Пам'яті марафонця Сергія Проневича

Пам'яті марафонця Сергія Проневича

Хвилина мовчання
Укрінформ
Рік тому на Сумщині окупанти вбили спортсмена, марафонця із «Книги рекордів України»

Під час окупації його рідної Боромлі Сергій Проневич самотужки боровся з ворогом: робив “коктейлі Молотова” та палив російську техніку. росіяни вбили його під час одного із нічних диверсійних виходів.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Свій рекорд Сергій Проневич поставив у 2019 році на змаганнях у Білій Церкві під час XVI-го Міжнародного марафону. Тоді він уперше став відомим на всю країну: пробіг марафонську дистанцію 42 км у повній амуніції військового українського солдата за 4 години 36 хвилин.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

“Я сподіваюся, що підкорю ще не одну спортивну вершину і що передам свій досвід моїм учням, які займаються бігом”, – написав тоді спортсмен на своїй сторінці у Фейсбуці.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Вдруге вся країна заговорила про Сергія Проневича у березні 2022 — тоді на Сумщині знайшли тіло закатованого чоловіка. У ньому впізнали марафонця, рекордсмена України.

Проневич ніколи не був зручною людиною для влади, міг різко висловитися проти місцевих чиновників. Відтак, у 2021-му році його звільнили з посади тренера легкоатлетів у Тростянці, де тренував легкоатлетів у місцевій ДЮСШ.

Коли у лютому 2022 року Боромлю окупували росіяни, як і сусідній Тростянець, Сергій Проневич долучився до партизанського руху.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Відомо, що Сумщину напередодні вторгнення місцева влада не підготувала до наступу військових рф і там не була сформована Тероборона. Усі партизанські загони та диверсійні групи, які самоорганізувалися із місцевих активістів, згодом влилися в Сумську ТрО чи інші підрозділи ЗСУ. Сергій працював в одній із такій груп. Він займався розвідкою позицій ворога та знищенням їхньої техніки.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Щоночі Проневич обходив зо два десятки кілометрів, аби розвідати кількість ворожої техніки поблизу сусідніх сіл, дані передавав військовим. Також готував "коктейлі Молотова" та самотужки закидав ними російську важку військову техніку. На рахунку Проневича — вісім одиниць знищеної російської техніки. За це за ним полювали росіяни. Під час одного із нічних виходів Сергія Проневича вислідили з тепловізійної оптики біля одного із місць розташування російської армії. Його схопили, катували, а тоді — розстріляли. Про це згодом розповідала мати марафонця Антоніна Проневич.

Фото: Суспільне Суми

“Із 12 березня мені нічого невідомо (про нього — ред.), тому що не було зв’язку, ніде нічого. Кажуть, його тримали у підвалі, в пожежній, і там його катували, тому що на руках сліди від кайданок було видно", - каже пані Антоніна про сина.

Крім спорту, Сергій Проневич любив майструвати вироби з дерева та соломи. Садив сад та збирався змайструвати дитячий майданчик поруч із вулицею, на якій мешкав. Завести сім'ю та народити дітей марафонець не встиг. Йому було лише 29 років.

Фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Сумська обласна прокуратура досі розслідує справу про порушення звичаїв ведення війни щодо катування та розстрілу Сергія Проневича. Наразі винуватців у його смерті не покарано.

Фото: Боромлянська сільська рада

У День Гідності та Свободи Президент України нагородив Сергія Проневича орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Перше фото: Фейсбук Sergey Pronevich

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-