Битва за Україну. День триста сімдесят другий

Битва за Україну. День триста сімдесят другий

Укрінформ
"Русский добровольческий корпус" заявив, що не "українська ДРГ", а його воїни зайшли на територію рф 2 березня, щоб показати, що вільні російські люди можуть боротися з режимом

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці  2 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Держсекретар США Ентоні Блінкен у четвер уперше після масштабного вторгнення рф в Україну провів особисту зустріч з міністром лавровим у кулуарах зустрічі G20 у Нью-Делі, розмова Блінкена з лавровим тривала близько 10 хвилин та була незапланованою - Sky News. Блінкен закликав росію скасувати своє рішення про призупинення участі в головному ядерному договорі про стратегічні наступальні озброєння, а також наголосив лаврову, що США підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно". Докладніше про зустріч дивись за посиланням.

-   Міністри закордонних справ країн G20 не змогли у четвер погодити підсумкове комюніке з пунктами, які стосуються України, через розбіжності щодо російсько-українського конфлікту - Субраманьям Джайшанкар, глава МЗС Індії. Китай став на бік росії у форматі G20, заблокувавши ухвалення спільної позиції проти війни рф в Україні та із закликом поважати Статут ООН і міжнародні норми.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Має бути фундаментальний наратив – що Україна може перемогти, вона переможе і будемо робити все, що потрібно, і стільки, скільки треба, щоб це сталося. Це – найважливіше, над чим ми маємо працювати. Щоб підтримка не ставала залежною від розвитку подій на полі бою».

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: « Про нав'язаний Україні мир не може бути й мови не лише з моральних міркувань, а й через принципи безпеки Європи та всього світу. Було б фатальним заохоченням для агресора, якби порушення міжнародного права та європейського мирного порядку було винагороджено».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Сили оборони України відбили атаки російських військ у районах Бахмута та ще двох населених пунктів Донецької області, авіація за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 склад боєприпасів противника - Генштаб

-   У районі Бахмуту на Донеччині відбулось за добу 29 бойових зіткнень, російські загарбники втратили 94 вбитими, 121 окупант зазнав поранень. ЗСУ знекровлюють ворога до підходу резервів - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-   Ситуація на кордоні з росією контрольована, інформація про начебто якусь "українську ДРГ" на території рф є інформаційною провокацією - Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби. Також ГУР наголосило, що події у Брянській області рф є проявом внутрішнього протистояння між громадянами росії. Зранку російська влада і пропагандистські медіаресурси  заявили про начебто "перестрілку із українською ДРГ", яка проникла на територію Брянської області. Пізніше "Русский добровольческий корпус" заявив, що не "українська ДРГ", а його воїни зайшли на територію рф 2 березня, щоб показати, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом путіна.

***

-   Вночі росіяни вдарили ракетою по Запоріжжю, практично повністю зруйнували 5-поверховий будинок, 2 людини загинуло, 8 поранено, 10 вважаються зниклими безвісті, серед них дитина  - ОВА.

-   Ворог обстріляв з дронів чергу за гуманітарною допомогою у Бериславському районі Херсонській області, травмовані 9 людей, зокрема дитина – Офіс генпрокурора

-   Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в четвер заявив, що організація здійснила ротацію експертів на Запорізькій атомній електростанції – ЗМІ. Ротація експертів змогла відбутись лише з четвертої спроби.

-   У Бучанському районі Київщини, у Бородянці, знайдено нове поховання з трьома тілами громадян, вбитих російськими військовими - Андрій Нєбитов, начальник поліції області

-   На підконтрольну Україні територію з початку повномасштабної війни вже повернені тіла 1409 захисників - Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

-   російська армія вбила в Україні 461 дитину і ще 929 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   В українській енергосистемі зросла доступна потужність, що підвищує її операційну безпеку та зменшує ризики виникнення дефіциту. Споживання покривається українською генерацією та незначним імпортом - НЕК «Укренерго». Станом на 2 березня усі атомні енергоблоки, розташовані на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній потужності.

-   Президент Зеленський призначив Романа Мрочка начальником Херсонської міської військової адміністрації – сайт президента.

-   Київ удосконалює систему оповіщення населення про надзвичайні ситуації - вона може працювати близько тижня без електропостачання – Віталій Кличко, мер.

-   Вищий антикорупційний суд визнав винним мера Полтави у завданні збитків місцевому бюджету на 570 тисяч грн, засудив його до 5 років розбавлення волі з іспитовим строком 1 рік, а також заборонив протягом 1 року обіймати керівні посади - Cпеціалізована антикорупційна прокуратура.

-   В Україні вже заблоковані майже півсотні Телеграм-каналів і груп щодо ПВК “Редан”, встановили 45 адміністраторів цих каналів - Ярослав Шанько, заступник начальника Управління ювенальної превенції Нацполіції. Наразі кіберполіція спільно з іншими оперативниками встановлюють джерела фінансування цих каналів та їх адміністраторів і організаторів. Детальніше про «Редан» читай у матеріалі Укрінформу.

-   Компанія McDonald’s оголосила про другу фазу відновлення роботи ресторанів в Україні, зокрема про відновлення операційної діяльності в кількох містах у південній та східній частині країни, зокрема в Одесі і Дніпрі- пресслужба компанії.

