Пам’яті срібного призера Іnvictus Games, тренера зі стрільби з лука Дмитра Сидорука

Пам’яті срібного призера Іnvictus Games, тренера зі стрільби з лука Дмитра Сидорука

Хвилина мовчання
Укрінформ
У 2022 році на Іграх нескорених у Гаазі в пам’ять про героя команду на змаганнях супроводжував його портрет

Дмитро Сидорук став на захист України ще у 2014 році. Попри численні поранення - вижив, вистояв, не зламався, став лідером Нескорених! У лютому 2022 року готував команду зі стрільби з лука до Іnvictus Games в Гаазі, але повномасштабне вторгнення армії рф зламало плани спортсмена…

«Діма, як особистість, був впевнений в собі, цілеспрямований, завжди заступався за слабших, любив спорт. З першого по шостий клас він займався плаванням. Потім басейн закрився і один товариш запропонував йому спробувати себе у стрільбі з лука. І тут син зрозумів, що це його», - пригадує мама Інга.

У 2000 році Дмитро був обраний до юніорської національної збірної, а наступного року потрапив на молодіжний чемпіонат світу зі стрільби з лука в Італії, завоювавши золоту медаль.

Фото: Юлія Бабич

Коли у 2014 році росія анексувала Крим і постало питання захисту України, Дмитро Сидорук став до лав 24-ї окремої механізованої бригади ім. короля Данила. Під час бою за Луганський аеропорт 1 вересня 2014 року отримав важкі поранення, але вижив. Після 10 діб у реанімації, 12 операцій та місяців реабілітації Дмитро повернувся в зону проведення АТО, де до кінця пройшов строкову службу.

Фото: Фейсбук-сторінка Дмитра Сидорука

«Його воля сильніша за тіло, той вибух у вересні 2014-го наскрізь пробив дві ноги і праву руку, а ще легеню. Згодом він вчився ходити заново… Мав мету і велике бажання займатися спортом. Чого так сильно хотів, досягнув. Він є прикладом того, що ніколи не потрібно здаватися», - пригадує дружина Андріана.

Після закінчення контракту зі Збройними Силами України Сидорук з нетерпінням повернувся до занять спортом. Спочатку - на роботу в фізкультурно-спортивне товариство «Динамо», а згодом дізнався про проєкт Invictus Games для ветеранів і загорівся його ідеєю.

Постійні тренування дали свої результати: коли у 2017-му вперше формували команду України, чоловік взяв участь у національному відборі та потрапив до складу збірної. За кілька місяців підготовки у Торонто Сидорук виборов срібло у змаганнях зі стрільби із лука.

Коли Дмитро повернувся додому, його обрали координатором Ігор нескорених у Львівській області, згодом став тренером збірних України Invictus Games та Warrior Games. Був також суддею відборів та національних змагань та постійно тренував молодь і дітей, прививаючи їм любов до спорту та жагу до перемог.

«Дмитро прикладав багато зусиль для розвитку проєкту «Ігри нескорених» в Україні і залучення великої кількості ветеранів до реабілітації і занять спортом, він мав багато ідей, які хотів втілити у життя. В планах було створити спортивну школу зі стрільби з лука для дітей, а також для учасників бойових дій. Усе змінила повномасштабна війна. Попри проблеми зі здоров'ям після отриманих поранень, Дмитро без сумнівів знову став на захист нашої держави, був командиром відділення», - розповідає друг і колега, призер українських і міжнародних змагань Володимир Джула.

5 квітня 2022 року молодший сержант 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила Дмитро Сидорук загинув у бою під Попасною на Луганщині.

Дмитра Сидорука провели в останню путь у Львові 21 квітня.

Фото: АрміяІнформ

«Він – приклад незламності, сили волі та перемоги над собою. Він наш Герой, він гордість нашої сім‘ї. І попри біль, пишаємось усі ним. Тепер лиш наш маленький син Яремій - залишок Дмитра», - каже дружина Андріана.

Дмитро Сидорук нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня 2017 року та орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

Фото: Leopolis.news 

У 2022 році на Іграх нескорених у Гаазі, які почалися 16 квітня, в пам’ять про героя команду на змаганнях супроводжував його портрет. Були медалі, перемоги, хвилини радості та гіркий присмак втрати, болю, а ще численні заклики до міжнародних спільнот про допомогу Україні у протистоянні агресору.

У липні 2022 під гаслом «Герої не вмирають!» на Львівщині стартував щорічний обласний чемпіонат зі стрільби з лука серед юніорів, присвячений пам'яті воїна-спортсмена Дмитра Сидорука.

Разом з тим, щоб зберегти пам'ять про новітнього героя серед молодих спортсменів, з 24 лютого 2023 року Комплексна обласна дитячо-юнацька спортивна школа, яка раніше називалася «Здоров‘я», тепер має ім‘я Дмитра Сидорука. Тут виховують чемпіонів з художньої гімнастики, легкої атлетики, черлідингу, тенісу, кульової стрільби та стрільби з лука. Останній вид спорту викладав у школі і Дмитро.

У матеріалі використані спогади, записані викладачем кафедри фізичного виховання Харківського національного університету ім. Каразіна Віктором Глазюком для ВВС (Лондон)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-