Битва за Україну. День чотириста дванадцятий

Битва за Україну. День чотириста дванадцятий

Укрінформ
Наступна зустріч «Рамштайн» відбудеться 21 квітня на базі в Німеччині, зустріч очолить Ллойд Остін. "Укроборонпром" відвантажив чергову партію 125-міліметрових снарядів.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дванадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Офіційний візит прем’єр-міністра України до Канади

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль прибув із першим офіційним візитом до Канади.

Денис Шмигаль проведе зустріч із Джастіном Трюдо у Торонто. До зустрічі приєднаються міністр фінансів Канади Христя Фріланд, міністр закордонних справ Мелані Жолі та міністр оборони Аніта Ананд.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль разом з віцепрем’єркою Канади Христею Фріланд зустрівся з представниками української громади і наголосив, що мета України залишається незмінною – це перемога над агресором та відбудова сильної, демократичної України у складі Європейського Союзу і НАТО.

***

  • Наступна зустріч «Рамштайн» відбудеться 21 квітня на базі в Німеччині, зустріч очолить Ллойд Остін – Повітряні сили США в Європі.
  • У державному концерні "Укроборонпром" заявили про відвантаження для Сил оборони чергової партії 125-міліметрових танкових снарядів. Боєприпаси виготовляються спільно із однією з країн-членів НАТО за кордоном.
  • МВФ прогнозує, що динаміка ВВП України в 2023 році все ж збереже негативну тенденцію та становитиме «мінус» 3 відсотки, що, тим не менше, значно відрізняється від «мінус» 30,3 відсотка за підсумками 2022 року – П’єр-Олів’є Горінчас, головний економіст МВФ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Резніков, міністр оборони: «...Не всі деталі ми зараз можемо розкрити. Є деякі нюанси, які досі не відомі нашому ворогу, а це означає, що ми можемо пропонувати їм ще черговий "сюрприз" на морі, чергову "бавовну", пов’язану з їхніми кораблями. Ми просто чекаємо слушного моменту, щоб повторити цю історію».

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «11 квітня 2022 року було повністю відновлено контроль над державним кордоном у Сумській області. Сили оборони остаточно вибили ворога та деокупували область. Міста і села Сумщини зупинили противника на шляху до столиці. Окупанти зазнали відчутних втрат у живій силі та військовій техніці. Дякую кожному, хто визволяв Сумщину».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

ЗСУ відбили понад пів сотні атак, а також уразили станції радіоелектронної боротьби та збили два безпілотника "Орлан" ворога – Генштаб.

російські повітряно-десантні війська (ВДВ) в Україні отримали термобаричні реактивні систем залпового вогню ТОС-1А – розвідка Британії.

Останні два тижні місцеві мешканці тимчасово окупованого Енергодару фіксують, що російські військові намагаються замінувати все навколо міста – Дмитро Орлов, міський голова Енергодара. Вороги бояться контрнаступу ЗСУ і намагаються себе убезпечити

***

Під час окупації Київщини загинули 1374 цивільні людини, з яких 717 були вбиті зі стрілецької зброї – Андрій Нєбитов, начальник Головного управління Нацполіції у Київській області.

російські загарбники за минулу добу здійснили 56 обстрілів Херсонської області, дві людини отримали поранення – ОВА.

У боях за Бахмут загинув український велогонщик Костянтин Денека, йому було 40 років – Комітет ВР з питань молоді і спорту. Спортсмен загинув 31 березня під Бахмутом внаслідок уламкового поранення. Денека служив в одному зі спецпідрозділів Головного управління розвідки МОУ. Вічна пам’ять і слава Герою.

НОВИНИ: Україна

  • Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Обговорили питання підвищення ефективності системи керування та взаємодії різних угруповань сил безпеки й оборони України під час виконання бойових завдань, ситуацію на фронті та забезпечення війська боєприпасами.
  • Міністри закордонних справ України та Італії Дмитро Кулеба і Антоніо Таяні під час телефонної розмови обговорили нову військову допомогу, яку Рим може надати Києву.
  • Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі освятив три тисячі пасок, які будуть відправлені українським військовим – пресслужба Православної церкви України

Верховна Рада ухвалила:

  • закон, який передбачає заборону використовувати, продавати та передавати феєрверки класів F2, F3, F4. Феєрверки класів F2 (загального використання, мають низький рівень небезпеки та шуму, не призначені для використання у житлових будівлях), F3 (загального використання, мають середній рівень небезпеки, не призначені для використання у житлових будівлях), F4 (професійного використання, мають високий рівень небезпеки). Заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними Силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами;
  • Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо зареєстрованого місця проживання неповнолітніх осіб на період тимчасової окупації російською федерацією території України”;
  • в цілому законопроєкт, яким вносяться зміни до Бюджетного кодексу України стосовно використання коштів з рахунків на підтримку України;
  • закон, яким припиняється нарахування та сплата податку на нерухоме майно, що було знищене чи пошкоджене внаслідок російської агресії.

