Битва за Україну. День чотириста четвертий

Битва за Україну. День чотириста четвертий

Укрінформ
Україна отримала від МВФ перший транш на 2,7 млрд доларів у межах нової програми розширеного фінансування. Польща вже передала Україні перші винищувачі МіГ-29.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 3 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Україна отримала перший транш від МВФ у межах нової програми розширеного фінансування - сума становить 2 млрд спеціальних прав запозичень, або близько 2,7 млрд дол. - голова НБУ Андрій Пишний.
  • Президент Володимир Зеленський 5 квітня відвідає Польщу на запрошення президента Анджея Дуди - Марчін Пшидач, голова бюро міжнародної політики канцелярії президента Польщі. Під час візиту Зеленського до Польщі 5 квітня буде розмова про передачу бойових літаків.
  • Австралійська компанія Electro Optic Systems оголосила про підписання контракту на постачання дистанційних систем озброєння (RWS) в Україну на суму до 80 мільйонів доларів США — сайт компанії.
  • Уряди Норвегії та Данії погодилися співпрацювати задля надання Україні 8000 артилерійських снарядів, причому Осло відправить 155-мм артилерійські снаряди, а Копенгаген — відповідні підривачі, про це оголосили у міністерствах оборони Данії та Норвегії.
  • Організація Об‘єднаних Націй не впоралась із своїм основним завданням – підтриманням миру та безпеки у світі – і потребує радикального реформування - голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

ЦИТАТИ ДНЯ

Президент України Володимир Зеленський: «Наступний тиждень буде особливо вагомим для нашого захисту, нашого руху до перемоги. Вже готуємося до запланованих подій і рішень. Головне зараз – берегти нашу єдність, дбати про наших захисників, захисниць, допомагати одне одному й державі».

Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку: «Ворог продовжує атакувати на Авдіївському, Мар’їнському та Вугледарському напрямках, там зосередив свої зусилля, але успіху не мав. В районі Донецького напрямку з’явились спецпризначенці, там їх декілька підрозділів. Вони активно маневрують, вчора наші підрозділи артилеристів та піхотинців намагались знищити один з підрозділів, але ворогу вдалося вийти із зони обстрілу. Натомість в одному з районів Донецького напрямку відбулося покращення тактичного положення. Тобто нами були зайняті позиції стратегічно важливі».

Еміне Джапар, перша заступниця міністра закордонних справ України: «Важливо забезпечити невідворотність покарання для винних у скоєнні воєнних злочинів. Це наш спільний обов’язок перед тими, хто загинув від рук російського агресора, починаючи з 2014 року. Рада Європи має відіграти провідну роль у створенні спеціального трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Збройні сили України за добу відбили понад 45 атак російських окупантів, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка. Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ уразили ворожий пункт управління, три райони зосередження живої сили загарбників, три позиції засобів ППО та шість інших важливих об’єктів військ рф - Генштаб ЗСУ
  • Вранці 3 квітня в тимчасово окупованому Мелітополі вибухнув автомобіль, постраждав колаборант Максим Зубарев, він зараз у лікарні. "Він пішов на співпрацю з ворогом одним з найперших і очолював так звану Якимівську адміністрацію", - розповів у Телеграмі мер Мелітополя Іван Федоров. Удень в мережі поширили запис, зроблений мелітопольськими партизанами, в якому вони беруть на себе відповідальність за підрив автомобіля гауляйтера Якимівки.
  • Сили оборони України знищили польовий пункт боєпостачання російських загарбників у Каховському районі та спостережний пункт ворога на одному з островів - оперативне командування "Південь".
  • росія переважає Україну в повітрі у 5-6 разів, тому Україна потребує багатоцільових літаків F-16, які можуть вражати повітряні, наземні, надводні цілі - речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

***

  • Україна звільнила з російського полону ще 12 людей, серед них – 10 військових та двоє цивільних - Координаційний штаб. Служба безпеки України показала ексклюзивні кадри із обмінувійськовополоненими 3 квітня.
  • Упродовж минулої доби російські загарбники обстріляли 92 населених пункти в семи областях України. Загинули 12 людей та 32 зазнали поранень - повідомляє Military Media Center.
  • Щонайменше 6 людей загинуло та ще 15 дістали поранення у результаті російських обстрілів Донецької області 2 квітня - голова Донецької ОВА Павло Кириленко.
  • Минулої доби російська армія 20 разів обстрілювала Херсонську область, одна людина загинула, - очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.
  • російські війська завдали 55 артилерійських ударів по Василівському та Пологівському районах Запорізької області. Постраждав мирний житель, який зараз перебуває в лікарні - голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

