Битва за Україну. День чотириста третій

Битва за Україну. День чотириста третій

Укрінформ
Секретар РНБО Олексій Данілов окреслив 12 кроків деокупації Криму. Довкола Покровського кафедрального собору гострий конфлікт через побиття військового.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Секретар РНБО Олексій Данілов окреслив 12 кроків деокупації Криму, де серед іншого йдеться про покарання гауляйтерів та колаборантів, звільнення ув’язнених українців та кримських татар, демонтаж Кримського мосту та перейменування Севастополя на Ахтіар.

Українські артилеристи закінчили навчання на самохідних артилерійських установках AS90 у Великій Британії. Це друга група бійців, яка пройшла подібну підготовку – британське міноборони.

Кабінет Міністрів доручив Державній службі з етнополітики та свободи совісті опрацювати питання, порушені в петиції із закликом не забороняти УПЦ МП. Тим часом поліція відкрила провадження за фактом побиття в одному із храмів міста Хмельницького чоловіка у військовій форміСуспільне. Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин вважає, що побиття військового у храмі має стати аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроєкт про заборону УПЦ, також повідомив, що міськрада на позачерговій сесії проголосує за припинення користування УПЦ МП всіма земельними ділянками на території громади. Натомість в УПЦ заявили про штурм «радикалами» Покровського кафедрального собору.

ЦИТАТИ ДНЯ

Президент України Володимир Зеленський: «Рік, як ми вигнали окупантів із Київщини. Український народе! Ти зупинив найбільшу антилюдську силу нашого часу. Ти зупинив силу, яка зневажає та хоче знищити все те, що дає значення людині. І ми звільнимо всі наші землі. Повернемо український прапор в усі наші міста й громади. Зробимо все, щоб Україна повернулась».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили оборони протягом доби відбили понад 70 атак російських загарбників на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Завдяки злагодженим та вмілим діям українських захисників на Донецькому напрямку ворог відступив із деяких позицій, зараз українські військові облаштовують позиції для ведення оборонних дій.

Упродовж тижня Сили оборони України ліквідували 4000 російських військових і знищили 224 одиниці озброєння та військової техніки - перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 8 ударів по російських загарбниках, уразили один район зосередження живої сили, один пункт управління та два інші важливі об’єкти ворога - Генеральний штаб ЗСУ. російські війська протягом доби 2 квітня завдали 5 ракетних та 22 авіаційні удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Щонайменше шість вибухів пролунали зранку у Мелітополі на території локомотивного депо, де ворог облаштував свою ремонтну базу для військової техніки – мер Іван Федоров.

Ворог вивів на бойове чергування у Чорне море 12 кораблів, із них три – ракетоносії, можливий залп яких 20 "Калібрів", Військово-морські сили Збройних сил України повідомляють у Фейсбуці.

Втрати російської армії з початку повномасштабного вторгнення в Україну становлять до 200 тисяч людей, водночас значна частина з них була спричинена небойовими причинами. Найголовніша серед них – це масове пияцтво – британська розвідка.

***

Відомо про 4396 дітей-сиріт, яких незаконно вивезли на територію Росії чи на тимчасово окуповану територію, і Україна вимагає повернути їх та передала росії пойменний список цих дітей - Ірина Верещук, сказала віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Станом на 9.00 2 квітня російські війська обстріляли 102 населених пункти в 7 областях України, внаслідок обстрілів 4 цивільні особи загинули, 15 поранені – Military Media Center.

Обстріли

  • Війська рф завдали удару по центру міста Костянтинівка Донецької області, унаслідок чого загинули шестеро мирних жителів, ще восьмеро цивільних дістали поранення
  • У Харківській області російські загарбники обстріляли щонайменше 14 прикордонних населених пунктів, є загиблий і поранений серед цивільного населення; у селі Довгалівка чоловік підірвався на невідомому вибуховому пристрої.
  • Війська російської федерації за минулу добу 60 разів обстріляли Херсонську область, є загиблий і поранені серед мирного населення
  • У Торецьку Донецької області в ніч на 2 квітня російські війська завдали удару по багатоповерховому будинку, через влучання ворожих снарядів постраждали 4 мирних жителів.
  • На Донеччині через обстріл Курахівської ТЕС порушене електропостачання Покровського району
  • У Новослобідській громаді Сумської області російські війська зранку 2 квітня обстріляли з мінометів молоковоз, убивши двох цивільних – водія й експедитора.

Під окупацією були 15 громад: ОВА оприлюднила ролик до річниці визволення Київщини.

