Пам'яті поліцейського Віталія Сагайдака

Пам'яті поліцейського Віталія Сагайдака

Хвилина мовчання
Укрінформ
Чоловік віддав життя за Україну, виконуючи бойові завдання на сході

Спецпризначенець поліції, капітан Віталій Сагайдак загинув 22 травня 2022 року на Запоріжжі під час ракетного удару росіян. Йому було лише 35 років.

Віталій народився 20 березня 1987 року у Черкасах. Чоловік пройшов вишкіл у ЗСУ. Ще під час служби в армії він зацікавився кінологічною службою — саме любов до тварин допомогла йому обрати професію кінолога. Окрім виконання службових обов’язків, Сагайдак брав участь у змаганнях із багатоборства кінологів.

Його друг В'ячеслав Литовченко сказав, що вони познайомилися якраз завдяки його хобі. «Любов до тварин Віталій проніс через все життя», - зазначив чоловік.

В'ячеслав заявив, що його товариш був бійцем у всьому і був людиною, яка завжди досягала того, чого хотіла.

Також Сагайдак із року в рік не припиняв удосконалювати свої уміння і в іншому захопленні - займався єдиноборствами, брав участь у різного рівня чемпіонатах і здобув безліч нагород.

Колега і друг Віталія, Павло Селянко, розповів, що познайомився з ним у спортивній залі з боксерськими рукавичками на руках. «Неодноразово стояли в спарингах. Уже тоді я зрозумів, що це людина щира, справжня», - уточнив Павло.

Після ЗСУ чоловік прийшов на службу у внутрішні війська, а згодом перейшов працювати до правоохоронних органів.

Він навчався на заочному відділенні черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Психологія» і вирішив здобуті знання з психології використати на практиці. Тож почав працювати старшим психологом батальйону поліції особливого призначення ГУНП у Черкаській області.

Після початку війни з росією у 2014 році Віталій виконував службові завдання на території Луганщини і Донеччини. За його плечима – 4 ротації в зону бойових дій, починаючи з 2015 року. Бойовий досвід загартував офіцера і дав можливість остаточно усвідомити, що спецпідрозділ — це саме те, до чого він йшов.

Тож коли почався набір до КОРДу, Сагайдак подав анкету і пройшов всі етапи жорсткого відбору. Він швидко здобув повагу і авторитет у колективі, коли став спецпризначенцем.

Колега правоохоронця, Інна Колос, поінформувала, що коли вона прийшла працювати на його місце – психологом у батальйон поліції особливого призначення, Віталій подарував їй шеврон.

«Він мені дуже допомагав - поділився своїм досвідом та передав усі напрацьовані за час роботи психологом матеріали, розроблені методики. Віталій був завжди відкритим, таким добряком. Мені здається, що він, якби міг, то віддав би усе, що мав», - сказала Колос.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Сагайдак вступив у зведений полк спецпризначення Нацполіції «Сафарі» і виконував завдання у Запорізькій області.

Загалом за час служби у Нацполіції він отримав низку заохочень і відзнак, а саме - подяку за участь у чемпіонаті УМВС України з багатоборства (2007 рік), відзнаку МВС – нагрудний знак «За відзнаку в службі» II ступеня (2010 рік) операції», відзнаку НПУ – медаль «10 років сумлінної служби» (2020 рік) та відзнаку НПУ – медаль «15 років сумлінної служби» (2021 рік).

Але 22 травня його життя обірвалося через ракетний удар окупантів…

Церемонія прощання із загиблим поліцейським пройшла 26 травня минулого року у Черкасах. Його разом із трьома загиблими побратимами провели в останню путь на площі Слави. 

Указом Президента Володимира Зеленського №891/2022 від 27 грудня 2022 року Віталія Сагайдака було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Його рідним – дружині Ользі, 3-річний доньці Мілані і матері Світлані Володимирівні - цю нагороду вручили 13 квітня 2023 року у Черкаській обласній військовій адміністрації.

Дружина Сагайдака розповіла, що він був чесним і справедливим чоловіком.

«Завжди говорив правду, яка б вона не була і кого б вона не стосувалася – колег, друзів, рідних... У нього було багато чеснот, але головні - щирість та правдивість», - сказала Ольга.

Свою ж донечку Віталій виховував із великою любов’ю.

У пам’яті всіх, хто знав поліцейського, він залишиться надзвичайно самовідданою, мужньою, веселою, оптимістичною і світлою людиною.

Джерело: Національна поліція України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-