Битва за Україну. День триста дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День триста дев’яносто дев’ятий

Укрінформ
Міністр оборони Рєзніков сказав, що контрнаступ українських військ має розпочатися у квітні-травні 2023 року, він уже планується на кількох напрямках.

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’яносто дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 29 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Виселення УПЦ МП з Лаври

Сьогодні, 29 березня, представники УПЦ МП мають остаточно звільнити Києво-Печерську Лавру у зв'язку з розривом договору про оренду.

Віряни Української православної церкви московського патріархату, які зібралися зранку на території Києво-Печерської Лаври, почали розходитися близько 14 години. Наразі там залишаються близько 200 прихильників УПЦ (МП) – ЗМІ. Деякі з них тримають плакати з надписами: "Ми – віряни УПЦ, колиски канонічного православ'я. З нами Мати Божа", "За збереження обителі у істині і правді" тощо. Водночас їхні противники тримають плакат з надписом "Геть російську церкву".

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує залишати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра" – ЗМІ. 29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/УПЦ (МП). У Лаврі подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

***

  • Рада Безпеки ООН 31 березня проведе засідання для обговорення погроз президента рф володимира путіна розмістити ядерну зброю на території білорусі – секретаріат Радбезу. У порядку денному цей пункт сформульовано як «загроза міжнародному миру та безпеці».
  • Бюджетний комітет Бундестагу за поданням федерального уряду Німеччини проголосував за кардинальне збільшення військової допомоги Україні, збільшивши її на 12 млрд євро. На поточний рік виділено 3,24 млрд євро, а на наступні роки до 2032 року – загалом 8,82 млрд євро – Deutsche Welle.
  • Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув на контрольовану російськими окупантами Запорізьку атомну електростанцію – The Guardian. Гроссі вирушив на Запорізьку АЕС, щоб оцінити стан безпеки станції.
  • Європейське енергооб'єднання ENTSO-E збільшує імпортну потужність в Україну до 850 МВт з поточних 700 МВт – Кадрі Сімсон, комісар ЄС з питань енергетики. Також плануються поставки сонячних панелей в Україну, щоб забезпечити електропостачання лікарень та іншої цивільної інфраструктури.
  • Міністерство молоді та спорту України виступило із заявою про рішення Виконкому МОК від 28 березня, у якій засуджує часткову зміну позиції Міжнародного олімпійського комітету щодо недопуску російських і білоруських атлетів на міжнародні спортивні змагання у зв’язку із оприлюдненням «Рекомендованих умов участі індивідуальних нейтральних атлетів та допоміжного персоналу з російськими і білоруськими паспортами у міжнародних спортивних змаганнях, організовуваних міжнародними федераціями та організаторами міжнародних спортивних подій».

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Якби Бахмут опинився під контролем російських військ, їхній президент володимир путін «продав би цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю та Ірану. Якщо він (путін – Ред.) відчує кров – відчує, що ми слабкі – він буде тиснути, тиснути, тиснути. Втрата території будь-де на цьому етапі війни може поставити під загрозу потужну підтримку України, яку вона досягла важкою боротьбою».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Прагнення МОК дозволити участь росіян і білорусів у Олімпійських іграх під нейтральним прапором є ганебним наміром колаборації з черговим геноцидним режимом. Безвідносно до наявності прапора, МОК прагне закрити очі на злочини та дозволити російському диктатору використати спорт заради пропаганди, як це зробив Гітлер у 1936 році. На жаль, Міжнародний олімпійський комітет систематично не може знайти у собі сили стати на захист принципів Олімпійської Хартії та ризикує увійти в історію як організація, яка потурає агресорам та прокладає шлях до світу без правил. Ми вже не у 1936 році. Україна не погоджується та ніколи не погодиться з такою ганебною політикою».

Ллойд Остін, глава Пентагону: «Стосовно F16: якщо таке рішення буде ухвалено, то аби передати їх знадобиться близько 18 місяців. Але це не допоможе ЗСУ в поточній фазі бойових дій. Чи можуть українці отримати такі спроможності колись у майбутньому? Ми всі вважаємо, що так. Це можуть бути винищувачі F-16 або інші літаки четвертого покоління».