-   Місія МВФ з 8 до 15 березня працюватиме у Варшаві з представниками України для обговорення параметрів потенційної майбутньої програми - Сергій Марченко, міністр фінансів.  Поки що йдеться про чотирирічну програму, завданням якої є провести необхідну корекцію, щоб Україна, яка сьогодні 50% бюджету витрачає на військові видатки, а інші 50% фінансують за рахунок допомоги партнерів, після війни вийшла на рівень "більш-менш" самозабезпечення.

***

-   У лютому 2023 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 132,2 млрд грн – Мінфін. Окрім того, за лютий 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 51,4 млрд грн у вигляді міжнародної допомоги (грантів).

-   За весь час роботи "зернового коридору" Україна експортувала до країн Африки, Близького Сходу та до Туреччини 47-48% від загального обсягу поставок пшениці - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України

-   Державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень - лютий 2023 року становили 226,8 млрд грн, або 58,8% від запланованих на цей період – Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Словацька Республіка розглядає можливість передати Україні 10 справних літаків радянського зразка Міг-29 уже впродовж ближчого часу - агентство АР.  Остаточне рішення очікується упродовж кількох днів або тижнів. Щоправда, розмови про це уже тривають майже рік. Трохи набридло…

-   Ближчими тижнями Україна отримає від Німеччини додаткові САУ Gepard і системи Iris-Т, які захистять від російських повітряних атак – Олаф Шольц, канцлер Німеччини.

-   Німеччина поставила ЗСУ черговий пакет військової допомоги, куди увійшли системи виявлення дронів, антени та генератори, і передасть ЗСУ ще один БРЕМ на базі Leopard 2 - урядовий портал ФРН.

-   Німеччина допомагатиме Україні у досягненні справедливого миру і обговорює з партнерами питання гарантій безпеки в майбутньому - Олаф Шольц, канцлер ФРН.  Принципи такого миру були представлені Президентом України Володимиром Зеленським в листопаді минулого року на саміті G20.

-   Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі глав МЗС країн "Великої двадцятки" в Індії звинуватила росію в тому, що вона паралізувала роботу G20 своєю загарбницькою війною проти України, а також звернулася до міністра закордонних справ рф лаврова: «Припиніть цю війну! Припиніть порушувати міжнародний порядок!» -  ЗМІ.

-   Міноборони Франції розглядає можливість постачання Україні винищувачів Mirage, причому курси для українських льотчиків нібито передбачається організувати у Польщі - канал ВMFTV.

-   У Франції суд уперше конфіскував віллу російського олігарха, що перебуває під санкціями, – власника Магнітогорського металургійного комбінату Рашнікова - Le Monde. На цю розкішну резиденцію вартістю 23 млн євро, що розташована в Сен-Жан-Кап-Ферра (Приморські Альпи), була накладено арешт у жовтні 2022 року.

-   Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив москву у придушенні критики всередині країни та закликав уповноважених ООН слідчих продовжувати документувати порушення росії у війні в Україні - Reuters.

-   Парламент Молдови на засіданні 2 березня ухвалив декларацію, яка засуджує російську агресію в Україні - NewsMaker. У декларації наголошується, що з лютого 2014 року росія веде незаконну, нічим не спровоковану та невиправдану агресивну війну проти України, яка 24 лютого 2022 року переросла у повномасштабне вторгнення.

-   Сполучені Штати обговорюють з близькими союзниками можливості запровадження санкцій проти Китаю, якщо Пекін надасть військову підтримку росії у її війні в Україні – Reuters.  Які саме санкції запропонує Вашингтон є предметом обговорень.

-   Британський Королівський флот заявив, що у лютому вилучив у контрабандистів іранську зброю, включаючи протитанкові керовані ракети, в міжнародних водах в Оманській затоці - Reuters.

-   Кількість жертв унаслідок наймасштабнішої залізничної аварії у Греції зросла до 46 людей - Ekathimerini. У четвер рятувальники відновили пошук тих, хто вижив у наймасштабнішій залізничній аварії у Греції.

ВОРОГ

-   путін у зв'язку повідомленнями про "українську ДРГ" в Брянській області не поїде до Ставропольського краю, де мав провести захід із відкриття Року педагога – росЗМІ. Після появи відео "Русский Добровольческий корпус", про те, що це вони зайшли на територію області, путін відмінив засідання радбезу, яке скликав терміново зранку. Коментуючи події з так званою «українською ДРГ» путін сказав, що «Такі люди ставили перед собою завдання позбавити росію історичної пам’яті, позбавити історії, традицій, мови».

-   Журнал Міноборони рф "Военная мысль" надрукував статтю першого заступника командувача Ракетними військами стратегічного призначення (РВСП) Ігоря Фазлетдінова про те, що в росії розробляють новий вид військових операцій із застосуванням ядерної зброї, щоб протидіяти "агресії" США – ЗМІ.

-   У російській столиці біля однієї з периферійних станцій метро встановили ще одну систему протиповітряної оборони – ЗМІ. У січні стало відомо, що влада встановила комплекси «Панцир-С1» на даху міноборони, біля аеродрому остафьєво та резиденцій путіна в Ново-огарьові та на Валдаї. 22 лютого «Панцир-С1» помітили на Воробйових горах навпроти стадіону «Лужники», де мав виступити путін.

-   На заводі «Авіастар» в російському Ульяновську під час проведення випробувань вибухнув військово-транспортний літак Іл-76 МД, внаслідок чого загинула одна людина, є постраждалі – ЗМІ.  

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-