Битва за Україну. День триста сімдесят сьомий

Битва за Україну. День триста сімдесят сьомий

Укрінформ
ЗСУ ліквідували за минулу добу 1060 російських військових і знищили 23! артилерійські системи. Україна повернула додому з російського полону 130 захисників

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  7 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-    Страченим росіянами військовослужбовцем ЗСУ, за попередніми даними, є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура - Сухопутні війська ЗСУ. Тіло українського військовослужбовця знаходиться на тимчасово захопленій території. Остаточне підтвердження щодо особи може буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

-    444 депутати Європарламенту в резолюції про рік вторгнення та військової агресії росії проти України засудили рішення Міжнародного олімпійського комітету та спроби допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі наступного року . Пропозиція МОК дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у кваліфікації до Олімпійських ігор у Парижі 2024 року під нейтральним прапором суперечить багатогранній ізоляції цих країн і буде використовуватися обома режимами в пропагандистських цілях.

-    Варшава передасть Києву чергові 10 танків Leopard 2 ще на цьому тижні. У Польщі також буде створено хаб для ремонту танків - Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі. 24 лютого Польща передала Україні перших 4 танки Leopard 2.

-    США працюють з українськими льотчиками, аби визначити, скільки часу знадобиться для їхньої підготовки до польотів на винищувачах F-16 – CNN.  Двоє українських пілотів нині перебувають на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, де їхні навички перевіряють на авіаційних симуляторах 162-го винищувального крила ВПС США. Ще 10 українських пілотів можуть приїхати до США для такої оцінки.

-    ЄС  вперше запроваджує санкції проти осіб та організацій, винних у сексуальному насильстві та масштабних порушеннях прав жінок - NOS. У чорному списку тепер дев'ять осіб і три установи з Афганістану, Ірану, росії, окупованої частини України, М'янми, Південного Судану та Сирії. Наразі йдеться про санкції проти дев’яти осіб і трьох організацій, їхні активи в ЄС будуть заморожені, відповідні особи більше не зможуть в’їхати до ЄС. У ЄС також заборонено вести з ними бізнес.

ЦИТАТИ ДНЯ

Генштаб України: «Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців. Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі. З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного! Вічна пам'ять і Слава Герою».

Сергій Корсунський, посол України в Японії: «Сьогодні з’явилися цитати з першої пресконференції нового міністра закордонних справ Китаю, який сказав, що постачання зброї Китаєм росії - це те саме, що Сполученими Штатами - Тайваню. Але ми ж розуміємо, що це не має нічого спільного, тому що Тайвань не є агресором, він ні проти кого війну не розв'язував, дітей не різав і не ґвалтував. Тому це абсолютно неприпустимі паралелі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-    російська армія понесла чергові втрати у битвах за Бахмут – за останню добу 244 загарбники вбиті, ще 315 поранені - Сергій Череватий, речник східного угруповання ЗСУ

-    Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 російський зенітний ракетний комплекс  ППО “Бук-М1-2” та 3 райони зосередження живої сили противника - Генштаб

-    За оцінками західної розвідки під час спроб захопити Бахмут росіяни втратили від 20 000 до 30 000 осіб, причому співвідношення числа вбитих і поранених "гірше ніж один до трьох" - The Guardian

-    Українська армія ймовірно стабілізувала оборонний периметр Бахмуту після того, як російські окупанти спробували атакувати північну частину міста – розвідка Британії. Оборона міста українською армією виснажує сили обох сторін, однак російським окупантам уже важко підтримувати високий темп наступу через проблеми з особовим складом і боєприпасами.

***

-    У бою під Бахмутом загинув доброволець ДУК "Правий сектор" Герой України Дмитро Коцюбайло, відомий за позивним "Да Вінчі" – Володимир Зеленський, президент України. Коцюбайлу було 27 років. Молодший лейтенант очолював окремий механізований батальйон "Вовки Да Вінчі" в складі 67-мої окремої механізованої бригади.

-    На даний час зареєстровано понад 23 000 заявок до "Гвардії наступу", з них 5% становлять жінки. Списки рядового складу цього формування не оприлюднюватимуть – Ігор Клименко, глава МВС.

-    Україна здійснила черговий обмін військовополоненими з росією, додому повернулися 130 захисників - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Це воїни ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, ДССТ. Серед звільнених з полону рф людей - 87 захисників Маріуполя, 71 з яких - із «Азовсталі».

-    російська армія за минулу добу здійснила 65 обстрілів Херсонської області, випустивші 354 снаряди із "Градів" та важкої артилерії, 4 людини отримали поранення - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-    Генсек ООН у середу прибуде в Україну для зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським,  щоб обговорити продовження «зернової угоди» - Стефан Дюжаррік, речник генерального секретаря ООН. Це буде третій візит Гутерреша в Україну за останній рік.

-    Кабінет Міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій – МінТот. Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

-    Рада Європи опублікувала висновки експертів щодо закону «Про медіа», ухваленого Верховною Радою 13 грудня 2022 року. На думку експертів, тією мірою, якою закон охоплює теми, що містяться в Директиві ЄС 2018/1808 про аудіовізуальні медіапослуги (AVMSD), він досить добре узгоджується з Директивою, і те саме стосується його відповідності стандартам Ради Європи. Водночас експерти вважають, що закон все ще містить деякі неузгодженості, і їх рекомендують виправити. Рекомендації РЄ дивись за посиланням.

