Битва за Україну. День триста сімдесят шостий

Битва за Україну. День триста сімдесят шостий

Укрінформ
Завтра міністри оборони країн-членів ЄС обговорять  у Стокгольмі прискорення надання військової допомоги Україні

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці  6 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-    Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний і командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Олександр Сирський висловлюються за продовження оборонної операції та подальше посилення позицій у Бахмуті, - про це вони заявили на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача, яке провів Президент Володимир Зеленський, повідомляє пресслужба глави держави.

-  Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні призначив директором Національного антикорупційного бюро Семена Кривоноса. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль  під час засідання наголосив, що вважає всіх трьох кандидатів, відібраних конкурсною комісією, професійно підготовленими для роботи на керівних посадах у НАБУ.  І запропонував новопризначеному директору НАБУ розглянути можливість та призначити двох інших кандидатів - Сергія Гупяка та Романа Осипчука - на керівні посади в бюро. "З призначенням директора НАБУ ми можемо сказати, що Україна виконала сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата. Це демонструє нашу цілеспрямованість у питанні євроінтеграції і наше прагнення вже цього року перейти до початку перемовин про вступ до ЄС", - наголосив керівник уряду.

- Станом на 6 березня дефіцит потужності в енергосистемі відсутній вже 23 день поспіль і наразі не прогнозується, - повідомляє НЕК «Укренерго».  Споживання поступово зростає, що характерно для початку робочого тижня. За даними компанії, генерації електроенергії в енергосистемі достатньо для покриття споживання

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «У кожного з нас більше немає чужих міст, сіл, вулиць. Кожне місто – рідне. Кожне село – рідне. Кожна вулиця – рідна. Навіть якщо ми там ніколи в житті не були. Волноваха, Гостомель, Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів.  Минув рік, як ці міста стали містами-героями. Символами незламності. Прикладами стійкості і нескореності. Увесь світ чітко усвідомив, на яку жорстокість і зло здатна Росія. І водночас побачив, на що спроможна Україна».

Олексій Резніков, міністр оборони: «Я спостерігав за виступами лідерів Китаю та Індії. Вони доволі чітко сказали, що сьогодні війна – це не спосіб розв'язання проблем між країнами. Є інші пріоритети. Це продумана і свідома позиція. Тому я маю надію, що прямої відкритої допомоги росії не буде».

Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ: «росіяни понад сім місяців не можуть взяти Бахмут. І наші війська роблять одну велику річ на цьому напрямку - вони вибивають потенціал ворога, щоб полегшити роботу своїм побратимам, які зараз посилено готуються, зокрема, на нових системах озброєння, аби потім викинути ворога назавжди з нашої землі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції.  Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 райони зосередження противника та засіб протиповітряної оборони ворога на вогневій позиції – Генштаб.

- Сили оборони у ніч з неділі на понеділок знищили 13 із 15 дронів-камікадзе Shahed, запущений російською армією по Україні - речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

 -  У неділю ЗСУ знищили дві військові бази загарбників у Мелітополі - міський голова Мелітополя Іван Федоров.

-   Заступник командира батальйону «Свобода», лейтенант Нацгвардії Володимир Назаренко заявив, що українські війська утримують ключовий шлях до міста Бахмут і виходу з нього – CNN.

- Ситуація на ділянці українсько-російського кордону у межах Чернігівської, Сумської й частини Харківської областей, а також на українсько-білоруському кордоні залишається контрольованою - речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

-  росія відчуває «снарядний голод» і робитиме все, щоб купити озброєння -  про це речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

-  У тимчасово окупованому Криму зупинився будівельний бізнес, риють тільки окопи, –  розповів голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

***

-  Армія російської федерації за добу здійснила атаки на дев'ять областей України. У Херсонській області війська рф здійснили 74 обстріли з важкої артилерії та "Градів", загинули троє людей, зокрема двоє дітей. На Донеччині вбили одного цивільного, ще п'ятьох поранили – зведення ОВА.

-   Зранку російські агресори знову обстріляли селище Козацьке на Херсонщині, поранена жінка - Херсонська ОВА.

 -  Війська рф вбили в Україні вже 464 дитини і 931 завдали поранень.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський звільнив п'ятьох посадовців Служби безпеки України, зокрема одного із заступників глави відомства, та здійснив два нові призначення. Відповідні укази оприлюднені на сайті глави держави.

-  Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль і лідер фракції соціал-демократів у Бундестазі Рольф Мютценіх прибули до Києва.  Програмою візиту передбачені, зокрема, переговори з представниками уряду та Верховної Ради. Сьогодні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з лідерами Соціал-демократичної партії Німеччини постачання озброєння, відновлення енергетики та гуманітарне розмінування. Зустріч з німецькими парламентаріями провів також заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Андрій Шевченко.

-  Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав не дозволити місячне головування росії у Раді безпеки ООН з квітня. Водночас, за його словами, рішення про видалення росії з Радбезу ООН і щонайменше недопущення її головування в Раді не належить до компетенції генсека ООН. «Це питання до членів Ради... рф має відчувати наслідки агресії і злочинів вже зараз», - написав Кислиця.

-  Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розіслав країнам-міжнародним партнерам нашої держави та колегам-омбудсманам відео із розстрілом полоненого українського військовослужбовця російськими загарбниками як приклад чергового воєнного злочину рф. Про це він написав у Телеграмі.

