Битва за Україну. День триста шістдесят сьомий

Битва за Україну. День триста шістдесят сьомий

Укрінформ
Країни ЄС ухвалили 10-й, пакет санкцій проти росії, до списку внесено 121 фізичну та юридичну особи, нові обмеження на імпорт/експорт, заборона російських пропагандистських ЗМІ

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  25 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Країни Європейського Союзу прийняли уже 10-й, пакет санкцій проти росії - Жозеп Боррель, високий представник ЄС. До списку внесено 121 фізичну та юридичну особи, значні нові обмеження на імпорт/експорт, заборона російських пропагандистських ЗМІ. До санкційного списку потрапили ті, хто відповідальний за депортацію та примусове усиновлення щонайменше 6 тис. українських дітей. Всі деталі 10 пакету санкцій дивись за посиланням.

-   Група Світового банку оголосила про додаткове грантове фінансування для України на суму 2,5 мільярди доларів США - пресреліз Світового банку. Цей грант Світового банку “Державні – на витрати на підтримку адміністративної спроможності в Україні” (PEACE) для забезпечення безперервності надання основних послуг і здійснення головних функцій уряду в умовах війни.

-   Гватемала стане першою країною Латинської Америки, яка приєднається до Основної групи щодо створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Ми воюємо на українській землі за те, без чого всі ви, друзі, не уявляєте власного життя. Це елементарна безпека. Це свобода та життя за законом. Це людська гідність і право кожної людини й кожної спільноти на повагу до себе. Це щастя жити в родині та можливість мріяти про безпечне й вільне майбутнє для своїх дітей».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Що б не говорила москва про свою нібито готовність до переговорів, вона все ще зосереджена на тому, аби атакувати, руйнувати та вбивати. Тому сьогодні я закликаю партнерів надавати більшу, кращу і швидшу допомогу, включаючи бойові літаки, ракети великої дальності, системи протиповітряної оборони, бронетехніку і боєприпаси. Ми потребуємо цього для захисту нашого народу, відновлення нашої територіальної цілісності та захисту принципів ОБСЄ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Противник не полишає спроби прорвати оборону та захопити Бахмут, бої ідуть навколо самого міста та на його околицях - Сухопутні війська ЗСУ

-   На Луганщині ситуація залишається стабільно важкою, але повністю контрольованою українськими військовими, які не дають ворогу просунутися вперед, всі наступальні дії росіян марні, бо всюди вони зазнають великих втрат та відходять на попередні позиції – Сергій Гайдай, голова ОВА.

-   Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що Маріуполь буде звільнено вже цього року – ЗМІ

-   У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі в районі Новоселівці підтверджують влучання у склад боєкомплектів військових рф, знищено 2 БМП, 1 танк, 1 САУ . 50 окупантів у стані 200 або важкого 300 - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови

-   Державний кордон України з білоруссю та росією буде суттєво зміцнений, йдеться про спорудження додаткової смуги мінно-вибухових загороджень – Держприкордонслужба. Тепер смуга вздовж українсько-російського та українсько-білоруського кордону збільшиться до 2 км завширшки.

***

-   На сьогодні російськими військами окуповані 1877 українських населених пунктів – Володимир Зеленський, президент України

-   Сьогодні росіяни вже двічі обстріляли Авдіївку з артилерії, один раз — танками, завдали авіаракетного удару, а також ударів «Градами». Поранено щонайменше одну людину – Павло Кириленко , голова Донецької ОВА.

-   Від початку повномасштабної війни з рф у Київській області залишаються неідентифікованими 197 людей, загиблих від рук російських загарбників – поліція. У Харківській області вважаються безвісти зниклими більше 1300 осіб, із них понад 740 – цивільні.

-   російська армія за минулу добу 83 рази обстріляла Херсонську область, під удари ворожої артилерії потрапили 34 населені пункти, 1 людина отримала поранення – ОВА.

-   У ході повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 461 дитину, ще 927 дітям завдали поранень різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Для відновлення житла і критичної інфраструктури наразі є понад ₴150 мільярдів - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. В межах програми швидкого відновлення уряд ставить наступні пріоритети: відновлення енергогенерації та енергомереж – $5,8 мільярдів; розмінування територій, бо без цього неможливо розпочати програму відновлення - $0,4 мільярда; відбудова пошкодженого житла - $3,2 мільярда; відбудова критичної інфраструктури - $5,7 мільярда; економічне відновлення – це програми для малого та середнього бізнесу (в тому числі «єРобота» та кредитна програма «5/7/9%») – $3,8 мільярда.

