Пам'яті військового капелана Максима Козачини

Пам'яті військового капелана Максима Козачини

Хвилина мовчання
Укрінформ
Капелан Православної Церкви України загинув 26 лютого 2022 року на ворожому блокпосту, коли повертався до родини

Народився Максим Козачина у 1979 році у Новомосковську Дніпропетровської області. Після закінчення семінарії переїхав до села Розважів Іванківського району Київської області. З 2000 року отець Максим служив настоятелем місцевої парафії Різдва Пресвятої Богородиці.

Фото: ВО "Свобода"

Коли у 2014 році почалася війна на сході країни, їздив на передову як капелан, підтримував бійців молитвою і словом.

Фото: Фейсбук Viktoriia Kramarenko

24 лютого 2022 року російські військові прийшли через Чорнобильську зону відчуження та Іванківський район. Так загарбники пробивали шлях до столиці.

26 лютого отець Максим повертався до родини. На блокпосту його зупинили військові рф. За свідченням очевидців, озброєні люди витягли священника з машини й розстріляли. Їх не зупинило те, що отець Максим був у рясі та з православним хрестом.

«Він, військовий капелан часів АТО, у перші роки бойових дій на Донбасі бачив там смерть в лице. Але не думав, що знайде її на Київському Поліссі. В рясі, з хрестом на грудях і нерозлучною Біблією, після відправлення служби Божої в Іванкові 26 лютого він поїхав на своїх стареньких Жигулях четвертої моделі у Розважів до сім’ї. Сподіваючись, що священника російські вояки не чіпатимуть. Але на блокпосту на перехресті вул. Розважівської з окружною дорогою вороги зупинили його кулеметними чергами...», - йдеться в опублікованій Укрінформом замітці головного редактора Іванківської районної газети Павла Смовжа про окупаційні звірства рашистів.

Фото: ВО "Свобода"

Там, на обочині, мертвий священнослужитель пролежав понад три доби. росіяни цинічно не давали можливості забрати його тіло. Проте сміливі українці все ж забрали тіло священника. За участі голови Іванківської ОТГ Тетяни Свириденко, кількох депутатів селищної ради та вірян настоятеля іванківської релігійної громади ПЦУ протоієрея Максима Козачину 1 березня неглибоко поховали біля каплички на західній околиці селища. Там, де він з допомогою патріотично настроєних людей розпочав кілька років тому будівництво Божого Храму української церкви.

Фото: Фейсбук Олег Береговий

Фото: Фейсбук Viktoriia Kramarenko

Вічна пам’ять! Молімося до Господа за упокій його душі та душ всіх героїв, які віддали життя, захищаючи Україну. Господь покарає тих, хто приніс кров і смерть на нашу українську землю», - підкреслили у Фонді пам’яті спочилого Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви, Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Мефодія, згадуючи отця Максима. 

Фото: Фейсбук Viktoriia Kramarenko

Як зазначили в Українському інституті національної пам’яті, отець Максим став першою жертвою новітньої російської агресії серед православних священників, але не останньою.

Фото: Павло Смовж

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 28 квітня 2022 року зустрівся у своїй резиденції з дружиною і дітьми убитого російськими окупантами капелана Максима Козачини.

Фото: Фейсбук Viktoriia Kramarenko

Він підтримав родину загиблого священнослужителя та висловив свої співчуття. «Отець Максим пішов, як відданий своєму служінню капелан-герой. Церква постійно згадуватиме його у своїх молитвах, тож нехай Господь дарує йому Царство небесне і вічний спокій», – сказав Епіфаній.

Перше фото: Фейсбук Viktoriia Kramarenko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-