-    Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що не відмовляло у відспівуванні загиблих військових в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври - пресслужби МКІП. Напередодні лідер добровольчого батальйону "Братство" і політик Дмитро Корчинський заявив, що очільник міністерства Олександр Ткаченко "скасував свій дозвіл" на відспівування загиблих бійців "Братства" в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Пізніше стало відомр, що Православна церква України звернулася лише до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо відспівування загиблих військовослужбовців батальйону «Братство», до МКІП не зверталася.

-    Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній і Асоціація підприємців-ветеранів АТО підписали меморандум про співпрацю, який передбачає підтримку ветеранів у відкритті власної справи – ЗМІ. Меморандум передбачає спільне впровадження та створення фінансових продуктів для захисників, а також захист інтересів ветеранів.

-    Представники МВС України після закінчення повномасштабної війни можуть з'явитися у штатах окремих дипустанов за кородоном - Ігор Клименко, глава МВС. 22 грудня 2022 року під час конференції “Війна і нові горизонти у світі” керівництво вітчизняних дипломатичних установ висловилося за доцільність введення у штати окремих посольств посади представника МВС України за кордоном.

-    Протягом місяця енергетики ДТЕК збільшили виробництво електроенергії на сонячних електростанціях компанії фактично вдвічі: з 18,5 млн кВт-год у січні до 35,2 млн кВт-год у лютому – ДТЕК. 

-    Станом на 1 березня 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $28,86 мільярда, знизившись за лютий на 3,5% - Нацбанк. З початку повномасштабного вторгнення станом на кінець лютого 2023 року обсяги міжнародної допомоги перевищили 38 млрд дол.

-    За весь час роботи платформи Prozorro. Продажі організатори торгів заробили на онлайн-аукціонах до бюджетів різних рівнів понад 70 млрд грн - ДП «Прозорро.Продажі». Найдорожчими проданими лотами за час роботи платформи стали Дніпровський металургійний комбінат (9,17 млрд грн), готель «Дніпро» у Києві (1,11 млрд грн) та спеціальний дозвіл на видобуток нафти та газу на площі Майорівській (1,10 млрд грн).

-    Фонд гарантування вкладів фізичних осіб домігся арешту активів власника АТ «Банк «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн - Фонд гарантування. На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, зокрема акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Це, зокрема, 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-    Віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак в інтерв’ю іспанському виданню La Razon не говорив, що Україна вже отримала ЗРК Patriot, а ствердив, що позитивне рішення про передачу Києву цієї системи ППО було прийнято завдяки зусиллям Польщі. В міністерстві зауважили, що поява в іспанському виданні згадки від польського міністра про отримання Україною ЗРК Patriot, очевидно, пов’язана з помилкою під час перекладу.

-    Литва відправить до Німеччини 40 інструкторів для навчання українських військових - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви. Зараз литовські військові інструктори навчають українських військових у Великій Британії та інших північних країнах.

-    Військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил Німеччини проводять тактичну підготовку українських військових на системі протиповітряної оборони IRIS-T SLM - Міністерство оборони України.

-    Представники уряду Сполучених Штатів і керівництва ЄС провели зустріч з керівниками компаній алмазної промисловості й торгівлі щодо запровадження ефективних обмежень проти алмазної індустрії рф - Держдепартамент США

-    7 березня о 14 годині за київським часом стартував продаж квитків на пісенний конкурс Євробачення, який відбудеться у першій половині травня в англійському Ліверпулі - Sky News. Зал вміщує 11 000 людей, але буде доступно близько 6 000 квитків на шоу через розширену сцену та вимоги від організаторів конкурсу. Ціни на дев’ять шоу в рамках Євробачення коливатимуться від 30 до 380 фунтів стерлінгів.

-    В Італії поблизу Рима, зіткнулися в повітрі під час навчальної місії два військових літаки, внаслідок чого обидва пілоти загинули - Italy24.press.

ВОРОГ

-    За даними російського уряду, нафтогазові доходи бюджету Росії за січень-лютий 2023 року склали 947 млрд руб, знизившись на 46% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – мінфін рф. Також доходи бюджету на початку року знизилися на 25%, склавши 3,163 трлн руб, а витрати збільшилися на 52% – до 5,744 трлн руб.

-    Самопроголошений лукашенко заявив про затримання так званого «терориста українських спецслужб» і його помічників, які нібито «причетні до спроби диверсії щодо літака А-50 на аеродромі Мачулищі» - БелТА. лукашенко вважає, що "диверсією" щодо радіолокаційного літака А-50 на аеродромі Мачулище Україна кинула виклик білорусі, і брутально обізвав українського президента Володимира Зеленського. У МЗС України відкинули звинувачення лукашенка у причетності до подій на аеродромі "Мачулищі", а заяви лукашенка щодо президента України в МЗС назвали "актом безсилля".

-    Тимірязівський районний суд москви засудив до 8,5 років колонії загального режиму адміністратора ТГ-каналу "Протестний МГУ" Дмитра Іванова у справі "фейків" про армію рф – ЗМІ. Приводом для кримінального переслідування стали публікації "Протестного МГУ" про війну в Україні: про втрати російської авіації, напади на Запорізьку АЕС, про злочини російських військових проти мирного населення в Бучі та Ірпені.

-    Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ) визнали “екстремістським формуванням” - Reform.by. Таке рішення ухвалив кдб білорусі 28 лютого, а сьогодні відомості про це рішення були внесені до переліку, який веде МІС країни.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-