Битва за Україну. День триста вісімдесятий

Битва за Україну. День триста вісімдесятий

Укрінформ
У ЗСУ повідомили, що російські окупаційні війська зазнали значних втрат поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара, тож про наступ ворога на Вугледар наразі не йдеться

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  10 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін приїхала з візитом в Україну

Президент України та Прем'єр-міністр Фінляндії вшанували пам'ять Героя України Дмитра Коцюбайла ("Да Вінчі"), церемонія прощання з яким проходила у Києві, а також поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, що біля Михайлівського Золотоверхого собору, і вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Президент Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром Фінляндії Санною Марін. Обговорені питання оборони і безпеки, відновлення України, санкції проти рф, притягнення росії до відповідальності та Формулу миру.

Головне зі спільної пресконференції Президента України і Прем'єр-міністра Фінляндії:

-   Фінляндія підтримує вступ Києва до НАТО, а також Формулу миру Зеленського й готова конфісковувати російські активи для відбудови України, запевнила Санна Марін

-   Президент Зеленський очікує від липневого Вільнюського саміту НАТО кроків Альянсу назустріч Україні щодо гарантій безпеки.

-   Президент Зеленський заперечує будь-яку можливу причетність України до вибухів на газопроводах Північного потоку і вважає, що подібна інформація може поширюватися з метою спровокувати сповільнення допомоги українцям.

-   Фінляндія готує 14 пакет військової допомоги Україні – прем’єр-міністр. Марін зазначила, що уважно вислухала Президента Зеленського, який поінформував її про потреби ЗСУ та довгострокові потреби України.

-   Прем’єр-міністр Фінляндії вважає, що Європа має розробити сильну й ефективну оборонну індустрію, яка б змогла постачати засоби в Україну, передусім снаряди. Про це йтиметься на наступному зібранні Європейської ради.

-   Президент України наполягає на тиску на фізичних і юридичних осіб росії та інших країн, які допомагають державі-агресору відновлювати ракетний потенціал і отримувати технології.

Президент Зеленський і прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін підписали спільну заяву, у якій підтвердили невід’ємне право України на самооборону та вибір власних заходів безпеки та повторили вимогу до рф негайно вивести війська з української території.

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін разом із заступником міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко та державним секретарем МВС Інною Ящук відвідали поранених українських захисників у медичному закладі МВС.

***

-   Палата представників Бельгії, нижня палата бельгійського парламенту, визнала Голодомор геноцидом українського народу. Ухвалений документ також засуджує "сучасне маніпулювання історичною пам’яттю з боку російського режиму з метою забезпечення власного виживання". Президент України подякував Бельгії за важливе для кожного українця рішення.

-   Після вчорашнього удару рф по енергосистемі України сьогодні було проведено міністерську зустріч Групи семи плюс, яку скликав японський міністр Хаяші, під головуванням держсекретаря США Ентоні Блінкена, щоб обговорити потреби України.– Дмитро Кулеба, глава МЗС. Енергетична коаліція готова задовольнити наші нагальні потреби, допоможе підготуватися до наступного зимового сезону та інвестуватиме в довгострокову енергетичну модернізацію України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «З точки зору санкцій (проти росії – ред.) вже не так багато чого залишилося зробити, але ми можемо продовжувати збільшувати фінансову та військову підтримку (України – ред.). Було б дивно, якщо через рік після вторгнення залишиться набагато більше варіантів. Ми використовували покроковий процес і йшли поступово – можливо, іноді надто поступово. Але через рік після вторгнення ми підходимо до кінця (санкційного – ред.) шляху».

Санна Марін, прем'єр-міністр Фінляндії:  «Ми живемо в темні часи, але, я сподіваюся, ми об’єднані… Україна бореться на передовій за європейські цінності. Серед народу Фінляндії під час передвиборчої програми жодна людина не сказала, що потрібно припинити підтримувати Україну. Навпаки, усі кажуть, що треба підтримувати Україну ще більше»,

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Ситуація у Бахмуті загострена, ворог продовжує наступ та намагається прорвати оборону наших військ - Ганна Маляр, заступник міністра оборони

-   Збройні Сили України знищили 191 окупанта та завдали поранення 319 особам у районі Бахмута за минулу добу - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ.