-   У Подільському районі Києва виникла пожежа на складі лако-фарбувальної продукції, за участі майже 90 рятувальників близько 18 пожежу ліквідовано - Віталій Кличко, мер столиці.

-   Від старту програми ЄС та уряду  (30 січня – ред.) громадяни україни обміняли більш як 7 млн ламп, водночас значну частину енергозберігаючих лампочок споживачі замовляють через застосунок «Дія» - МінТот. Задля підтримки енергетичного фронту України Євросоюз профінансував закупівлю 35 млн LED-ламп. Ще 5 млн енергоощадних лампочок Україна отримала від Франції.

-   Станом на ранок суботи споживання електроенергії дещо знизилось через вихідні, дефіцит потужності в системі відсутній уже два тижні– Укренерго.

-   У Закарпатській області прокуратура домоглася внесення Палацу графів Шенборнів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, ухвалена Верховним Судом постанова вже набула чинності та не може бути оскаржена - Офіс генерального прокурора

-   ЄС анонсував макрофінансову допомогу Україні в розмірі $18 мільярдів, також до вересня США нададуть нашій державі до $10 мільярдів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Маємо домовленості про виділення протягом пʼятьох років $7,5 мільярда від Норвегії. Очікуємо цього року $1,5 мільярда від Канади. Є домовленості про менші суми з іншими країнами Цього року дефіцит бюджету складає $38 мільярдів.

-   Поки йде активна фаза війни, податкових змін, щонайменше революційних, не буде. Однак ведемо переговори з МВФ, що після війни розпочнемо спільну роботу над майбутньою податковою реформою, яка стане частиною поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату. Її концепцію буде вписано в план післявоєнного оновлення України - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Зустріч G-20, що проходила в Індії, закінчилася без спільної заяви - Китай заблокував ухвалення підсумкової заяви саміту міністрів фінансів країн Великої двадцятки через те, що в ній засуджувалась агресія Росії проти України – The Guardian

-   Президент Зеленський звернувся до учасників Міжнародного форуму в Каунасі (Литва) і заявив, що українська Формула миру стане основою нової архітектури безпеки в Європі і у світі.

-   Президент США виключає на нинішньому етапі можливість постачань Україні американських винищувачів F-16 - ABC News. Коли ведучий спитав Байдена, чи означає це «ніколи», президент США зауважив, що не може точно сказати, що буде потрібно українській обороні в майбутньому.

-   США зреагують, якщо Китай передасть росії летальну допомогу, і наслідки будуть схожими на ситуацію з економікою рф після початку повномасштабного вторгнення в Україну – Джо Байден, президент США.

-   Повномасштабним вторгненням в Україну рік тому росія напала й на принципи ОБСЄ - і щодня порушує їх та блокує роботу всієї організації – Ентоні Блінкен, держсекретар США

-   Прокуратура Нью-Йорка подала цивільний позов про конфіскацію шести об’єктів нерухомості у місті Нью-Йорк та на острові Фішер у Флориді загальною вартістю приблизно 75 мільйонів доларів, кінцевим власником яких є російський олігарх Віктор Вексельберг - Мін’юст США. У позові стверджується, що нерухомість була здобута від доходів, отриманих унаслідок порушення санкцій проти відмивання грошей.

-   Іран заявив про створення крилатої ракети дальністю 1650 км - Аміралі Хаджізаде, командувач Корпусу вартових революції Ірану. Іран всупереч спротиву США та занепокоєнню з боку європейських країн розширив свою ракетну програму, стверджуючи, що вона є суто оборонною та має характер стримування.

ВОРОГ

-   росія припинила постачання нафти до Польщі трубопроводом "Дружба", найбільша польська нафтова компанія PKN Orlen SA припинила отримувати нафту -  ЗМІ. Припинення поставок за контрактом Orlen з "Транснєфть" є віддзеркаленням аналогічного кроку "Газпрому", який несподівано припинив постачання природного газу до Польщі у квітні минулого року.

-   Іран відправив до росії артилерійські і танкові снаряди, у відповідь рф може надати Ірану винищувачі - Джон Кірбі, координатор Ради національно безпеки Білого дому.

-   Самопроголошений лукашенко наступного тижня здійснить візит до Китаю – ЗМІ. Візит відбудеться з 28 лютого до 2 березня.

-   У 14 містах росії на акціях протесту до річниці повномасштабного вторгнення в Україну було затримано щонайменше 54 особи - правозахисне видання «ОВД-Инфо». З 24 лютого 2022 року до 15 лютого 2023-го у росії зафіксовано 19 586 випадків затримань учасників антивоєнних акцій.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-