Олексій Данілов, секретар РНБО: «Ми не дамо нікому паплюжити наші закони. Але при тому я можу сказати, що ніхто нікого не збирається (витягувати) звідти за ноги або застосовувати якесь насильство. Все буде згідно з чинним законодавством відпрацьовано, і там буде державна інституція – під назвою наш музейний комплекс Києво-Печерська лавра. Чи будуть там працювати церкви? Так, будуть. Чи буде там богослужінння? Так, буде. Але по законах нашої країни, а не з тими штучними утвореннями, які поза законом нашої країни були свого часу у величезній кількості тут утворені для тих чи інших подій».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • На півдні ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони України знищили російський моторний човен, який загарбники намагалися використати для переміщення своєї диверсійної групи між дніпровськими островами – ОК «Південь».
  • Міністр оборони Олексій Рєзніков розповів, що український Генштаб планує контрнаступ на кількох напрямках, але все залежить від погодних умов. Також військові вичікують на "відповідний момент", але Рєзніков вважає, що це трапиться у квітні-травні – Err.ee
  • На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, має частковий успіх. Проте, наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника – Генштаб.
  • Підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ знищили російський бомбардувальник Су-24М – Повітряні Сили.
  • Безпілотник ударив по газонасосній станції «Газенергомережі» у російському бєлгороді, внаслідок чого пошкоджено порожній газовий резервуар і сам газопровід – росЗМІ

***

  • Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що біля захопленої росіянами Запорізької АЕС посилилися бойові дії, та водночас вважає близьким досягнення угоди про створення зони безпеки довкола станції – AP.
  • Війська російської федерації за минулу добу 34 рази обстріляли Херсонську область із застосуванням авіації й артилерії, одна людина поранена – ОВА.

НОВИНИ: Україна

  • Одна європейська країна відправила в Україну чергову систему протиповітряної оборони, але система не спрацювала і її "довелося міняти знову і знову" – Володимир Зеленський, президент. Країну, при цьому, він не назвав. Окрім того, Зеленський заявив, що Україні потрібні 20 батарей системи ППО Patriot для захисту від російських ракет. І навіть цього може бути недостатньо, «оскільки жодна країна у світі не була атакована такою кількістю балістичних ракет».
  • Уряд визначив дати й перші проєкти комплексної відбудови за новим законодавством на звільнених територіях, у населених пунктах п'яти областей розпочнеться відновлення за принципом build back better – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Обрано по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення. Йдеться не лише про відбудову житла, а й лікарень, шкіл, садочків, ЦНАПів, об’єктів культури тощо. Усе відновлюватиметься з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик.
  • Президент України Володимир Зеленський у своєму інтерв'ю AP заявив, що запрошує в Україну главу Китаю Сі Цзіньпіна – Associated Press. Президент України зауважив, що спілкувався з Сі до початку повномасштабної війни. Але протягом понад року повномасштабного вторгнення росії контактів із лідером Китаю не було. Міністерство закордонних справ Китаю відповіло, що не володіє інформацією про можливу зустріч Президента України Володимира Зеленського та голови КНР Сі Цзіньпіна.
  • Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній визначив архімандрита Авраамія (Лотиша) виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі ПЦУ.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі постачання озброєння, техніки та боєприпасів Україні – ЗМІ.
  • НЕК «Укренерго» підписало із 15-ма системними операторами європейського енергетичного об’єднання ENTSO-E угоду, яка дозволить компанії звертатися по допомогу в непередбачуваних ситуаціях – пресслужба компанії
  • На 92-у році життя зупинилося серце легенди світової художньої гімнастики, Героя України, члена виконкому НОК України, заслуженого тренера України Альбіни Миколаївни Дерюгіної – пресслужба НОК

Наслідки негоди в Україні

  • 28 березня сильний вітер повалив та пошкодив 104 дерева на території міста Одеса, на ранок 29 березня спеціалісти КП "Міськзелентрест" прибрали близько половини з них Станом на 10.00 вівторка через погодні умови в Одеській області без електропостачання залишалися 28 населених пунктів.
  • У Київській області через погіршення погодних умов відбулися аварії на електромережах, без електрики залишилися близько 60 населених пунктів.
  • У Києві через погіршення погодних умов запроваджені аварійні відключення електропостачання в низці районів.

