Від початку повномасштабного російського вторгнення чоловік пішов добровольцем захищати Україну.

«Олександр робив аналітичні сюжети, зокрема про економіку та політику, а вже 24 пішов до військкомату та став до сил оборони України. На початку липня Олександр відправляв відео нашим колегам з фронту. Казав, важко, але оборону тримає у найгарячіших точках», - йдеться у дописі телеканалу «Київ» у Фейсбуці, де працював до повномасштабного вторгнення загиблий захисник. 

Фото: Україна молода

Як зазначила журналістка Ірина Главацька, із Сашком вони познайомилися у 2006 році, коли він прийшов працювати журналістом новин на Радіо Київ. «Це був надзвичайно розумний, талановитий і старанний журналіст. І надзвичайно класна людина» - зазначила вона.

За даними «Детектор Медіа», до початку повномасштабного вторгнення Олександр мешкав у Броварах. Після 24 лютого 2022 року він сказав сім'ї, що їздитиме у відрядження та виконуватиме редакційні завдання. Насправді ж захищав Україну зі зброєю в руках. Уся правда стала відомою рідним захисника лише зі звісткою про його загибель.

«Він на війні був з першого дня. Говорив, що у Бучі, а сам воював між Черніговом і Ніжином… "У мене все чудово, я їв, спав. Усе добре. Погода хороша". Отак скаже весело, пожартує», — розповіла мати полеглого захисника Надія Миколаївна.

Фото: Телеканал Київ

Олександра мобілізували як офіцера до 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. Спочатку воював між Черніговом і Ніжином. Про загибель чоловіка у боях під Бахмутом стало відомо 27 липня 2022 року.

Військовий захоплювався історією України та добою УНР. Палко любив Україну. Солдати батальйону 72-ї бригади, де Олександр проходив службу, відгукуються про нього, як про справжнього офіцера, який завжди був із солдатами в окопі, ділився всім, що мав та всіляко намагався підтримати побратимів у такий час.

У полеглого воїна тоді залишилися вагітна дружина, батьки, старший брат Віктор і бабуся.

Фото: Yevhen Buderatsky

«Неможливо звикнути до того, що щодня гинуть ті, кого пам'ятаєш по зовсім іншому життю...», - написала про загибель Олександра відома українська режисерка та волонтерка Леся Литвинова, яка нині боронить Україну. 

Донині захисник вважається зниклим безвісти, а родичі ще сподіваються отримати хорошу звістку.

За даними ІМІ, Олександр Савоченко став 37-м медійником, який загинув унаслідок російської агресії в Україні. 

Вічна пам'ять Герою!

Перше фото: imi.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-