НОВИНИ: Україна

  • Президент Володимир Зеленський у річницю визволення села Ягідне Чернігівської області відвідав школу, у підвалі якої російські загарбники майже місяць тримали мирних жителів у заручниках. Разом із главою Української держави школу відвідав віцеканцлер Німеччини Роберт Габек. Президент відвідав військовий госпіталь і поспілкувався із захисниками України, котрі проходять лікування після поранень, яких вони зазнали під час бойових дій, зокрема на Донецькому напрямку.
  • Українські медійні організації закликають правоохоронні органи розслідувати факти перешкоджання роботі журналістів біля Києво-Печерської Лаври 30 березня та притягнути винних до відповідальності - спільна заява Медіаруху, Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки.
  • Служба безпеки Україну повідомляє, що зібрала вичерпну доказову базу на прокремлівського блогера-мільйонника Юрія Подоляку, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України - пресслужба СБУ.
  • Україна спільно з міжнародними партнерами готує пілотний проєкт з тестування у реальних умовах новітніх технологій для обстеження територій, що можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами. Про це йшлося під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування.
  • Нідерланди долучаться до критично важливих напрямів раннього відновлення України - перший віце-прем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко.
  • Внутрішньо переміщені особи та громадяни, звільнені з полону, можуть отримати в центрах зайнятості ваучери на навчання - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.
  • Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин оприлюднив відео першої молитви українською мовою за Україну і захисників у Покровському кафедральному соборі УПЦ, який після скандалу з побиттям військового перейшов у підпорядкування ПЦУ.

***

  • Україна за 8 місяців роботи "зернового коридору", з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року, експортувала 26,3 млн т аграрної продукції Мінагрополітики.
  • "Укренерго" не застосовує відключення споживачів у жодній області попри вище споживання, імпорт електроенергії відсутній - пресслужба Укренерго.
  • Укргазвидобування пробурило розвідувальну свердловину, добовий дебіт якої перевищив 460 тис. кубометрів газу на добу. Це найпотужніша газова свердловина за останні 2,5 роки - НАК «Нафтогаз України».
  • Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings підвищило рейтинг АТ «Укрзалізниця» до максимального в умовах воєнного часу рівня ССС+ - УЗ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Найбільший німецький виробник зброї концерн Rheinmetall будує в Румунії центр обслуговування західної військової техніки, яку використовують Збройні Сили України. Як очікується, центр, розташований неподалік кордону з Україною, почне працювати вже цього місяцяn-tv.

Німеччина та Румунія тісно співпрацюють у підтримці України як на двосторонньому рівні, так і як партнери в ЄС і союзники в НАТО, заявили канцлер ФРН Олаф Шольц і президент Румунії Клаус Йоганніс під час спільного брифінгу в Бухаресті.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вважає за потрібне реформувати Раду Безпеки ООН, оскільки держава-агресорка не може головувати в цій структурі.

Оголошення росії про намір розмістити ядерну зброю на території білорусі є спробою залякати Захід, але НАТО зберігатиме пильність та не піддаватиметься на ядерний шантаж з боку кремлівського керівництва - генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Також Генсек сказав, що будь-яке постачання летальної зброї китайського виробництва для підтримки росії у її агресивній війні проти України стане великою помилкою, яка може підірвати глобальну стабільність та безпеку.

Міністр закордонних справ Японії Йошімаса Хаяші під час зустрічі з китайським колегою Цінь Ганом закликав Китай відігравати «відповідальну роль» у врегулюванні «кризи в Україні» - Kyodo News.

На зустріч міністрів у межах саміту країн G7 у Хіросімі японська сторона запросила віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова поділитися досвідом України з протидії масованим російським кібератакам і усунення вразливостей телекомунікаційної інфраструктури - Kyodo News.

Україна подала скаргу на рішення FIE повернути до змагань спортсменів з росії та білорусі, позов розглядатиме Спортивний арбітражний суд у Лозанні - пресслужба федерації фехтування України.

Туреччина продовжила термін перебування автомобілів з українською реєстрацією на своїй території до 30 червня 2023 року включно - посольство України.

Південна Корея, Сполучені Штати та Японія сьогодні розпочали масштабні військово-морські навчання за участю американського авіаносця USS Nimitz - Yonhap.

4 квітня прапор Фінляндії замайорить у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, а країна приєднається до Північноатлантичного альянсу. Раніше Єнс Столтенберг вже заявив, що Фінляндія офіційно стане членом НАТО у найближчі дні.

На виборах до парламенту Фінляндії, які відбулися в неділю, найбільше голосів здобули дві опозиційні сили, партія чинної очільниці уряду - на третьому місці, повідомляє Yle.

ВОРОГ

Посол рф у білорусі Борис Гризлов заявив, тактична ядерна зброя, яку москва має намір розмістити в білорусі, буде дислокована ближче до її західного кордону Інтерфакс.

За підозрою у вбивстві російського «воєнкора» владлена татарського (максима фоміна), розшукують жительку Санкт-Петербурга Дар'ю Трепову, не знайшовши підозрювану вдома силовики затримали її матір — росЗМІ.

За дорученням самопроголошеного президента лукашенка у білорусі почали перевірку бойової готовності Збройних сил - Міноборони рб

На Красній поляні в Сочі, де розташована секретна резиденція президента рф путіна, встановили зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1" - Навальний LIVE.

Рада федерації росії в понеділок ухвалила рішення перестати сплачувати внески до бюджету Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) - повідомив спікер Державної думи.

російські спецслужби вилучають паспорти у високопосадовців та керівників державних компаній, щоб запобігти їхньому виїзду за кордон - The Financial Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-