Пам’яті головного сержанта стрілецького взводу Віктора Шарого

Пам’яті головного сержанта стрілецького взводу Віктора Шарого

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він мав повне право не йти на війну за віком, проте не хотів відсиджуватися в тилу

27 грудня 2022 року у Кропивницькому провели в останню путь Віктора Шарого – 62-річного бійця Української добровольчої армії, секретаря Кіровоградської обласної організації Спілки офіцерів України.

Фото: Фейсбук-сторінка Igor Kozub

Виходець з Чернігівщини мав за плечима понад 20 років вислуги у військах спеціального призначення. Активно займався матеріальним забезпеченням учасників АТО і сам брав участь у бойових діях на Донеччині. Став одним із засновників Українського козацтва у регіоні. Був очільником Буго-Гардівської паланки українського козацтва і дуже тим пишався, а справжній козак не міг залишитися осторонь від цієї війни. Свій позивний – «Паланковий» – отримав саме через це.

Фото: Українська Добровольча Армія

«Паланковий був по-своєму впертий, це було видно навіть з його позивного - солдати не могли його запам'ятати і постійно робили помилки. Його називали Палков, Паланков, Планков і ще купою інших варіантів, командир просив його змінити позивний, але він вперто цього не робив», - згадує побратим «Паланкового», боєць Української добровольчої армії Дмитро Сінченко.

Віктор Шарий навесні 2014 року підтримав ініціативу обласної ради і став співзасновником Народного ополчення Кіровоградщини. Брав участь у плануванні та реалізації відповідних заходів, разом з козаками неодноразово чергував на блокпостах, допомагав правоохоронцям забезпечувати порядок. У 2022 році, з початком широкомасштабного вторгнення росії, також став на захист України.

Фото: Фейсбук-сторінка Igor Kozub

«А ще Паланковий рятує, і не лише людей. Ось місяць тому врятував пташенят яструбів. Щодня годував їх тоненькими стріпсами мерзлого мʼяса. Старшенький вже вилетів з «гнізда». Рівень людяності зашкалює. Сьогодні вдруге за 6-й місяць повномасштабної війни втрапив на пару днів додому», - писали побратими воїна з Української Добровольчої Армії ще за його життя.

Віктора Шарого знали і цінували у Кропивницькому і далеко за його межами. Мав нагороди - II-III ступенів «За бездоганну службу», «За відмінну військову службу» II ступеня, відзнаки «Ювілей спеціальної розвідки», «25 років незалежності України», відзнаку Кіровоградської області «За мужність і відвагу» та інші.

Фото: Українська Добровольча Армія 

«Паланковий міг би бавити онука в Данії, якого за рік часу ще не бачив, або міг бути десь в іншій безпечній місцині. Та він на початку березня зібрав рюкзачок і рвонув до столиці добровольцем. Бо і раніше три роки поспіль свою відпустку проводив в добробаті в окопах степів Донеччини. Як професійний військовий, багато чого знає, вміє і може. Через його науку вже пройшли, напевно, пару сотень бійців. Хтось вдосконалив навички, хтось здобув новий досвід», — йдеться у дописі  УДА на Фейсбуці.

Віктор Шарий був першим загиблим у своєму підрозділі. Він мав повне право не йти на війну, за віком він не підпадав під мобілізацію, проте фізично він був здоровішим і витривалішим за багатьох молодих. Він не хотів відсиджуватися в тилу, на фронт пішов добровільно.

«У той день здавалось, що у нас дуже проста задача - протриматись на позиції лише два дні. Але з самого ранку новини були невтішні - ворог захопив сусідні позиції. Взвод Паланкового міг потрапити в оточення, його почали прицільно обстрілювати з мінометів і гранатометів. Обстріл тривав майже увесь день. Мене у складі невеликої групи відправили на підсилення підрозділу, який знаходився на критично важливій ділянці фронту. Про загибель Паланкового я дізнався з повідомлення по рації, коли знаходився максимально близько до них. Спершу прозвучало повідомлення "Паланковий - 300". Я тоді ще подумав: ну нарешті він хоч трохи відпочине в госпіталі. Але наступне повідомлення було "Паланковий 200". Не віриться досі», - розповідає Дмитро Сінченко.

Головний сержант стрілецького взводу Віктор Шарий загинув 18 грудня в бою під Бахмутом.

Фото: Кропивницька міська рада

Вічний спочинок воїн знайшов на Алеї Почесних воїнських поховань Рівнянського кладовища у Кропивницькому.

Перше фото: Українська Добровольча Армія 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-