Пам'яті льотчика з групи «Привид Києва» Андрія Люташина

Пам'яті льотчика з групи «Привид Києва» Андрія Люташина

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він загинув у боях за Київ, спрямувавши підбитий літак на колону ворожої техніки, що мала взяти столицю “за три дні”

Майор Андрій Люташин загинув 8 березня. Тоді йшли жорстокі бої за столицю на околицях Києва, закарпатець Люташин воював у складі бригади тактичної авіації — саме тієї, котру за успішні повітряні бої та збиті літаки ворога назвали «Привидом Києва».

Військовий займав посаду начальника служби повітряно-вогневої і тактичної підготовки 40-ї бригади тактичної авіації. Сам він родом із Мукачева, із сім'ї військових - його батько теж був льотчиком, відлітав 33 роки, а мати працювала у штабі з військовою авіатехнікою.

Батьки розповідають, що дитинство майбутнього Героя України пройшло на полігонах та в атмосфері розмов про небо, тож професія військового льотчика стала для Андрія Люташина очевидним вибором. Він навчався у Чернігівському військовому училищі, потім служив в Умані, довгі роки працював пілотом-інструктором у Борисполі та навчав курсантів. Але у 2014 році, коли росія напала на Україну в Криму та на Донбасі, Андрій Люташин повернувся до військової служби, брав участь в АТО — тоді був серед тих, хто першим пішов у бій проти росіян.

Коли почалося повномасштабне вторгнення російської армії в Україну у лютому 2022 року, він також серед перших став на захист українського неба від ворога.

«Війна застала його у Мелітополі — він евакуював підлеглих молодих пілотів літаками, самі з колегами виїжджали вже з окупованого міста автівками», - розповідає батько Героя.

Згодом майор Люташин у складі групи “Привид Києва” захищав Київ. Там на той час йшли важкі бої. 8 березня відбувся останній бій льотчика з противником біля села Березівка.

На своєму бойовому літаку, маневруючи в зоні ураження ППО противника, Люташин ракетним ударом знищив три БМП рашистів. Після цього його літак був обстріляний ворожими ракетами та збитий, Андрій не встиг катапультуватися. Побратими “Привида Києва” Люташина переказали рідним та усій країні останні слова льотчика-аса. «Хлопці, будемо жити!» – сказав майор та скерував свій охоплений вогнем винищувач на колону окупантів, що сунула на столицю Житомирською трасою…

Виконавши своє останнє завдання, пілот зупинив просування загарбника до столиці. 47-річного Андрія Люташина поховали у квітні в рідному Мукачеві на Алеї Слави. У захисника залишилися батьки, дружина та двоє синів.

Посмертно начальнику служби повітряно-вогневої і тактичної підготовки бригади тактичної авіації Андрієві Люташину присвоєно звання Героя України з удостоєнням найвищої нагороди ЗСУ Ордену «Золота Зірка» — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

У квітні 2022 року в рідному Мукачеві його іменем назвали вулицю. У грудні батьки полеглого Героя, військового льотчика Андрія Люташина придбали для військових дрон, назвали його позивним сина "Лютік" та передали на передову.

"Душа мого Андрюшки літатиме. Нехай він допоможе захисникам нищити ворогів", — сказала мама Героя Людмила Люташина.

Фото: Мукачівська міська рада та з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-