***

  • ПАТ «Укрнафта» у 2023 році планує збільшити видобуток нафти до 1,45 млн тонн – пресслужба «Укрнафти». 80% з цього приросту компанія може забезпечити з наявних родовищ, для чого фахівці до 1 травня готують процедуру для залучення партнерів і ранжують всі ділянки та свердловини залежно від їх перспективності.
  • Наразі держбюджет України отримує 80 млрд грн доходів, а на військову кампанію витрачається 130 млрд грн в місяць – Європейська бізнес-асоціація.
  • У Нацбанку очікують щонайменше один додатковий відсотковий пункт зростання ВВП у 2023 році. Останній прогноз, оприлюднений у січні, передбачав зростання економіки цього року на 0,3% – Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ
  • Україна від початку роботи "зернового коридору" експортувала до країн Африки понад 3 млн т агропродукції – Мінагрополітики. В межах продовольчих гуманітарних програм ООН та Grain from Ukraine до країн, які потребують української сільськогосподарської продукції, відправлено 525,8 тис. тонн збіжжя.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Президент США Джо Байден висловив стурбованість планами росії розмістити тактичну ядерну зброю на території білорусі – CNN. Президент України сказав, що заява президента рф володимира путіна про розміщення росією тактичної ядерної зброї в білорусі сигналізує про те, що російський лідер під час зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном у москві не отримав бажаних гарантій.
  • Іспанія має намір передати Україні перші танки Leopard 2 після Великодня. Наразі машини проходять підготовку після ремонту – El Pais.
  • Організатори III Європейських ігор підтвердили, що не допустять до участі російських і білоруських спортсменів – Марчін Новак, голова оргкомітету Ігор-2023. Європейські ігри пройдуть в Кракові і ряді інших міст Польщі з 9 по 25 червня.
  • росія має припинити переслідування представників місцевих громад на тимчасово загарбаних територіях України і звільнити всіх незаконно затриманих, зокрема, міських голів. Про це йдеться у спільній заяві 40 країн, виголошеній послом Великої Британії при СОТ та ООН у Женеві Саймоном Менлі, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт британського уряду.
  • У Польщі не виключають створення ширшої коаліції країн, які разом блокуватимуть Олімпіаду-2024 в Парижі через рішення Міжнародного олімпійського комітету про допуск росіян і білорусів до міжнародних змагань – Марцін Пшидач, голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі. Питання присутності росіян під національним чи нейтральним прапором на міжнародних змаганнях могло би бути використане публічно путіним чи лукашенком. Тому до питання допуску спортсменів із росії та білорусі до міжнародних змагань слід підходити “якомога критичніше”.
  • Уряд Болгарії підтвердив, що не братиме участі у плані країн ЄС щодо спільних закупівель та постачання боєприпасів Україні – Europe Press. Софія не братиме участі у спільному плані закупівлі боєприпасів калібру 155 мм для України, узгодженому країнами-членами ЄС, оскільки у болгарської армії зазначеного типу боєприпасів немає, і вона не використовує їх.
  • Сполучені Штати не надаватимуть росії оновленої інформації про свою ядерну зброю згідно з умовами Договору СНО-ІІІ, оскільки москва грубо порушила цю угоду, призупинивши свою участь у ній – Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США. США запропонували москві продовжити взаємне виконання цих зобов'язань. Однак росія повідомила, що не братиме участі в цьому обміні, оскільки «призупинила» свою участь у договорі.
  • Цього року Канада надасть Україні пільговий кредит сумою 2,4 млрд канадських доларів (близько 1,9 млрд доларів США) – ЗМІ. Гроші буде надано через спеціальний рахунок МВФ для підтримки України.
  • Міністерство закордонних справ Швеції викликало посла росії в Стокгольмі, щоб поскаржитися на «спробу втручання» у процес подання заявки Швеції на вступ до НАТО – Reuters. Російський посол у заяві на веб-сайті посольства зазначив, що приєднання до НАТО зробить обидві скандинавські країни «законною мішенню для російських заходів у відповідь, зокрема, військового характеру».

ВОРОГ

  • Російський диктатор путін визнав, що запроваджені проти російської економіки санкції в середньостроковій перспективі дійсно можуть негативно на ній позначитися – росЗМІ. На нараді з членами уряду він додав, що у зв'язку з цим необхідно забезпечити стійке збільшення внутрішнього попиту.
  • Прессекретар президента рф пєсков ухилився від відповіді на запитання, коли завершиться війна росії проти України, однак заявив, що "гібридна війна ворожих країн проти рф" триватиме довго, тому росіянам треба "об'єднатися навколо Володимира Путіна" – росЗМІ.
  • Заступник міністра закордонних справ росії сергій рябков заявив російським інформаційним агентствам, що москва призупинила обмін інформацією про свої ядерні сили зі США, включаючи повідомлення про ракетні випробування – AP.
  • У росії почалися навчання військ стратегічного призначення з комплексами "Ярс", які нібито запускають міжконтинентальні балістичні ракети на відстань до 11 тисяч кілометрів – міноборони рф. До проведення навчань залучили понад 3000 російських військовослужбовців і близько 300 одиниць техніки.
  • Через тривалу війну та впроваджені проти росії санкції економіка держави-агресора починає поступово розвалюватися – The Wall Street Journal. Державні прибутки росії скорочуються, найбільші експортні товари росії, газ та нафта, втратили основних покупців. Рубль втратив більш ніж 20% з листопада по відношенню до долара.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-