НОВИНИ: Україна

  • Національна енергетична компанія «Укренерго» зняла всі обмеження споживання електроенергії, введені в Київській, Житомирській і Харківській областях через пошкодження обладнання під час масованої ракетної атаки росіян – Укренерго
  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів зустріч з президентом Міжнародної федерації гімнастики Морінарі Ватанабе. Учасники зустрічі розповіли про агресію, яку чинить росія проти України і наголосили, що рф використовує своїх спортсменів для пропаганди агресії, тож закликали його підтримати ініціативу щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпіаді 2024 року – сайт глави держави.
  • Одним із завдань Міністерства охорони здоров’я є розширення доступності до лікарських засобів для жителів сільської місцевості – МОЗ.
  • Нинішнього року кількість абітурієнтів в Україні зросте на 0,55%, тож 229 тисяч осіб матимуть право вступати до закладів вищої, фахової передвищої освіти - Міносвіти. Крім того, кількість випускників дев'ятих класів становитиме близько 381 тисячі осіб.
  • Міністерство освіти і науки України надіслало листи до своїх колег у 31 країну та отримало позитивну відповідь від 21 міністерства щодо забезпеченням умов українським учням для проходження мультипредметного тесту – Андрій Вітренко, заступник міністра освіти
  • У Сумській області правоохоронці викрили схему розкрадання благодійних коштів, яку створили голова однієї з громадських організацій та колишній співробітник ОВА.
  • Прикордонники Подільського загону спільно з представниками Управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області викрили схему переправлення за кордон громадян призовного віку - Держприкордонслужба
  • З-поміж засуджених за колабораційну діяльність на пробації перебувають 235 осіб, щодо яких суд вирішив застосувати покарання, не пов’язане з позбавленням волі – директор Державної установи “Центр пробації” Олег Янчук.
  • На Рівненщині волонтери, які збирали і здавали на переробку вторинну сировину, зібрали на підтримку ЗСУ понад 100 тисяч грн - Віталій Коваль, начальник Рівненської ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Українська громада Нью-Йорка влаштувала акцію протесту проти російського головування в Раді Безпеки ООН, яке розпочалося 1 квітня.
  • Європейський Союз виступатиме проти зловживань росією під час її головування у квітні в Раді безпеки ООН – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.
  • Західному світу треба запровадити нові санкцій проти білорусі й росії, аби показати, що ядерний шантаж не спрацює – глава МЗС Латвії.
  • Посол України в Німеччині Олексій Макеєв розкритикував чергові заклики німецьких діячів, які є колишніми політиками Соціал-демократичної партії та представниками профспілок, до миру та якнайшвидших переговорів Києва та Москви. "Це чистий цинізм стосовно численних жертв російської агресії", – сказав український посол.
  • ОБСЄ почала роботу над міжнародним звітом про депортацію та спробу асиміляції українських дітей росією, що є кроком у системній відповідальності держави-агресорки за цей злочин – Володимир Зеленський.
  • Чехія ще не вичерпала всі свої можливості щодо надання військової допомоги Україні - Яна Чернохова, міністр оборони країни. Разом з начальником Генштабу вони склали графік і перелік допомоги, яку ще можна відправити в Україну. Його буде передано під час зустрічі міністра з президентом Петром Павелом у середу.
  • У Туреччині після офіційного опублікування набув чинності закон про ратифікацію протоколу щодо вступу Фінляндії в НАТООфіційний вісник Туреччини.
  • Фінське управління зі стягнення боргів ухвалило заморозити кошти російського центру науки та культури, розташованого в Гельсінкі – Yle.
  • У правлячої партії Вірменії немає бажання чи наміру затримувати президента рф володимира путіна попри те, що Конституційний суд країни визнав зобов'язання, закріплені Римським статутом про Міжнародний кримінальний суд — Armenpress.
  • Очільники зовнішньополітичних відомств США й Росії Ентоні Блінкен і Сергій Лавров у неділю провели першу з липня 2022 року телефонну розмовуповідомило МЗС Росії. У Державному департаменті США підтвердили розмову, зазначивши, що очільник американської дипломатії закликав Кремль негайно звільнити незаконно затриманих громадян США Евана Гершковича і Пола Вілана.
  • Міжнародний олімпійський комітет не задоволений рішенням Києва відмовитися від участі у відбіркових змаганнях Олімпіади-2024, якщо українським спортсменам доведеться змагатися з росіянамизаява комітету.
  • Міністерство внутрішніх справ Латвії планує провести в Юрмалі курс психологічної підтримки для офіцерів Державної прикордонної служби України – агенція LETA.
  • Бойовий турецький безпілотник Akinci, створений компанією Baykar Makina, на якому стоїть двигун українського виробництва, уразив ціль на відстані 140 кілометрівBaykar Makinа.
  • На полігоні в Йонбені, головному ядерному комплексі Північної Кореї, зафіксовано високий рівень активності - розслідувальний проект 38 North.

ВОРОГ

  • У центрі Санкт-Петербурга стався вибух у кафе, яке раніше належало Євгену Пригожину, загинув "воєнкор" Владлен Татарський, 15 поранених – росЗМІ.
  • Диверсант ФСБ Ігор Гіркін (Стрєлков), донецький колаборант Павло Губарєв, пропагандист Максим Калашников та інші заявили про створення так званого "клубу розсерджених патріотів", а також випустили свій маніфест – ЗМІ. За словами Гіркіна, ситуація на фронті, яку засоби масової інформації всіляко лакують, вкрай негативно впливає на обстановку по всій країні. Не побоюся цього сказати, що ми рухаємося до воєнної поразки...
  • Тіньовий флот російських нафтових танкерів курсує без покриття відповідальності перед третіми особами від Міжнародної групи страховиків (IG), що посилює ризики пов’язані з розливом нафти – The Financial Times
  • Тушинський суд москви призупинив на 90 діб роботу Англо-американської школи (AAS Moscow), назвавши керівництво установи винним в адміністративному порушенні вимог щодо ведення загальноосвітньої діяльності в росії – РБК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-