  • Рішення Вищого антикорупційного суду про конфіскацію на користь держави двох третин столичного торговельного центру Ocean Plaza набрало чинності – ЗМІ. 20 березня Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо конфіскації часток російського олігарха Ротенберга та його сина в київському ТРЦ Ocean Plazа.
  • Кабінет Міністрів України вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, дозволивши вручати військовозобов'язаним повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку – постанова Уряду.
  • Правоохоронці на Київщині поставили на облік понад 3 тисячі одиниць трофейної зброї – Андрій Нєбитов, начальник Головного управління Нацполіції у Київській області. Торік поліція Київщини видала близько 20 тис. одиниць зброї представникам підрозділів територіальної оборони. Він запевнив, що вся зброя обліковується.
  • Депутати Волинської обласної ради проголосували за заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території області – Суспільне Луцьк. Крім того, облрада підтримала текст звернення до вірян УПЦ (МП) із закликом розірвати будь-які зв’язки з російською церквою.
  • Рінат Ахметов ініціював арбітраж проти росії і вимагатиме компенсації збитків, завданих його бізнесу на території тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей у період 2014-2017 років – холдингова компанія СКМ. Йдеться про втручання у діяльність або експропріацію десятків підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, в тому числі Єнакіївський металургійний завод, ДТЕК Ровенькиантрацит, ДТЕК Свердловантрацит, навчально-тренувальна база «Кірша» та «Донбас Арена». Гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть в майбутньому спрямовані на відновлення України.
  • Україна розраховує за 5-7 років отримати приблизно 100 млрд доларів за рахунок заарештованих по всьому світу російських суверенних активів – Олег Гавриш, головний консультант керівника Офісу Президента України. Наразі наша держава оцінює заподіяні російською агресією матеріальні збитки у 700-800 млрд дол. І з кожним днем війни ця сума зростає.

***

  • З 3 по 9 квітня 2023 року через морські порти Одеської області було експортовано 655,9 тис. т агропромислової продукції, що на 23% менше, ніж за попередній тиждень – Український клуб аграрного бізнесу.
  • Україна планує експортувати до Європи більші обсяги електроенергії, ніж торік – Герман Галущенко, міністр енергетики. Прибутки від експорту електроенергії дозволять залучити додаткові кошти для відновлення енергетичних об’єктів, які були зруйновані або пошкоджені внаслідок російських обстрілів.
  • Дефіцит фінансування швидкого відновлення України цьогоріч становить $11 млрд – Девід Малпасс, голова Світового банку. Він анонсував проведення 12 квітня третього круглого столу міністрів на підтримку України, зокрема щодо пошуку коштів для швидкого відновлення.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен не виключив, що рішення Заходу про можливу передачу Україні бойових літаків F16 буде прийнято "до літа" – Le Figaro.
  • У середу на зустрічі міністрів фінансів країн G7, де будуть обговорювати глобальну економіку, фінансові ринки та вторгнення рф, Японія представить свою модель фінансової підтримки України – Reuters
  • Агентства національної безпеки США перевіряють, як вони діляться своїми найбільш чутливими секретами всередині уряду США – Reuters. Слідчі також працюють над з’ясуванням того, яка особа чи група могла мати здатність і мотивацію оприлюднити звіти розвідки. У Білому домі деякі з цих документів, які не пройшли перевірку на оригінальність, назвали підробкою.
  • Секретні документи США свідчать про те, що президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі у лютому планував виробити 40 тис. ракет для росії та доручив чиновникам тримати у таємниці виробництво і відвантаження ракет, "щоб уникнути проблем із Заходом" – The Washington Post.
  • Міністр фінансів України Сергій Марченко спільно з керуючим директором Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Махтарем Діопом обговорили у Вашингтоні розширення державно-приватного партнерства – Мінфін.
  • Польща разом зі США побудує на своїй території склади озброєнь на кілька тисяч одиниць військової техніки НАТО – Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі
  • Міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сіярто на переговорах по енергетиці в москві заявив, що угорська компанія MOL безпосередньо розплачуватиметься з Україною за транзит російської нафти трубопроводом "Дружба" – ЗМІ.

ВОРОГ

  • держдума рф ухвалила у другому та третьому читаннях поправки, які узаконюють електронні повістки, їх відправлятимуть в особисті кабінети на «Держпослугах» -«Медуза». Електронна повістка буде вважатися врученою з моменту розміщення в особистому кабінеті на «Держпослугах».
  • Європейська мережа національних інституцій з прав людини (ENNHRI) проголосувала за виключення з організації інституції уповноваженої з прав людини в російській федерації на чолі з москальковою – Дмитро Лубінець, уповноважений ВРУ з прав людини. Це вперше за історію існування об’єднання, коли виключають одного із членів.
  • росія цього року вперше почала експорт палива до Ірану залізницею після того, як традиційні покупці відмовилися від торгівлі з москвою – Reuters. У лютому і березні росія поставила до Ірану до 30 тис тонн бензину і дизельного палива.
  • БПЛА літакового типу з невідомим вибуховим пристроєм упав біля паркану (Білгородського, – ред.) аеропорту імені Шухова та вибухнув – росЗМІ. Жертв та постраждалих немає, аеропорт зараз не працює. Вибух пошкодив паркан та кабель сигналізації аеропорту.
  • Дехто Віталій Бородін звернувся до генпрокурора рф із проханням порушити стосовно 84-річної актриси Лії Ахеджакової справу за кількома статтями Кримінального кодексу, зокрема щодо держради – ЗМІ. Бородін заявив, що Ахеджакова критикує «ухвалені державними органами та президентом рф рішення та політику щодо спеціальної військової операції» і нібито фінансує ЗСУ (сама акторка це заперечувала).

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-