-   На Куп’янському напрямку за два дні аеророзвідка прикордонників знищила 15 опорних пунктів російських військ – Держприкордонслужба.

-   Сили оборони України попередили чергову спробу росіян висадити диверсійно-розвідувальні групи на острови біля Херсона, знищивши сім ворожих човнів - Міноборони.

-   російські окупаційні війська зазнали значних втрат поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара, тож про наступ на Вугледар наразі не йдеться - Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку.

-   Україна поки що не отримали американську систему ППО Patriot - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.  Суспільство дізнається про приїзд системи ППО Patriot до України, коли вона вперше зіб'є російський літак. Видання Financial Times повідомляло, що Україна вже отримала одну з двох обіцяних систем ППО Patriot. Проте її ще не ввели в експлуатацію.

***

-   Під Бахмутом загинув колишній офіцер Сил оборони Естонії Іво Юрак - Postimees. Це перший естонець, який загинув в Україні після 24 лютого 2022 року. Юрак воював у складі Українського інтернаціонального легіону з осені минулого року.

-   На Донеччині росіяни обстріляли місто Костянтинівка, у результаті чого 8 поранених цивільних, пошкоджено газопровід і житлові будинки - ОВА

-   В Україні станом на ранок 10 березня внаслідок повномасштабної агресії російської федерації загинули 464 дитини, ще 934 дитини дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський зустрівся з міністром оборони Норвегії Бйорном Арільді Грамом, сторони  обговорили нарощування обсягів та пришвидшення постачання зброї в Україну – ОП.

-   Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розриває договір про оренду з УПЦ МП – сайт Києво-Печерської лаври. Заповідник попереджає про розірвання договору з 29 березня 2023 року на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформаційної політики від 9 березня. У Лаврі просять УПЦ (МП) до 14 березня надати список представників від монастиря у кількості двох – трьох осіб "для включення до складу комісії з приймання-передачі державного майна, що буде утворена за наказом органу управління державною установою".

-   Президент Зеленський посмертно нагородив Героя України Дмитра Коцюбайла з позивним "Да Вінчі" Хрестом бойових заслуг. Командир спецпідрозділу ЗСУ "Вовки Да Вінчі" Дмитро Коцюбайло загинув 7 березня під Бахмутом.

-   Станом на ранок 10 березня енергосистема продовжує відновлюватися, складна ситуація залишається у Житомирській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях - НЕК «Укренерго». Ліміти споживання до решти областей не доводились, споживання покривається наявним виробництвом електроенергії

-   З 8 по 9 березня 2023 року на ВП «Рівненська АЕС» було успішно проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з договором про нерозповсюдження ядерної зброї - Державна інспекція ядерного регулювання.

-   ДК «Укроборонпром» визначив пріоритетні напрямки антикорупційної діяльності на 2023–2025 роки відповідно до Державної антикорупційної програми (ДАП) - пресслужбу концерну.

-   Кабмін ухвалив протокольне рішення, яке дозволить пришвидшити процес будівництва військових інженерно-технічних фортифікаційних споруд для потреб оборони в окремих областях України.

-   Делегація Верховної Ради на чолі з першим заступником Голови Олександром Корнієнком візьме участь у засіданні 146-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу (Манама, Бахрейн) упродовж 11-15 березня - пресслужба Апарату ВРУ. Програмою візиту передбачено низку двосторонніх зустрічей делегації українського парламенту з представниками парламентів світу, у тому числі Глобального Півдня.

-   Міністр енергетики Герман Галущенко ще раз закликав міжнародних партнерів запровадити санкції проти ядерної галузі агресора та позбавити росію переваг членства у Міжнародному агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) - Міненерго.

-   Служба безпеки повідомила про підозру колишнім гендиректору ДП "Антонов", т.в.о. заступника гендиректора, а також заступнику директора з авіаційної безпеки у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, що призвело до захоплення Гостомельського аеродрому та знищення літака АН-225 "Мрія" – Офіс генпрокурора. Мова йде про колишнього директора Сергія Бичкова, колишнього заступник директора Михайла Харченка, та колишнього начальник з авіабезпеки Олександра Нетьосова. Двом підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, стосовно колишнього заступника гендиректора вирішується питання оголошення його в розшук. Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення.