-   Додому з території рф цими днями повернули ще двох українців, одному з них 15 років, за якого понад три місяці йшла боротьба, -  повідомляє Мінреінтеграція.  На підконтрольну українській державі територію вдалося повернути з тимчасово окупованих росією територій 307 дітей, - поінформував український омбудсман Дмитро Лубінець

-   До проєкту “Армія відновлення” долучилися 8,5 тис. безробітних українців, на оплату послуг яких спрямовано 56 млн грн - пресслужба Мінекономіки. Проєкт “Армія відновлення”, спрямований на залучення людей, що тимчасово втратили роботу, до виконання суспільно корисних робіт з відбудови країни. На сьогодні він реалізується вже у 13 областях.

-  На Запорізькій АЕС російські окупанти прораховують ймовірні сценарії відходу та позначають обладнання, яке можна вивезти з української станції, - про це йдеться у Телеграм-каналі «Енергодар».

***

-   Міністерство фінансів найближчим часом готуватиме проєкт змін до державного бюджету на 2023 рік, - повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

-   В Україні у 2023 році планують зібрати 53 млн тонн зернових та олійних культур, половина врожаю піде на експорт,  - розповів голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

-   У Верховній Раді зареєстровано  законопроєкт №9083, який має забезпечити прозорість ведення бізнесу в сфері торгівлі вживаними транспортними засобами (ТЗ), спрощення державних бюрократичних процедур, захист прав продавців і покупців, - повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

***

-   В Україні стартував одинадцятий мовний курс від Всеукраїнського руху "Єдині", призначений для охочих перейти на українську. Його амбасадором стала парамедик з “Азовсталі” Катерина Поліщук ("Пташка").

-   Міністерство культури та інформаційної політики України запустило флешмоб із метою популяризації нематеріальної культурної спадщини, - повідомив Олександр Ткаченко.

-   Короткометражна анімаційна робота «Садок вишневий» на вірші Тараса Шевченка візьме участь у відбірковому на «Оскар» 47-му Міжнародному кінофестивалі в Клівленді -  пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

***

- На Херсонщині СБУ затримала трьох колаборантів, які змушували голосувати на «референдумі».  Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 -  Поліція Київської області викрила близько 60 каналів у Телеграмі, причетних до агресивного молодіжного руху «Редан». В них загалом зареєстровано понад 1600 учасників, -  повідомив начальник поліції столичної області Андрій Нєбитов,

 -  У Київській області директору компанії повідомили про підозру за привласнення 121 млн грн державних коштів на ремонті доріг - Національна поліція України.

 -  Служба безпеки нейтралізувала угруповання, яке діяло у Києві, Житомирі та Херсоні - зловмисники створили міжрегіональну мережу підпільних гральних закладів, причетну до прихованого фінансування псевдовлади у тимчасово захоплених районах півдня України, - повідомляє СБУ.

-   На Закарпатті заарештували  так званого «церковного блогера» УПЦ МП, який розпалював міжконфесійну ворожнечу і називав Православну церкву України сектантською незаконною організацією, - про це повідомили у Фейсбуці Управління СБ в Закарпатській області.

***

 -  Виконувач обов’язків головного тренера національної команди України з футболу Руслан Ротань оголосив список із 26-ти гравців, викликаних на березневий збір для підготовки та участі в першому матчі відбору Євро-2024 - проти збірної Англії (26 березня, Лондон, стадіон «Вемблі»).

***

 -  Понад 1,3 млн користувачів застосунку “Дія” проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем, - повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Завтра міністри оборони країн-членів ЄС проведуть у Стокгольмі (Швеція) неформальну зустріч, головною темою якої буде прискорення темпів надання Україні допомоги у боротьбі проти російської агресії, -  повідомляється на сайті Шведського головування ЄС.

-   Улітку на найбільшій спортивній арені Англії - стадіоні Вемблі у Лондоні відбудеться благодійний концерт з метою збору коштів для постраждалих унаслідок російської агресії проти України - The Sun.

 -  У Великій Британії новобранці Збройних сил України в рамках базової загальновійськової підготовки під керівництвом новозеландських інструкторів опановують навички ведення бойових дій на передовій – Генштаб.

-   Президент Польщі Анджей Дуда розповів прем’єр-міністрам Руанди Едуарду Нгіренте та Мозамбіку Адріану Малеяні, що росія здійснює імперську, неоколоніальну політику, намагаючись збройною агресією підкорити український народ і заволодіти його природними багатствами і потенціалом, про це він повідомив під час брифінгу для ЗМІ в межах 5-ї Конференції ООН щодо найменш розвинених країн, що проходить в Катарі.

 -  Уряд США подав запит до Конгресу щодо виділення додатково 250 мільйонів доларів на нові трансформатори та енергообладнання для України, - про це заявив помічник держсекретаря США з питань енергоресурсів Джеффрі Паєтт.

 -   Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас під час зустрічі з першим заступником міністра оборони України генерал-лейтенантом Олександром Павлюком, який прибув до Литви, повідомив про підготовку нового пакету допомоги для України -  сайт військового відомства Литви.

ВОРОГ

-   рф поповнює втрати бронетехніки старими танками Т-62 – розвідка Британії.

-   Після підриву літака А-50  на аеродромі "Мачулищі" у Білорусі проводять обшуки у всіх, кого  у всіх, кого судили або карали за політичними адміністративними статтями з 2020 по 2023 рік, - повідомляє правозахисний центр "Вясна".

 -   Мінський міський суд заочно приговорив лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську до 15 років колонії загального режиму, - повідомляє Reform.by.

-   російська генпрокуратура оголосила міжнародну організацію боротьби з корупцією Transparency International «небажаною організацією» - Телеграм-канал відомства.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-