росія зволікає з кожною пропозицією України щодо обміну цивільних - омбудсман

росія зволікає з кожною пропозицією України щодо обміну цивільних - омбудсман

Укрінформ
Кожну пропозицію нашої держави щодо обміну цивільних заручників росія розглядає тривалий час та всіляко затягує процес.

Про це у Фейсбуці поінформував Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Потрібно зважати, що всі переговори з ними (представниками рф щодо обмінів – ред.) відбуваються складно і кожну нашу пропозицію країна-агресор розглядає тривалий час і часто відкидає», - написав він.

Лубінець запевнив, що українська влада робить усе, аби повернути цивільних заручників. Але не варто забувати, з ким ми воюємо: російська сторона всіляко затягує процес звільнення наших громадян.

Окремо Уповноважений ВР поінформував, що багатьох з тих, кого ми трактуємо як цивільних, росія вважає комбатантами. Наприклад, колишніх правоохоронців і військовослужбовців, екссуддів, волонтерів, керівників державних установ росія намагається засудити або як шпигунів, або записати до комбатантів, які зі зброєю в руках брали участь у міжнародному воєнному конфлікті.

Читайте також: Буданов: Близько 40% захоплених рф полонених — цивільні, серед них є діти

«росія хоче в такий спосіб збільшити обмінний фонд та розхитати українське суспільство, викликати недовіру до влади, звинуватити її в бездіяльності», - заявив омбудсман.

Він зазначив, що українська влада розглядає усі можливі механізми повернення цивільних заручників: пропонує нові ініціативи, докладає зусиль, аби на міжнародних майданчиках лунала інформація про те, що росія масово затримала цивільних громадян України і незаконно утримує їх у полоні.

«Насамперед пропрацьовуємо питання масового повернення цивільних через їхній стан здоров’я і те, що у росії немає жодних підстав їх утримувати. Запевняю, що ми не зупинимось і зробимо все для повернення кожного українця додому», - написав Лубінець.

Читайте також: Верещук поговорила про цивільних заручників у полоні рф з комісаром Ради Європи

Окремо омбудсман уточнив, що на відміну від ситуації з військовополоненими, відповідно до міжнародного гуманітарного права, обміну цивільних на цивільних не передбачено. Їх окупанти повинні відпускати, якщо проти них не порушено кримінальну справу або не оголошено підозру в скоєнні злочину. Однак росія ігнорує всі міжнародні угоди та конвенції, констатував Лубінець.

«Зазначу: ми маємо певні напрацювання, які доведено до російської сторони, і чекаємо від них позиції», - підсумував Уповноважений ВР.

Як повідомлялося, 22 лютого Лубінець заявив, що процес звільнення депортованих цивільних громадян України наразі не заморожений, але про деякі ініціативи не можна говорити публічно.

Фото: Дмитро Лубінець, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-