***

-   Україна з вересня 2022 року по лютий 2023 року експортувала 1,54 млн т насіння соняшника, що є історичним максимумом - "АПК-Інформ". Майже 80% від загального експорту насіння соняшнику припало на країни Євросоюзу та 19% - на Туреччину.

-   На Миколаївщині запускають першу чергу Тилігульської вітроелектростанції потужністю 114 МВт із загальної заявленої в 500 МВт - Віталій Кім, голова ОВА. Вже навесні 2023 року 19 вітротурбін почнуть генерувати електроенергію для підтримки енергобалансу України

-   За даними Держстату, у лютому торік була зафіксована інфляція 1,6% - у річному вимірі за підсумками лютого-2023 вона знизилася до 24,9% з 26% за підсумками січня та з 26,6% за підсумками грудня. Базова інфляція минулого місяця знизилася до 0,5% з 0,7% у січні та 0,8% у грудні.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Парижі повідомив про наміри надати допомогу Україні у проведенні контрнаступу - BBC.

-   Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі домовились спільно займатись підготовкою українських морських піхотинців - Sky News.

-   Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз Києву потрібна підтримка для створення міцної позиції для участі в них - The Guardian.

-   Уряд Швейцарії заявив, що не змінюватиме своєї політики щодо заборони передачі зброї швейцарського виробництва третім країнам, попри тиск з боку європейських країн щодо її експорту в Україну – Reuters.

-   Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти мережі китайських компаній, які постачали в Іран деталі для бойових дронів, у тому числі Shahed-136 - Офіс контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC).

-   Президент Об’єднаних Арабських Еміратів, правитель емірату Абу-Дабі шейх Мухаммад бін Заїд Аль Нагаян підтримав розвиток ініціативи першої леді України Олени Зеленської щодо будівництва нових помешкань для українських родин, які втратили житло через війну - пресслужба Президента України. Олена Зеленська перебуває з візитом в ОАЕ.

-   Вірменія відмовилася від своєї квоти заступника генерального секретаря Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - Ваан Унанян, речник МЗС Вірменії. Водночас речник утримався від коментарів щодо причини відмови від квоти. Вірменія неодноразово заявляла про своє невдоволення блоком, лідером якого є росія.

-   Депутати Всекитайських зборів народних представників переобрали Сі Цзіньпіна головою Китайської Народної Республіки - "Сіньхуа". Сі Цзіньпін став першим в історії КНР очільником країни, якого обрали на третій термін.

-   Щонайменше 8 людей загинули внаслідок стрілянини у четвер близько 21:00 у церкві Свідків Єгови в Гамбурзі, Німеччина – Welt. Кількість поранених оцінюється по-різному: поліція говорить про сімох важкопоранених і 17 людей, які зазнали легких поранень. На місці злочину тривають слідчі дії. Громадянка України зазнала поранення внаслідок стрілянини у молитовному домі Гамбурга, загрози для її життя наразі немає.

-   Парламент Грузії на пленарному засіданні у п'ятницю відхилив у другому читанні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу», припинивши таким чином його розгляд - Новини-Грузія

ВОРОГ

-   лукашенко, який нещодавно побував з візитом в Китаї, тепер збирається здійснити поїздку в Іран – ЗМІ. Офіційний візит відбуватиметься 12 і 13 березня.

-   російське МЗС оголосило про прийняття персональних санкцій щодо 144 громадян Естонії, Латвії та Литви – сайт відомства. До російського «стоп-листа» внесли міністрів, депутатів парламентів, громадських діячів, журналістів. МЗС рф звинувачує їх у кампанії з масового знесення радянських пам'ятників, у "гоніннях на російськомовне населення", "переписування історії", "героїзації нацизму" та поставках Україні озброєння.

-   російські партизани у ніч на 10 березня під Владивостоком на авіабазі «Центральна Кутова», де базується 22 гвардійський авіаполк вкс рф, спалили бойовий літак Су-27 – ЗМІ.

-   Самопроголошений лукашенко своїм указом призвав офіцерів запасу на військову службу – ЗМІ. До Збройних сил країни у 2023 році задумали призвати 230 чоловіків.

-   Згідно з базою даних «роскомнадзору» для перевірки обмеження доступу до сайтів, у росії заблокували музичний сервіс Last.fm, який належить Paramount Global – ЗМІ. «роскомсвобода» вважає, що це зроблено через розміщення на www.last.fm пісні «Чорнобаївка»,

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-