Abrams будуть в Україні ще не скоро – Кірбі

Abrams будуть в Україні ще не скоро – Кірбі

Укрінформ
Американські танки будуть передані Україні ще не скоро, а дискусія про літаки поки не на часі.

Про це в інтерв'ю німецькій газеті Tagesspiegel розповів речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, передає Укрінформ.

«Постачання «Абрамсів» відбувається за іншим графіком, ніж «Леопардів», тому що ми закуповуємо нові танки для України. Це займе багато місяців», - сказав Кірбі.

Говорячи про перспективи передачі Україні літаків, він зауважив, що з точки зору Вашингтона, дискусію про F-16 потрібно провести іншим разом. Наразі варто зосередитись на танках, артилерії, боєприпасах та зенітних системах. Саме їх союзники в першу чергу доставляють в Україну.

Кірбі зазначив, що союзники, зокрема США, працюють у тісному контакті з українцями та щодня обговорюють з ними те, чого ЗСУ потребують у найближчі тижні та місяці. Він також повторив анонс про ще один пакет військової допомоги США Україні найближчим часом.

Речник наголосив на тому, що не можна втрачати час, але треба зробити так, щоб Україна була здатна не тільки захищатися від нових атак, а й атакувати сама. Саме для цього відбувається навчання українських військових за межами України.

«З огляду на те, що ми всі разом маємо зробити, щоб підтримати Україну на полі бою, наступні кілька місяців будуть вирішальними. Ми виходимо з того, що росіяни проводитимуть нові атаки, і українці теж цього хотітимуть. Ми повинні подбати про те, щоб вони могли бути успішними», - сказав Кірбі, додавши, що це буде у фокусі сьогоднішньої розмови президента США Джо Байдена з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Вашингтоні.

Кірбі подякував Німеччині за те, що вона суттєво посилила допомогу. Німецький внесок може принести велику користь українцям на полі бою, зауважив він і додав, що США працюють з німецькими союзниками, щоб отримати для ЗСУ танки, які їм знадобляться зараз і в майбутньому. Речник не став спекулювати навколо дискусії щодо танків, яка спалахнула після того, як радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив в інтерв'ю, що німці поставили умовою передачі Leopard погодження американцями передачі Abrams. У Берліні це заперечують.

«Ми разом з німцями ухвалили це рішення. Президент хотів, щоб ми працювали разом, щоб дати Україні необхідний танковий потенціал – і танки Leopard будуть справді важливими, тому що це дуже хороші танки. Для президента справді дуже важлива союзницька єдність. Тому йому не було важко працювати з канцлером Шольцом над цим рішенням», - сказав лише Кірбі.

Читайте також: Німеччина хоче купити у Швейцарії списані танки Leopard 2 – ЗМІ

Як повідомлялось, канцлер ФРН Олаф Шольц здійснює в п’ятницю короткий візит у Вашингтон для переговорів з президентом США Джо Байденом. Центральною темою переговорів є війна в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-