Понад 80% поранених і хворих військових після лікування повертаються у стрій - медики

Понад 80% поранених і хворих військових після лікування повертаються у стрій - медики

Укрінформ
Близько 82% поранених і хворих українських військових після лікування повертаються у стрій.

Про це на пресконференції повідомив президент Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк, передає кореспондент Укрінформу.

“НАМН України є ініціатором та розробником Воєнно-медичної доктрини України, в основу якої покладений ізраїльський принцип, відповідно до якого всі цивільні лікарні на період війни стають такими ж військовими шпиталями. Тому завдяки об'єднанню зусиль військової та цивільної охорони здоров'я, єдиному медичному простору, на сьогодні до 82% поранених і хворих військових повертаються у стрій”, - сказав Цимбалюк.

За його словами, 80% поранених упродовж так званої золотої години отримують належну допомогу.

Водночас смертність військових на етапі евакуації зменшилась до 1,35%.

Президент НАМН зауважив, що бійці з пораненнями в серце за 6-8 годин доправляються до наукових установ НАМН у Харкові, а за 12 годин - у столицю.

За даними Цимбалюка, лікарі Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова та Інституту загальної та невідкладної хірургії імені Зайцева врятували 72 військовослужбовців з бойовою травмою серця та великих судин.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф в Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова проліковано 537 військовослужбовців з патологією серця та магістральних судин, з них 38 із бойовою травмою серця та судин.

Читайте також: В Україні допомогу з реабілітації надають 630 медзакладів

Крім того, в установі прооперовано та проліковано понад 420 пацієнтів, які мали поранення серця та великих судин.

Своєю чергою лікарі Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені врятували зір 524 військовослужбовцям, лікарі Інституту отоларингології імені Коломійченка зберегли та відновили слух 901 військовослужбовцю.

Цимбалюк також зазначив, що контузія (акубаротравма) є одним з основних проявів мінно-вибухової травми і становить 6,6% - 7,1% в загальній структурі бойових санітарних втрат, 39,5% - серед усіх уражень ЛОР-органів.

“На сьогодні акубаротравматичне ураження, як основне чи супутнє, мають понад 93% госпіталізованих постраждалих із зони бойових дій”, - зауважив фахівець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-